Osijek
NESVAKIDAŠNJE SCENE U SREDIŠTU GRADA

Žohari na ulicama u tolikom broju da građanima "krckaju" pod nogama!
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Išla sam prema Konkatedrali i vidjela crnu mrlju kako se miče prema Pejačevićevoi - svjedoči sugrađanka

Večernje šetnje za ljetnih sparina omiljena su razonoda brojnim Osječanima, i to posebice sada kada nema komaraca. Ipak, ako komarci ne ubijaju volju za šetnjom, učinit će to žohari, kojih je ovih dana, tvrde građani, ogroman broj, i to u svim dijelovima grada, ali posebice u centru. Na tu je činjenicu reagirao i Osječanin koji je skrenuo pozornost na, kako kaže, stotine crnih kanalizacijskih žohara u pukotinama i rupama duž zgrada na Vijencu Paje Kolarića.


- Nedavno sam šetao s obitelji i šokirali smo se kad smo vidjeli na stotine žohara kako pužu kraj automobila u tolikoj mjeri da se sve okolo zacrnjelo! Malo je reći kako smo ostali zgroženi činjenicom da su žohari tik do brojnih kafića, restorana brze hrane i brojnih pekarnica. Osjećaj je doista strašan, jer doslovce, dok hodate po asfaltu, osjetite žohare kako "krckaju" pod nogama – ispričao je 45-godišnji Osječanin, upozorivši na bolje održavanje javne higijene.

Dostupna im hrana

I sugrađanka P. J. (podatci poznati redakciji) posvjedočila je da se na Trgu slobode žohari mogu vidjeti u svako doba dana. U večernjim satima, kaže, situacija je još gora, jer je mrak, pa se njihova brojnost, također kaže, može osjetiti doslovce pod nogama!
- Nisam bila svjesna na što sam stala, a kad sam pogledala, premrla sam! Duž cijele zgrade na Trgu miljeli su desetci žohara i doslovno sam pobjegla – posvjedočila je P. J., dodavši kako je čula da ništa bolja situacija nije ni u drugim ulicama u središtu grada. Zamijetila je to i Osječanka Ivana L. (podatci poznati redakciji), koja je nedavno u šetnji prema Trgu Ivana Pavla II., kaže, izdaleka vidjela crnu mrlju na asfaltu. Kako se približavala, vidjela je da se ono što je smatrala mrljom – miče!
- Odjednom je ta hrpa doslovno krenula prema Pejačevićevoj ulici i ušla u podrumski prostor u blizini kojeg je prodavaonica prehrambenih proizvoda. Malo je reći da sam se naježila, jer sam naočigled vidjela stotine žohara kako jedan za drugim odlaze u istome smjeru. Cijeli život živim u Osijeku, ali ovo mi se još nije dogodilo – kaže naša sugovornica.
Da osobe s kojima smo razgovarale uopće ne pretjeruju, potvrdio je i Halil Salha, direktor tvrtke Pestrid d.o.o., rekavši da centar Osijeka doslovce vrvi od žohara! Riječ je, kaže, o nimalo nesvakidašnjoj pojavi, jer se upravo u centru grada nalaze brojni devastirani podrumi, ali i devastirane kanalizacijske cijevi, a u svemu tome puno je uvjeta za razvoj žohara.
- Ono što dodatno povećava broj žohara jest činjenica da im je dostupna hrana iz kućanstava. Točnije, u centru grada puno je objekata za prehranu, puno je pekarnica, raznih fast foodova, kafića i lokala te žohari tu imaju odlične uvjete za razvoj. Pokušajte samo proći tim podrumima i uvjerit ćete se da je to strava – poručuje Salha, dodajući da su zbog brojnosti žohara dosta angažirani na njihovu uklanjanju. Salha tako kaže da s predstavnicima stanara nerijetko dogovaraju deratizaciju žohara. Prije same deratizacije, objašnajva, potrebno je očistiti sve podrume, odnosno iz njih izvaditi sve prehrambene namirnice u staklenkama. Potom će tvrtka Pestrid d.o.o. početi deratizaciju, a kad se obavlja deratizacija cijele zgrade, kaže Salha, daje se razdoblje održavanja od šest mjeseci.
Uzročnici bolesti

- Dogodi se da ne zateknemo sve stanare u zgradi pa ne možemo postupati u svim podrumskim prostorijama. Ako ih nema kod kuće, u razdoblju od šest mjeseci dogovorimo sljedeći termin pa obavimo deratizaciju u cijeloj zgradi – objasnio je Salha, dodavši da se građani mogu i sami zaštititi od neželjenih žohara, i to raznim preparatima. No valja voditi računa da isto sredstvo koje će djelovati, primjerice, na muhe, neće djelovati i na neke druge insekte. U svakom slučaju, ponavlja li se veća brojnost žohara, kaže Salha, građani se slobodno mogu obratiti za pomoć.

Valja znati i da su žohari uzročnici mnogih alergija u odraslih i djece, a kod djece mogu izazvati i astmu. Pogoduje im nečistoća, jer se hrane ostatcima hrane, a najčešće ih se može pronaći u kuhinjama, kupaonicama, skladištima i u podrumima. Otporni su na insekticide i mogu dugo preživjeti bez hrane te se vrlo brzo razmnožavaju. Uz prirodno razmnožavanje, moguće ih je i razmnožiti, na način o kojemu se malo zna. Naime, kako su žohari viđeni i na ulicama grada te uz stambene zgrade gdje se deratizacija ne obavlja, građanima vrijedi samo biti na oprezu. Zanimljiv je podatak da će iz ženke žohara, ako je zgazite, uz poznati zvuk "krckanja", izići jajašca, iz kojih će se ponovo razviti novi primjerci. Stoga valja voditi računa o tome gdje stati kako ne bismo gaženjem jednog stvorili nove primjerke žohara!
Marija Mihelić
invazija
ŽOHARA SE TEŠKO RJEŠAVA
Aktualne i buhe - efikasan jedino usisavač!
Osim žohara ovih dana Osječanima problem zadaju i buhe, što je također poznato direktoru Pestrida d.o.o. Građanima koji se nađu u doticaju s buhama u prostoru gdje borave savjetuje jedino sredstvo koje može pomoći u njihovu istrebljenju – usisavač!

- Sadržaj vrećice ili vode u usisavaču obavezno treba baciti nakon usisavanja, jer buhe usisavanjem ne ugibaju. Tretiranje traje danima i mora se temeljito usisavati, odmicati sav namještaj u stanu i doista usisati svaki kutak. Jedan od načina da se građani uvjere da je prostor čist od buha jest postavljanje kartončića s ljepilom za miševe, koji treba postaviti na osunčani dio poda. A kako buhe nisu gmižući insekti, sredstvo protiv žohara, čime nerijetko građani žele pobiti buhe, na njih neće djelovati – savjetuje Salha te preporučuje i kemijsko čišćenje tepiha i namještaja, ali i obavezno liječenje mačke – životinje koja je prijenosnik tih malih napasnika.
Halil Salha

direktor tvrtke Pestrid d.o.o.

NAJVIŠE ŽOHARA U STARIM ZGRADAMA

Ono što dodatno povećava broj žohara jest činjenica da im je dostupna hrana iz kućanstava u brojnim ulicama u gradu, a u velikoj mjeri u ulicama u centru Osijeka. Točnije, u središtu grada puno je objekata za prehranu, puno je pekarnica, raznih fast foodova, kafića i lokala te žohari tu imaju odlične uvjete za razvoj, jer se hrane ostatcima hrane. Nama je itekako poznato da u starim zgradama, odnosno podrumskim prostorijama, u gradu ima dosta žohara, što nije čudo, jer im je to, uz stare kanalizacijske cijevi, idealan prostor za razmnožavanje. Pokušajte samo proći tim podrumima i uvjerit ćete se da je to strava koliko ih ondje ima. Stoga savjetujem građanima da u podrumima ne ostavljaju namirnice koje nisu zatvorene u staklenkama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike