Kultura
IZBORNA SKUPŠTINA MATICE HRVATSKE U RIJECI

Slavonci i Baranjci u Glavnom odboru
Objavljeno 27. srpnja, 2018.
RIJEKA - Dugogodišnja aktivna uloga ogranaka Matice hrvatske u Slavoniji i Baranji potvrđena je na nedavnoj Izbornoj skupštini. Uz znatno pomlađivanje svih upravljajućih tijela, značajnu ulogu imali su izaslanici iz Slavonije i Baranje. Za jednog od potpredsjednika izabran je prof. Luka Šeput, dugogodišnji urednik Vijenca i jedan od najmlađih Matičinih dužnosnika u povijesti (rođeni Osječanin).
U izborima za Glavni odbor, kao najvažnije Matičino tijelo, najviše glasova dobio je predsjednik osječkog Ogranka Ivica Završki, a na listi ostalih kandidata bio je i Slavonac Miro Gavran, rođen u Novoj Gradiški.
Da su čelnici MH iz istočne Hrvatske bitni za uspješan rad te organizacije potvrda je i izbor upravljačkih tijela mladog Petara Tokića iz Belog Manastira (prvi Baranjac u Glavnom oboru), a izabrani su i Lidija Miletić, predsjednica Ogranka u Vukovaru i Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka u Vinkovcima. Na Skupštini je za knjigu Osječanina Miljenka Brekala “Slatinska kronika Domovinskog rata” osječki Ogranak dobio Srebrnu povelju MH.
Dosadašnji predsjednik akad. Stjepan Damjanović (prvi Slavonac na toj funkciji, rođen u Strizivojni), unatoč nagovaranjima svih izaslanika, odlučio je ne kandidirati se za drugi mandat. Za novog je predsjednika velikom većinom glasova izabran prof. dr. Stipe Botica.
Izborna je skupština održana u Rijeci, a sudjelovalo je 200 izaslanika iz Hrvatske, BiH, Vojvodine, Mađarske i svih kontinenata. N.Vek.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike