Novosti
RURALNI RAZVOJ I SUMNJE NA MANIPULACIJE

Odobrena 102 projekta, a svi od 68. do 162. mjesta imaju 55 bodova?!
Objavljeno 31. srpnja, 2018.
Samo je pet projekata iz Osječko-baranjske županije dobilo potpore na natječaju za ruralni razvoj

U više općina Osječko-baranjske županije vlada veliko nezadovoljstvo s provedbom natječaja Programa ruralnog razvoja, operacije 7.4.1., koja se odnosi na "ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.


Naime, na natječaju je od mnogobrojnih prijavljenih općina ili udruga iz Osječke županije, prema rang-listi koja je objavljena 21. ožujka, prošlo samo pet projekata.

Ostali bez vrtića

Sredstva su odobrena za DVD Marijanci, Općinu Viškovci, DVD Jagodnjak te općine Satnica Đakovačka i Strizivojna. DVD Marijanci nalazi se na 37. mjestu rang-liste i odobreno mu je 2,8 milijuna kuna. Općini Viškovci odobreno je 4,7 milijuna kuna za gradnju društvenog doma u tom selu. Kako nam je pojasnila Tihana Duvnjak iz Općine Viškovci, zgrada društvenog doma bit će višenamjenska, imat će dvoranu za različite svečanosti, u njemu će svoje prostore dobiti DVD i razne udruge. Na natječaju su sredstva odobrena za DVD Jagodnjak u iznosu od gotovo sedam milijuna kuna. Općina Satnica Đakovačka dobiva 2,8 milijuna kuna, a Općina Strizivojna 7,3 milijuna kuna.
Inače, na natječaju je bilo prijavljeno ukupno 464 projekta iz cijele zemlje, a odobrena su 102. Za njih će biti izdvojeno 470,84 milijuna kuna.
Načelnici općina koje nisu prošle na ovom natječaju i s kojima smo razgovarali nakon upozorenja o tome da su brojni nezadovoljni, kazali su nam kako je problematično to što je natječaj trajao predugo - gotovo godinu dana. Nadalje, većina njih otvoreno sumnja da se kriterijima pogodovalo određenim korisnicima koji su, odnosno njihovi konzultanti, dobili određene informacije koje su omogućile da njihovi projekti budu bolje rangirani. Čak su nam spomenuli i moguće političke razloge takvog pogodovanja. Primjerice, za projekte koji su prijavljivani s područja Virovitičko-podravske županije, aludiraju na to zbog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je iz Virovitice.
Zabrinutost zbog rezultata provedbe tog natječaja izrazio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić u više navrata prilikom razgovora koje je tijekom proteklih mjeseci vodio s načelnicima brojnih općina. Posebice zbog toga što su sredstva odobravana najvećim dijelom za dobrovoljna vatrogasna društva, dok projekti gradnje nekoliko vrtića nisu dobili dostatan broj bodova, iako se o demografiji govori kao o nacionalnom prioritetu.
Općina Bilje na natječaj je prijavila projekt gradnje dječjeg vrtića u Kopačevu. Na rang-listi odobrenih sredstava završila je na 110. mjestu, dakle osam mjesta "ispod crte". Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj kaže kako je zbog toga nezadovoljan.
- Naravno da sam nezadovoljan. Iz Ministarstva za demografiju neprestano govore kako se sve čini za demografsku obnovu, a onda projekt dječjeg vrtića ne bude odobren i pokraj brojnih odobrenih projekata izdvajanja za domove kulture ili vatrogasne domove. Otvoreno postavljam pitanje: Što je onda prioritet? Da bi nas "utješili" u Ministarstvu, odnosno Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kazali su nam kako ide novi natječaj na kojem ćemo imati priliku ponovno prijaviti projekt. Istina je, ali mijenjaju se i uvjeti natječaja, i već sada znamo da ćemo prema novim uvjetima teško moći imati dostatan broj bodova da bismo dobili sredstva za gradnju vrtića - kaže za naš list Cickaj.
Načelnik jedne općine, a čiji projekt također nije zadovoljio kriterije te za njega nisu odobrena sredstva, želeći ostati anoniman, upozorava kako je nevjerojatno da su odobrena 102 projekta, a već od 68., pa sve do 162. mjesta na rang-listi, svi projekti imaju isti broj bodova - 55. Kazao nam je kako drži da je tu sigurno bilo manipulacija.
Razočarani

Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević također je razočaran što je projekt gradnje dječjeg vrtića (7,5 milijuna kuna) ostao prvi ispod crte na rang-listi, iako je dobio 55 bodova, kao i brojni projekti koji su odobreni. On također sumnja da je kod odabira projekata bilo pogodovanja.
Na naš upit o kriterijima bodovanja projekata prema ovom natječaju, iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva kazali su nam da je "cjeloviti postupak obrade zahtjeva naveden u Pravilniku o provedbi Mjere 07". Ministarstvo je pojasnilo kako u slučaju da dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova prednost na rang-listi imaju zahtjevi s većim brojem bodova prema pojedinom kriteriju odabira. Tako je prvi kriterij stupanj razvijenost JLS-a, drugi je tip ulaganja, kriterij broj tri je koliko ulaganje pridonosi stvaranju novih radnih mjesta, a četvrti je kriterij doprinos kvaliteti života. Sljedeći način vrednovanja zahtjeva je, pojasnili su iz Ministarstva, to koji je zahtjev ranije podnesen - datum, sat, minuta, sekunda, "kada dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova prema svakom pojedinom kriteriju odabira".
"Ako dva ili više zahtjeva za potporu imaju jednak broj bodova, prema svakom pojedinom kriteriju odabira i jednako vrijeme podnošenja zahtjeva za potporu, a navedeno uvjetuje dodjelu potpore, provest će se postupak izvlačenja slučajnim odabirom u nazočnosti javnog bilježnika", kažu u Ministarstvu.
Igor Mikulić
razlozi?
SUMNJA SE I U POLITIČKO POGODOVANJE
NOVI NATJEČAJ PREMA NOVOM PRAVILNIKU
Na naš upit o tome koliko su dobri kriteriji, ako gotovo četvrtina svih zahtjeva koji su podneseni ima isti broj bodova - 55, iz Ministarstva odgovaraju kako su načela utvrđivanja kriterija odabira za tip operacije 7.4.1, definirana u Programu ruralnog razvoja gdje su navedena istim redoslijedom kako su definirana u kriterijima odabira propisanim pravilnikom i natječajem. "Upravo zbog mogućnosti da određeni broj projekata ima isti broj bodova prema kriterijima odabira, uspostavljen je opisani sustav rangiranja korisnika, koji jest kompleksan, ali ne dovodi nikoga u neravnopravan položaj", kažu u Ministarstvu. Dodaju da se sustav dodatno unaprjeđuje kako bi se postigla i veća razlika u bodovanju projekata te je objavljen novi pravilnik prema kojem će se ocjenjivati zahtjevi na natječaju koji je raspisan 12. lipnja.
NAČELNIK OPĆINE (ŽELI OSTATI ANONIMAN): MANIPULACIJA JE BILO
"Nevjerojatno mi je da smo do sada bili vrlo uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova, gdje su naši projekti bili odlično ocjenjivani. Znači da znamo napisati projekte. Međutim, kada je u pitanju domaći natječaj, onda ispada da to ne radimo dobro. Manipulacija je sigurno bilo, između ostaloga, i oko kriterija bodovanja i mislimo da su pojedini konzultanti imali informacije koje nisu imali svi. Osim toga, mogao sam vidjeti projekte za koja su odobrena sredstva i siguran sam da je prema mnogim kriterijima naš projekt trebao dobiti više bodova. I zbog toga ne želim govoriti javno, jer se bojim da će našu općinu šikanirati administracija i osobe koje uživaju u tome da odlučuju, bez obzira na kriterije", kaže općinski načelnik koji je želio ostati anoniman.