Novosti
BILJANA BORZAN, ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Usredotočena sam na to da građani osjete korist od EU-a
Objavljeno 30. srpnja, 2018.
Sa zabrinutošću pratim razvoj događaja u SDP-u, naši birači nisu to zaslužili

Jedina slavonska zastupnica u Europskom parlamentu - Osječanka Biljana Borzan, sigurno se može svrstati i među najaktivnije europarlamentarce čiji se rad prepoznaje, kako u Parlamentu, tako i u europskoj javnosti.


Kao čelnica SDP-a, Borzan je u EU parlamentu u Klubu zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata. U aktualnom mandatu imala je nekoliko vrlo zapaženih aktivnosti. Primjerice, bila je europska izvjestiteljica o inicijativi za učinkovitu uporabu resursa - smanjenje rasipanja hrane i poboljšanje sigurnosti hrane, zatim o prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uslugama prekogranične dostave paketa, također i o strateškom okviru EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu 2014. – 2020. Podnosila je i izvješća o pravima žena u državama Istočnog partnerstva te o vanjskim čimbenicima koji otežavaju žensko poduzetništvo u Europi.
Njezino istraživanje provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu o dvojnoj kvaliteti proizvoda na jedinstvenom tržištu, za što je također bila europska izvjestiteljica, tema je o kojoj se raspravlja u svim zemljama EU-a. Borzan je na tom pitanju pokazala da za aktivan i uspješan politički rad, kojim je, što je bitno naglasiti, navukla na sebe nezadovoljstvo multinacionalnih kompanija, nije važno što dolazi iz male Hrvatske, najmlađe članice EU-a. Borzan je, kao svojevrsnu krunu dosadašnjeg rada, u ožujku ove godine primila veliko priznanje - tzv. EU Oscar, nagradu The Parliament Magazinea kao najbolja europarlamentarka iz područja zaštite ženskih prava i ravnopravnosti spolova.
Pomaknula planinu


Pokrenuli ste veliku buru u cijeloj Uniji s istraživanjem o razlici u kvaliteti proizvoda u zemljama starog i novog EU-a. Hoće li se EU raspasti zbog Nutele?
- Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker prošle je godine u govoru o stanju Unije rekao kako Europa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Europi ne smiju postojati građani i potrošači drugog reda. Neprihvatljivo je da dio građana kupuje proizvode lošije kvalitete. Tad je s najviše razine EU-a osuđen problem različite kvalitete proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU-a. Od tada se puno napravilo da bi se riješio ovaj problem s razine EU-a, tako da vjerujem da je ovo pitanje na kojemu EU može pokazati jedinstvo i snagu. Izvjestiteljica sam Europskog parlamenta za kvalitetu hrane i nedavno je usvojeno moje izvješće o tom problemu. U proceduri je novi zakon, a krajem godine očekuju se i rezultati europskog istraživanja kvalitete proizvoda.

Doista ste tim, rekao bih projektom, u koji ste uključili i znanstvene institucije, uspjeli dokazati razlike kojih u EU-u ne bi smjelo biti. Smatrate li to istraživanje i posljedice koje je izazvalo svojim najvećim političkim uspjehom? Naime, rijetki su zastupnici u EU parlamentu koji su uspjeli pokrenuti takve stvari na razini Unije.
- U Europskom parlamentu radila sam na puno projekata na koje sam iznimno ponosna, a koji su manje ili više vidljivi javnosti. Zastupnici u Europskom parlamentu imaju puno mehanizama kroz koje mogu gurati i ostvariti svoje ideje, čak i one koje nisu prepoznate na razini EU-a u tom trenutku. Cijela inicijativa za rješavanje problema različite kvalitete krenula je od dvije entuzijastične europarlamentarke - Olge Sehnalove i mene. Ali da, istina je, kada sam objavila rezultate istraživanja, kada ni jedna multinacionalka nije uspjela osporiti rezultate, a silno su se trudile, i kada je HIPP dječju hranu u Hrvatskoj, koja je bila manje zdrava nego u Njemačkoj, zamijenio kvalitetnijim proizvodom, osjećala sam se kao da sam pomaknula planinu. Poslala sam i svoje istraživanje u Europsku komisiju nakon čega je uslijedio niz promjena na EU razini. S druge strane, tijekom cijelog tog projekta ljudi su me upozoravali da budem oprezna, da ne ulazim u sukob s moćnim kompanijama, ali vjerovala sam u ispravnost i značaj svog rada za hrvatske građane, kvalitetu istraživanja i gurala sam do kraja.

Aktivni ste u mnogim drugim pitanjima o kojima se raspravlja u EU-u, je li to i zbog toga što ste članica parlamentarnih odbora čiji se rad doista najbolje vidi u javnosti, s obzirom na to da je riječ o zaštiti potrošača, javnom zdravlju, okolišu, sigurnosti hrane, zaštiti žena? Koliko vam u tom radu pomaže što ste liječnica?
- U Europskom parlamentu zastupnici se mogu nametnuti isključivo po stručnosti, tako da mi je struka bitna kao nikada do sada u političkim radu. Političar koji bi se pokušao nametnuti doskočicama i površnim bavljenjem poslom, bio bi ignoriran i od strane kolega i medija. Nastojim sve teme kojima se bavim približiti građanima, što ponekad nije lako kada radite u instituciji koja je više od tisuću kilometara daleko od naše domovine. Ali zadala sam si glavni cilj – moj posao je da EU radi za ljude! U svom radu usredotočena sam na to da naše građanke i građani osjete korist od članstva u EU-u. Smatram da je moja dužnost da Hrvatska, iako je mala zemlja, ima ravnopravan položaj s velikim državama unutar EU-a.

Proljetos ste dobili izuzetno priznanje – tzv. EU Oscar časopisa Europskog parlamenta u kategoriji ženskih prava. Koliko vam je to priznanje važno? Kakav je po vama odnos prema ženskim pravima u Hrvatskoj i mijenja li se nabolje?
- U hrvatskoj javnosti dosta je primijećen moj rad za prava potrošača, tako da mi je bilo uistinu veliko zadovoljstvo dobiti priznanje za dugogodišnji rad za prava žena. Bila sam ganuta kada sam čula da je čak 29 nevladinih organizacija iz Hrvatske, Balkana i EU-a podržalo moju kandidaturu. Ženska prava u Hrvatskoj su pod stalnom prijetnjom. Prava za koja smo mislili da su dosegnuta, odjednom su se našla pod udarom. Bojim se da će izmjena Zakona o pobačaju, koju je tražio Ustavni sud, biti prilika da konzervativne snage u zemlji, koje su itekako glasne i utjecajne, opet pokušaju ugroziti prava žena da odlučuju o svom zdravlju i tijelu.

Dobra suradnja


Zanimljivo je da ste u vrlo dobrim odnosima s kolegicom Ružom Tomašić, iako ste na potpuno različitim stranama političkog spektra. Kako to i koliko općenito surađuju hrvatski zastupnici u Parlamentu?
- Rad u Europskom parlamentu potpuno je drugačiji od rada primjerice u Saboru. Inicijative i rad pojedinog zastupnika lakše nalaze prostor. Cijeni se argumentiran stav i ako ga imate, nije neobično da i ljevica i desnica glasaju jednako. Moj izvještaj o doniranju i bacanju hrane jednoglasno je usvojen, jer čak i kolege iz stranaka koji žele da se EU raspadne vide da je to problem. Istina je da pučani više guraju interes biznisa, a socijalisti građana, no svi smo svjesni kako moramo postići kompromis ako želimo imati dobre zakone. Što se tiče hrvatskih zastupnika, mislim da smo svi u korektnim odnosima. U Europskom parlamentu radimo u cilju zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, tako da tu nema razilaženja, osim ako su u pitanju ideološke rasprave poput prava žena i slično. Uvijek podupirem nastojanja kolega koja su dobra za Hrvatsku. Primjerice, osigurala sam potporu svoje političke grupe za inicijativu Marijane Petir kojom su zaštićeni interesi hrvatskog šumarstva i na kraju je to prošlo s tankom većinom.

SDP, čija ste članica Predsjedništva, tone, čini se, sve dublje. Možete li prokomentirati stanje u vodstvu stranke? Treba li predsjednik stranke Davor Bernardić dati ostavku?

- Kao što je poznato, devedesetak zastupnika i lokalnih čelnika SDP-a potpisalo je pismo u kojemu se traži ostavka predsjednika. Potpisala sam pismo smatrajući da je situacija postala neizdrživa i neodrživa. S izrazitom zabrinutošću pratim razvoj događaja i sva moja razmišljanja završavaju istom mišlju – naši birači nisu to zaslužili.
Igor Mikulić