Regija
CESTA I VODOVODNA MREŽA

Vraća se život i u tri zaboravljena potpapučka sela
Objavljeno 30. srpnja, 2018.
U Ivanbrijegu, Lukavcu i Goleniću, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živjela je samo 151 osoba
SLATINA - Počele su pripreme za gradnju ceste kojom će i Golenić, kao posljednje slatinsko prigradsko naselje koje još nije asfaltom povezano sa Slatinom i svijetom, napokon dobiti suvremenu prometnicu. To selo bez asfalta, bez vodovoda i kanalizacije, bez trgovine, bez škole i crkve, bilo je najbolji primjer kako Slavonija tiho i polako, ali nezaustavljivo umire.
Prije nekoliko godina izvijestili smo o problemu nedostatka pitke vode u Goleniću, problemu koji svakog ljeta pogađa i potpapučka sela Lukavac i Ivanbrijeg. To su tri sela od posebne državne skrbi, čiji stanovnici i njihova stoka ljeti ovise o osoblju i autocisternama slatinske Javne vatrogasne postrojbe. Klimatski poremećaji drastično su smanjili zalihe pitke vode u zdencima tih naselja pod Papukom pa im cisterne već desetak godina dovoze vodu. U sušnim razdobljima dva puta tjedno vatrogasci s napunjenom cisternom odlaze iz Slatine prvo u osam kilometara udaljeni Lukavac, zatim se vraćaju u Slatinu da bi napunili cisternu pa prevaljuju sljedećih osam kilometara do Golenića, a nakon ponovnog punjenja odlaze u 6,6 kilometara udaljeni Ivanbrijeg. Mještani već godinama upozoravaju da su "zaboravljeni" te da su prometna povezanost i voda problemi o čijem rješavanju ovisi njihov opstanak, ali uvijek se naglašavao mali broj stanovnika i zbog toga neisplativost tako velikih investicija. I doista, prema popisu stanovništva 2011. godine, u sva tri naselja živjela je tek 151 osoba, što je podatak koji je onemogućavao svaki daljnji razgovor o višemilijunskim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu. U posljednje vrijeme, međutim, stvari su krenule u drugom smjeru.
Godine 2016. tadašnji gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš ipak je najavio projektiranje ceste za Golenić u sklopu pripreme projekta za prijavu na Mjere ruralnog razvoja EU. Malo je tko tada vjerovao da se to doista radi i da će se Grad zauzeti da cestu dobiju 22 stanovnika Golenića, koliko je evidentirano u selu 2011. godine. Ipak, uz isticanje da i oni zaslužuju život dostojan čovjeka, projekt je odobren i početkom srpnja ove godine gradonačelnik Denis Ostrošić potpisao je s članovima Uprave Osijek-Koteksa ugovor o gradnji ceste vrijedne 7.306.702 kune. Projekt je kandidirao Grad Slatina u suradnji s LAG-om Marinianis, a odobrena nepovratna potpora iznosi 7.196.774 kune. Od tog iznosa 85 posto sredstva su Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 15 posto potpora iz proračuna RH.
Ovim projektom izgradit će se asfaltna cesta do naselja Golenić duljine 1,46 kilometara, kojom će to naselje biti spojeno sa cestom Slatina – Ivanbrijeg, a planirani rok završetka radova je 12 mjeseci.
– Pripreme za gradnju ceste su u tijeku, djelatnici Osijek-Koteksa bili su u selu i razmotrili organizaciju posla, a djelatnici Šumarije počeli su rušenje drveća koje smeta radovima. Cesta će nam doista mnogo značiti, ali mi želimo i cestu kroz mjesto, a ne samo do mjesta - kaže predsjednik VMO Golenić Ivan Gašparić, te navodi i niz drugih problema u selu.
Neslužbeno doznajemo da bi se u doglednoj budućnosti mogao riješiti i problem vode. Naime, izgradnja vodovodne mreže do prigradskog naselja Lukavca planirana je u programu Aglomeracija Slatina, koji priprema tvrtka Komrad u suradnji s Hrvatskim vodama. Ivanbrijeg i Golenić nisu mogli ući u taj projekt, ali se intenzivno traži mogućnost financiranja izgradnje lokalnog vodovoda u tim naseljima. Mogli bismo reći da uskoro i u potpapučka "zaboravljena" sela stiže život.
Petar Žarković
Gašparić: Popraviti Svetinju i zvonik
Oko 500 metara od Golenića, u šumi, nalazi se mjesto koje mještani zovu Svetinja jer je tu navodno nekada bila kapela. Pokraj nje još uvijek se vidi djelomično zarušeni bazen u koji neprekidno dotječe voda. "Prije nekoliko godina pokušali smo čistiti taj bazen pa smo pronalazili i neke stare novčiće koje su ljudi davno bacali u vodu za sreću. Valjalo bi urediti taj zdenac i cestu do toga mjesta jer ta bi se voda mogla koristiti za određene potrebe u selu. Trebalo bi popraviti i naš stari drveni zvonik, jer ako se on sruši, nećemo imati zvono ni kad netko umre", kaže Gašparić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike