Novosti
ČETIRI NOVA ZAKONA

Jeftinije do stanova na nerazvijenim područjima
Objavljeno 27. srpnja, 2018.
U Vukovaru bi, primjerice, kvadrat stana u državnom vlasništvu koštao 180 eura

Prijedloge četiriju zakona - o otocima, o potpomognutim područjima, o brdsko-planinskim područjima te o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima - Vlada je sa svoje sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, a istaknuto je kako je njihov cilj poticati ravnomjeran regionalni razvoj svih krajeva.


"Mislim da ćemo ovim paketom i dodatno Zakonom o razvoju grada Vukovara, koji trenutačno dogovaramo s Europskom komisijom, kompletno zatvoriti zakonski okvir koji se odnosi na regionalnu razvojnu politiku Hrvatske", rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.
Novim Zakonom o otocima oni se definiraju kao područja s razvojnim posebnostima i uvodi se novi model njihova razvrstavanja prema geografskom kriteriju i kriteriju teritorijalne nadležnosti, prema udaljenosti od kopna, specifičnom položaju i sličnom. U proračunu Ministarstva regionalnog razvoja za razvoj otoka bit će osigurano 94 milijuna kuna, navodi Gabrijela Žalac, uvjerena da će mjere iz novoga zakona pridonijeti porastu broja stanovništva na otocima. Zakon uvodi novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka donošenjem Nacionalnog plana razvoja otoka i Otočnog godišnjeg programa na nacionalnoj razini, izradu planova razvoja otoka ili otočne skupine na razini jedinica lokalne samouprave i sklapanje jedinstvenog Otočnog razvojnog sporazuma za područje otoka u najmanje tri jedinice područne (regionalne) samouprave. Da bi se postigli izjednačeni uvjeti života na otocima s onima na kopnu, predlažu se mjere subvencioniranja javnog pomorskog prijevoza, javnog cestovnog prijevoza, besplatnog prelaska mosta, izjednačavanja cijene pitke vode na kopnu s cijenom na otocima za kućanstva i gospodarstvenike te potporu male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.
Za provedbu Zakona o potpomognutim područjima u proračunu za iduću godinu osigurano je 85 milijuna kuna, navela je Žalac, u odnosu na 12,7 milijuna u 2017. godini i 50 milijuna kuna u ovoj godini. "Sve što radimo vrlo je dobra priprema za korištenje europskih fondova i sljedeće programsko razdoblje za koje očekujem da ćemo mnogo bolje programirati nego trenutačno, kako bi tim područjima bilo mnogo bolje, posebice građanima koji tamo trebaju ostati", poručila je.
Prijedlogom novog zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima proširuje se teritorijalna nadležnost s dosadašnjih 185 na ukupno 336 jedinica lokalne samouprave na kojima se omogućava stambeno zbrinjavanje prema povlaštenim uvjetima, naveo je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar. U to ulazi darovanje građevinskog materijala za popravak, gradnju, ili nadogradnju stambene jedinice, kao i da država financira građevinsku dozvolu, idejni projekt, stručni nadzor, priključak na električnu energiju te, nakon završetka radova, isplati u gotovini 20 posto netovrijednosti darovanog građevinskog materijala. "Za obiteljsku kuću netovrijednosti 150.000 kuna, kada se ona završi, korisnici dobiju još 30.000 kuna na ruke", dodaje Mažar.
Drugi je model davanje u najam stambenih jedinica u državnom vlasnišvu prema povlaštenim uvjetima uz plaćanje zaštićene najamnine. Ona će biti maksimalno 2,75 kuna po četvornom metru, što za stan od 50 četvornih metara mjesečno iznosi 135 kuna. Također, zakon predviđa otkup stanova u državnom vlasništvu prema povlaštenim uvjetima, pa je za jednokratno plaćanje u gotovini predviđeno 50 posto popusta. U Vukovaru bi, primjerice, četvorni metar stana koštao 180 eura.
Previđeno je i stambeno zbrinjavanje posebnih kategorija stanovništva, odnosno zbrinjavanje pomoću kadrovskih stanova za osobe deficitarnih struka i zanimanja. "Svjesni smo da doktori i profesori pomažu ostanku ljudi na tim područjima", ističe Mažar. Uvodi se i stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja u cijeloj zemlji, kao i model izvanrednog stambenog zbrinjavanja u slučaju elementarnih nepogoda. Sve mjere imaju za cilj povratak, ostanak i naseljavanje tih područja, zaključio je Mažar. U prvoj godini primjene novoga zakona očekuje se da će trajno stambeno biti zbrinuto približno 1000 obitelji.
Zakonom o brdsko-planinskim područjima redefinira se obuhvat tih područja i omogućava jačanje njihovih lokalnih razvojnih potencijala te povezanost lokalnih i regionalnih razvojnih potreba s mjerama, programima i ciljevima kohezijske politike Europske unije.
Dijana Pavlović/H
Andrej Plenković

predsjednik Vlade RH

PRORAČUN ZA REGIONALNI RAZVOJ BIT ĆE POVEĆAN ZA 22 POSTO

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će proračun za regionalni razvoj biti povećan za 22 posto, čime Vlada upućuje poruku da ravnomjernim regionalnim razvojem želi podići kvalitetu života u krajevima koji su zbog niza razloga u proteklih tridesetak godina imali manje razvojne mogućnosti. S obzirom na to da su na Vladinoj sjednici Nacrt prijedloga zakona o brdsko-planinskim područjima, Nacrt prijedloga zakona o otocima, Nacrt prijedloga zakona o potpomognutim područjima i Nacrt prijedloga zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, Plenković je istaknuo da je u 2017. i 2018. u regionalni razvoj uloženo 833,5 milijuna kuna, a u planovima za proračun za 2019. Vlada je osigurala 434 milijuna kuna. “Dakle, 1,3 milijarde kuna u 2017., 2018. i 2019., govori da je to šest puta više nego u razdoblju 2012.- 2015., kada je ukupno bilo 207 milijuna kuna”, rekao je Plenković u uvodu sjednice Vlade. Dodao je da će se u Zakon o stambenom zbrinjavanju uvrstiti još 151 jedinica lokalne samouprave, pa će svi koji to žele na mnogo jeftiniji, jednostavniji i brži način dobiti potporu države za rješavanje stambenog pitanja.
OSIGURATI JEDNAKE UVJETE ZA RAZVOJ
Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da će paket zakona raspravljen na sjednici Vlade u četvrtak pridonijeti kvalitetnijem regionalnom razvoju. “Potrebno je u svim dijelovima Lijepe Naše stvoriti, koliko je moguće, jednake uvjete za razvoj gospodarstva, poduzetništva, obrta i ostanak naših građana na tim područjima”, dodao je. Ministrica demografije Nada Murganić ističe “demografski karakter” predloženih zakona jer su, kaže, usmjereni na otvaranje novih mogućnosti stanovništvu kod zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja, s ciljem ne samo zaustavljanja iseljavanja s tih područja, nego i povratka stanovništva, posebice mladih. “Cijeli je paket demografskog karaktera, tu nema nikakve dileme”, rekao je premijer Andrej Plenković, ocijenivši kako je riječ o kvalitetnom paketu zakona koji će biti zaokružen Zakonom o razvoju grada Vukovara.
85

milijuna kuna osigurano je za provedbu Zakona o potpomognutim područjima u proračunu za iduću godinu
Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku

DAN PRIJE IZBORA

Kraj nastave do 18.30 sati