Kultura
OD 6. DO 12. KOLOVOZA NA STAROJ DRAVI

Skulpture će izrađivati od domaće, baranjske slame
Objavljeno 2. kolovoza, 2018.
Zadovoljan što se Slama vratila kući je i načelnik općine Bilje Željko Cickaj

Vezani članci

KOZMIČKA SLUČAJNOST ILI NE?!

Skulpture izrađuju na Staroj Dravi pa ih dovoze na livadu

13. IZDANJE SLAME U ZNAKU FEMINE

Faller: Ovo je vrijeme ponovnog buđenja ženske energije i bića!

JESENSKI SEGMENT PROJEKTA ČETIRI GODIŠNJA DOBA

Grabljanje lišća u parku kulturre

BILJE

Kao i prošle godine, popularni se Land art festival Slama održava u matičnoj općini Bilje, ponosno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavio Nikola Faller, predsjednik Udruge Slama i idejni začetnik, umjetnički voditelj manifestacije od početka do danas.

U društvu je biljskoga načelnika Željka Cickaja najavio 13. izdanje pod nazivom Femina, koje bi na novoj lokaciji - Staroj Dravi u Bilju - trebalo početi u ponedjeljak, 6. kolovoza, okupljanjem umjetnika. Osim 15-ak iz svih krajeva Hrvatske, ove godine u Baranju stiže šestero umjetnika iz četiri europske države: Albanije, Mađarske, Srbije i Italije. Nakon što istraže teren, počnju s radom. Velika je završnica, za publiku najatraktivniji dio, u subotu i nedjelju, 11. i 12. kolovoza.
Festivalu bitna snaga su i volonteri, naglasio je Faller, koji će s kolegama umjetnicima na Staroj Dravi i kampirati, sve radi boljeg povezivanja s prirodom, jer Slama ima ne samo umjetničku nego i ekološku dimenziju i zadaću. Među oblikovateljima slame - koja, ponosno je istaknuto, stiže isključivo s baranjskih oranica, zahvaljujući nekim tvrtkama i malim lokalnim poljoprivrednicima, a i transport je često skuplji od materijala - neki su prvi put na festivalu, neki će prvi put pod prstima imati slamu, a neki se, poput Karlovčanina Bojana Kiskog, vraćaju već sedmi put. Sve će ih ujediniti ženska energija - Femina, kao i sudjelovanje u izradi 10-metarske skulpture Majke Prirode, koju će posljednjega dana spaljivanjem vratiti prirodi.
Zadovoljstvo što se Slama vratila kući s Nikolom i medijima podijelio je i načelnik Cickaj, posebice što su to nastojali postići posljednjih nekoliko godina. Trud se isplatio, a ne će na tomu ni stati, nadaju se dionici, jer se festival Slama izvrsno uklapa u turističku sliku Baranje, a festivalu s druge strane treba sigurnost i organizacijsko-financijska sigurnost, što im Općina Bilje kani pružiti.
- Obostrana je to korist, što je temelj svakom partnerskom odnosu. Cilj nam je i želja Slamu podići na višu razinu, a to znači i da traje više dana. Suradnja Općine Bilje i Slame nije počela prošle godine, ona na razne načine traje od početaka, a u mnogim su mjestima u Baranji udomljene skuptue nastale na Slami. Bitno je da si međusobno vjerujemo, bez fige u džepu, jer bez toga nije moguća dugotrajnija suradnja, što mi planiramo i čemu se veselimo - naglasio je Željko Cickaj, koji je dan prije nazočio otvorenju četverodnevne manifestacije u Mađarskoj, Pan-Art Festival (Villany vinska regija - Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Beremend, Vylyan winery), koji privuče 70.000 posjetitelja i kojemu je Općina Bilje partner.
U bogatom glazbeno-performerskom programu završnice je i Astrokutak Goge Kovačević (uz predavanje o Veneri i radionice), promocije, DJ, plesne točke, žongliranje vatrom, sviranje didžeridua (zahvaljujući Osječaninu koji je tijekom 20 godina života u Australiji imao prigodu upoznati tamošnje starosjedioce i naučiti svirati taj instrument)...
Sam će se Nikola Faller - osim središnje figure - pozabaviti trima portalima. Prva će na ulazu na teren biti vrata u Pakao (po uzoru na Rodinovu skulpturu Mislioca i nikad dovršena Vrata pakla), na kraju ulaz u Raj, a između ulaz u ishodište svakog čovjeka - maternicu. Bit će to interaktivne skulpture, a kako će Majku Prirodu (visoku oko dva, a dugačku 10-ak metara, jer će biti položena) spaliti, konstrukcija će joj biti od pruća i šiblja, kako bi sve moglo izgorjeti. Tomu u prilog ide i velika jama ispod skulpture, koja će biti ispunjena glinom od koje će posjetitelji moći oblikovati nešto po svojoj želji, a spaljivanjem će ti njihovi uradci dobiti trajniji oblik, bit će pečeni.
Narcisa Vekić
6 umjetnika
stiže u Bilje iz inozemstva
Velika je završnica, za publiku najatraktivniji dio festivala, u subotu i nedjelju, 11. i 12. kolovoza
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u