Osijek
OSJEČKA ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA “NAJVRUĆA ROBA”

Osmaši poludjeli za smjerom tehničar za računalstvo – pet je prijavljenih na jedno mjesto
Objavljeno 28. srpnja, 2018.
Kovačić: Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo!

Četverogodišnji obrazovni program tehničar za računalstvo, koji se izvodi prema novom strukovnom kurikulumu, hit je među osječkim osmašima! Iako je to zanimanje moguće upisati samo u dvije škole u Osječko-baranjskoj županiji – osječkoj Elektrotehničkoj i prometnoj te Prvoj srednjoj školi Beli Manastir, na 68 mjesta, koliko je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavilo se čak 348 osmaša! Elektrotehnička i prometna škola najpoželjnija je škola u županiji - navala je bila toliko velika da za jesenski rok nema ni jednog mjesta - na 168 mjesta prijavilo se 1035 učenika! U ljetnom roku upisana su 2824 učenika prvih razreda srednje škole u cijeloj županiji.


Ove je godine osječkoj školi, zbog velikog interesa za smjer tehničar za računalstvo, Ministarstvo odobrilo otvaranje i drugog razrednog odjela s još 24 mjesta. No, sudeći prema navali, ali i potrebi tržišta, posebice u brzorastućem IT sektoru, trebalo bi omogućiti upis još nekoliko razreda, ocjenjuju ravnatelj Antun Kovačić, dipl. ing., i Denis Sušac, nekadašnji učenik škole i predsjednik udruge Osijek Software City, s kojom škola surađuje preko edukacije nastavnika, stručne učeničke prakse i u nizu projekata.
- Prijavljenih za smjer tehničar za računalstvo ove je godine gotovo dvostruko više unatoč tome što imamo dodatan razred – za 48 mjesta prvi je izbor za oko 90 osmaša – kaže ravnatelj Kovačić. Posljednji na ljestvici prijavljenih ima najmanje 69-70 bodova, a upisuje se sve više odlikaša.
- Smjer je jako popularan među osmašima, sve češće među najboljima, jer i oni sami osluškuju potrebe tržišta rada koje traži sve više programera. Posebno se to ističe u Osijeku, gdje se u IT sektor sve više ulaže i koji se konstantno razvija – komentirao je ravnatelj Antun Kovačić, dipl. ing. Tehničari za računalstvo uče prema aktualnom programu i revidiranom kurikulumu – na nastavi im nije dosadno. Riječ je o modernom programu koji će učenicima omogućiti stjecanje znanja, vještina i sposobnosti cijenjenih u IT branši.
- Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija - svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos – kaže ravnatelj. Ističe izvrsnu suradnju s udrugom Osijek Software City, u čijim se tvrtkama bivši učenici često zapošljavaju.
- Poslodavci kažu da bi zaposlili sve učenike, koliko god da ih školujemo – ističe Kovačić. Slaže se s time i Sušac, u čijoj se tvrtki Mono odnedavno obučava desetak tehničara za računalstvo, nadaju se, svojih budućih zaposlenika.
- Bit će sve veći manjak radne snage i mislim da će uskoro i taj dodatni razredni odjel biti premalo. I broj upisanih na fakultetima je beznačajan za IT - u Osijeku godišnje dobijemo samo 250 studenata. Dio njih ode u inozemstvo, dio u Zagreb, a samo se dio ovdje zapošljava. Nama je u interesu da djeca upisuju što više takvih konkretnijih programa vezanih za IT struku. Želimo zadržati najbolje u Osijeku koji će se nakon školovanja zaposliti u tvrtkama članicama OSC-a - ističe. A nakon završetka srednje škole, učenici koji završe program tehničar za računalstvo mogu, ali i ne moraju, na studij jer se i sa svjedodžbom bez problema zapošljavaju.
- Riječ je o jako dobrim učenicima koji se s ovim nivoom predznanja i osobnim interesima vrlo lako mogu zaposliti nakon škole. Pogrešno se danas smatra da svatko mora završiti fakultet – smatra Sušac. Izjavu je potkrijepio podatkom da sve tvrtke unutar OSC-a imaju i nekolicinu izuzetno kvalitetnih zaposlenika bez diplome. Nije ga iznenadio, ali jest razveselio podatak da je osječka Elektrotehnička škola najpopularnija među osmašima. Ističe da je oduvijek to kvalitetna škola koja je matematikom parirala gimnazijama, a imala jače stručne predmete. Hvali novi strukovni kurikulum tehničara za računalstvo.
- Kurikulum je jako dobar i ambiciozan prema samoj strukturi svega onoga što će djeca naučiti. Međutim, ima dosta praktičnih problema u provedbi vezano za obuku nastavnika, ali tu smo mi da uskočimo – kaže Sušac. OSC-ovci su tako nedavno počeli i s besplatnim edukacijama programiranja za nastavnike kako bi “ažurirali” njihovo znanje koje je preduvjet za kvalitetno provođenje programa.
- Novi kurikulum zahtijeva i računalnu opremu koja je u duhu vremena – ne može se raditi na opremi staroj 15 ili 20 godina, koju susrećemo u nekim srednjim školama. Imamo kolege koji su davno završili fakultete i komentiraju kako su davno radili na tim istim računalima, to je nonsens – komentirao je. Imenovanjem Elektrotehničke škole Regionalnim centrom kompetentnosti za područje elektrotehnike vidi velike prilike za grad i regiju. Škola sada ima priliku povući do 50 milijuna kuna prvenstveno za infrastrukturu, osposobljavanja i usavršavanja nastavnika i učenika, u čemu će kao vodeći stručnjaci u tom području sigurno sudjelovati i OSC-ovci.
Istaknimo kako su i drugi smjerovi osječke Elektrotehničke škole osmašima među najprivlačnijima. Tehničar za mehatroniku u našoj županiji može se upisati u ovoj i đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata - na 48 mjesta prijavilo se 278 osmaša! Toliko je bilo mjesta i za tehničara za elektroniku u osječkoj Elektrotehničkoj i našičkoj Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga, gdje su tu karijeru poželjela 254 učenika.

Jasenka Pejaković
Navala
Mjesta ima za 168, a prijavljenih je 1035
Antun Kovačić

ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole

“Program je baziran na redizajnu, programiranju mobilnih i računalnih aplikacija - svemu onome što današnji poslodavci traže. Učenici stječu sjajnu bazu za studij. Većina odlazi na FERIT i Odjel za matematiku, ali i zagrebački FER, a dio odmah ide u radni odnos.”
Nezaposlenih u IT branši nema, a već ih kronično nedostaje!
Broj zaposlenih u IT sektoru u Osijeku u posljednjih pet godina je s 268 do danas skočio na više od tisuću. Potražnja za stručnjacima svih profila sve je veća, kao i konkurencija. Samo Ericsson Nikola Tesla u sljedeće dvije godine OSC-u namjerava “ukrasti” tristotinjak stručnjaka - tu su i druge domaće i strane tvrtke koje otvaraju ured u Osijeku. Kvote u školama i na fakultetima nisu dovoljne da pokriju potrebe IT sektora. Neizbježan je uvoz radne snage. Borba za IT stručnjake sve se više zahuktava.

- Nezaposlenih u IT branši nema i traži se sve više stručnjaka. Izazov je to za kompletan sustav i mislim da će se rješenje morati tražiti kroz nepopularni kanal – uvoz radne snage. Ako želimo biti konkurentni u IT djelatnostima, mora se imati vizija, strategija – u igri je i obrazovanje, porezna fiskalna politika i kompletna politika useljavanja i izdavanja radnih dozvola za strance – upozorava Denis Sušac, koji je nedavno najavio jedinstven model privlačenja i zadržavanja radnika – subvencijama stambenih kredita.
Tehničar za računalstvo hit u cijeloj Hrvatskoj
Tehničar za računalstvo sedmo je po redu zanimanje koje su pri upisu u srednje škole u najvećem broju ove godine prijavili hrvatski osmaši, pokazuju podatci Ministarstva znanosti i obrazovanja. Za kvotu od 1225 mjesta zabilježeno je 5447 prijava, a upisala su se 1094 učenika. Podatci su pokazali da taj smjer upisuju i čisti odlikaši - s 80 bodova. Među top 10 zanimanja s najviše prijava je i elektrotehničar s 3929 prijava na kvotu od 933, koji je upisalo 855 učenika. Na popularnosti drži i tehničar za mehatroniku za kojeg je odobreno 621 mjesto, a prijavila su se 3153 osmaša - 593 su se uspjela upisati. Slobodnih mjesta u tim zanimanjima ipak je ostalo u nekoliko strukovnih škola. U prve razrede srednjih škola u ljetnom roku upisano je ukupno 39.330 učenika - 7321 u pet slavonskih županija.
Novi kurikulum zahtijeva i opremu koja je u duhu vremena, ne može se raditi na opremi staroj 15-20 godina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TANJA I VALENTIN HORVATEK, UDOMITELJI

Mališanima smo dali dom,
ljubav i sigurnost, zbog
njih možemo biti roditelji

2

SPORAZUM IZMEĐU GRADA OSIJEKA I EKONOMSKOG FAKULTETA

Studenti na praksu
u gradsku upravu

3

ROĐENDAN PD-A SV. JOSIPA

Sv. Augustin: Tko pjeva, dvostruko moli