Novosti
SUBVENCIONIRANI KREDITI

Počnite tražiti stanove i skupljati dokumente
Objavljeno 1. kolovoza, 2018.
Štromar: Natječaj će biti raspisan najvjerojatnije 3. rujna, trajat će tjedan dana i svi koji se prijave dobit će subvenciju

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar pozvao je sve zainteresirane za subvencionirane stambene kredite za mlade da počnu tražiti stanove, skupljati dokumentaciju i ishoditi građevinske dozvole ako su se odlučili za gradnju kuća kako bi bili spremni za natječaj koji će se raspisati početkom rujna.


Natječaj će biti raspisan najvjerojatnije 3. rujna, trajat će tjedan dana i svi koji se prijave dobit će subvenciju. Novac će se osigurati u proračunu rebalansom za posljednja dva mjeseca ove godine kao i proračunom za iduću godinu, istaknuo je ministar Predrag Štromar na brifingu za novinare u utorak.

Poziv bankama

Upozorio je pritom da će se subvencije odobravati samo za stanove i kuće koji imaju uporabnu dozvolu, znači gotove nekretnine s potrebnom dokumentacijom, kao i da je za gradnju kuće obvezna građevinska dozvola.
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) 27. srpnja raspisala je poziv bankama za sudjelovanje u subvencioniranom kreditiranju, natječaj će biti raspisan do 6. kolovoza i očekuje se da će se javiti više od deset banaka i da će kamate biti niže od 3,75 posto, rekao je ministar Štromar.
Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od sto tisuća eura čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Ukupni iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.
Prošle godine realizirano je 2320 subvencioniranih kredita i u tim je obiteljima rođeno 201 dijete, a novim modelom produženo je razdoblje subvencioniranja kredita s prvih četiri na prvih pet godina otplate kredita, i dalje je ostalo dodatno produženje roka subvencioniranja kredita za svako rođeno odnosno usvojeno dijete, dodao je Štromar.
O rastu cijena nekretnina u Hrvatskoj kazao je kako je to normalna pojava kada raste BDP i plaće, ali i da je analizom utvrđeno da subvencionirani krediti i drugi programi pogoduju rastu cijena.
Štromar je izvijestio i o programu izgradnje POS stanova. Dosad je u POS-u sagrađeno više od osam tisuća stanova i uloženo četiri milijarde kuna, a u sljedećih godinu dana planira se početi realizacija novih tisuću stanova, i to uglavnom u primorskim gradovima kao što su Split, Zadar, Trogir, Bol, Cres, Krk, Poreč, kazao je.
Najavio je i za srijedu, 1. kolovoza, objavu javnog poziva za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje stanovnika čije su kuće uništene ili oštećene zbog klizanja tla te pozvao sve zainteresirane da se jave. Rok za podnošenje zahtjeva je 45 dana.
O energetskoj obnovi javnih zgrada kazao je da će prijave ponovno biti moguće od 4. rujna nakon što su zbog velikog interesa osigurana dodatna sredstva, odnosno s 380 milijuna kuna povećana na 1,1 milijardu kuna. Na poziv koji je za energetsku obnovu javnih zgrada raspisan krajem 2017. zaprimljene su 448 prijave, a zatraženi iznos nepovratnih sredstava iznosio je 813,5 milijuna kuna.
Energetska obnova

Štromar je istaknuo da će se za energetsku obnovu kuća od iduće godine moći prijaviti i fizičke osobe, nakon što je Europska komisija izmijenila uredbu koja će to omogućiti. Poručio je kako će međutim za vlasnike obiteljskih kuća pripremiti takav natječaj koji će biti puno jednostavniji nego što je za javne zgrade.

U utorak je Most nezavisnih lista u priopćenju za javnost kritizirao subvencionirane stambene kredite istaknuvši kako su njihovi zastupnici u lipanjskoj raspravi u Saboru upozoravali da je zbog povećane potražnje za nekretninama došlo do rasta njihovih cijena. "Dosadašnja iskustva primjene sličnih zakona dovela je do jednokratnog i trajnog povećanja cijena nekretnina, a cijene su ostale na višim razinama i nakon isteka dijeljenja subvencija, čime se dovodi u pitanje sami smisao Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, te dugoročna korist", smatra Most.
Dijana PAVLOVIĆ/H
HNS ZA POVEĆANJE PLAĆA GRAĐANIMA
Komentirajući najavljeni nastavak porezne reforme, zamjenik predsjednika HNS-a i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar kazao je da će se njegova stranka zauzimati za povećanje plaća građana kako bi mogli bolje i kvalitetnije živjeti. "HNS-u je najvažnije smanjenje troškova rada u smislu troškova plaća kako bi plaće mogle biti veće. Mi moramo smanjiti troškove poslodavcu da može dati veću plaću. Trenutno je to najvažnije", komentirao je Štromar. "Povećanje plaća što više to bolje. Imamo rast plaća, ali trebamo još veći rast plaća", istaknuo je Štromar.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike