Kultura
KNJIŽEVNA REVIJA

Novi broj uredništvo je gradilo na osnovi Kniferova slikarskog rada
Objavljeno 30. srpnja, 2018.
Urednici su na promociji upozorili na vrijednost znanstvenog diskursa K. Purgara

U prostorijama osječkog Ogranka Matice hrvatske predstavljen je najnoviji broj časopisa za književnost i kulturu Književna revija koji se ulaskom u 58. godište kontinuiranog objavljivanja svrstava u probranu skupinu najdugovječnijih suvremenih hrvatskih publikacija posvećenih primarno umjetnosti i kulturi, a zatim i humanističkim znanostima te znanosti o umjetnosti.

Uredništvo časopisa, koje čine Ivan Trojan i Tatjana Ileš, novi je broj gradilo na temelju slikarskog rada Julija Knifera, stoga ne čudi naslovljavanje središnjeg dijela časopisa - Meandar.
Urednici su tijekom promocije upozorili na vrijednost znanstvenog diskursa Krešimira Purgara, koji u uvodnom članku "Julije Knifer, apstrakcija i otvoreno djelo", na primjeru Kniferove umjetničke geste iznalazi granice tumačenja u semiotici i povijesti umjetnosti.
- Budući da osječka Matica hrvatska, odnosno Književna revija, aktivno surađuje sa svim sastavnicama Sveučilišta J. J. Strossmayera, posebice onima humanističkoga, društvenoga i umjetničkoga predznaka, a kada je u fokusu Julije Knifer, interakcija s novousustavljenom Akademijom za umjetnost i kulturu očekivana je. Realizirana je kroz objavu rezultata okruglog stola u sklopu Dana Julija Knifera u organizaciji AUK-a, na kojem su sudjelovali moderator Igor Gajin te istaknuti umjetnici i proučavatelji umjetnosti Krešimir Purgar, Igor Loinjak, Dubravko Mataković i Goran Lišnjić.
Sudionici su raspravljali o intrigantnoj korespondenciji Knifera i Stravinskog u smislu kreativnog utjecaja zvuka kakav je bio karakterističan za Stravinskog na identitet Kniferova stila, a preko toga i o fenomenu općenite utjecajnosti glazbe kao nadahnuća za stvaralaštvo u ostalim umjetničkim područjima - kaže urednik Revije Ivan Trojan.
Uz novi broj Književne revije, na konferenciji za novinare predstavljena je i nova knjiga u izdanju osječkog Ogranka, autorice dr. Marije Erl Šafar, a nosi naziv "Razvoj pokretnih knjižnica u Republici Hrvatskoj". Jedinstvena je to publikacija iz područja knjižničarstva, doktorski rad ove mlade osječke znanstvenice, ali i sveučilišni udžbenik. Dosadašnja profesorica na Odjelu za kulturologiju, od jeseni će predavati knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Posljedica je to ukidanja Odjela za kultulrogiju, koji je dijelom pripojen novoj instituciji - Akademiji za umjetnost i kulturu Osijek. Svečana promocija nove knjige i udžbenika dr. Marije Erl bit će u rujnu.
Narcisa Vekić
Meandar
središnji je dio časopisa
TEKSTOVI ISTAKNUTIH ZNANSTVENIKA
Dugogodišnje ustrajavanje na kvalitetnim esejističkim prilozima istaknutih hrvatskih znanstvenika Književna revija i u novom broju ostvaruje kroz članak teatrologinje Ane Lederer, naslovljen “„Predmet scenski govor u hrvatskoj pedagoškoj tradiciji”, u kojem autorica znanstveno-popularno piše o povijesti različitih metodologija i pristupa glede ovladavanja scenskim govorom u europskoj, odnosno hrvatskoj pedagoškoj tradiciji. Kvalitetu eseja u novom Meandru osječke Književne revije prati i vizualno oblikovanje časopisa koje ponovno potpisuje mladi osječki grafički dizajner Marin Balaić, s kojim Ogranak surađuje duže vrijeme i ostavarili su niz vrlo zapaženih projekata, naslovnica.
Možda ste propustili...

“KIPAREVO SVJEDOČENJE VJERE”

Kuzma Kovačić izlaže u đakovačkoj katedrali

IN MEMORIAM: ZVONKO PENOVIĆ (1948. - 2022.)

Bio je novinar, pjesnik, publicist, renesansni lik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MLADI PIJANIST IZ VOĆINA NIŽE USPJEHE I NAGRADE

Damjan Krupa: Bavit ću se glazbom, za sad je u prvom planu kompozicija

2

GRADSKI MUZEJ VUKOVAR

Izloženi radovi s EU projekta ”FoTo Muzej”

3

NAKON PREKINUTOG 5. FILMSKOG FESTIVALA GLUMCA

Dodijeljena dva Vinkovačka Oriona