TvObzor
HRT: DOKUMENTARNA SERIJA "LUDI RIMSKI CAREVI"

Povijesne činjenice o Kaliguli, Neronu, Komodu i Elagbalu
Objavljeno 27. srpnja, 2018.
Ova serija iz 2006. godine temelji se na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito bili zapamćeni kao ludi

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju, 29. srpnja, na svom Drugom programu u terminu od 16.30 započinje s ponovnim prikazivanjem hvaljene dokumentarne serije vlastite produkcije "Ludi rimski carevi" scenarista i redatelja Božidara Domagoja Burića.


Ta serija iz 2006. godine temelji se na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito bili zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagabal, a serija istražuje korijene tih zabluda, prvenstveno analizirajući izvorne tekstove iz tog vremena onih autora koji su imali izrazito negativan odnos prema navedenim carevima. Ekipa Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a potražila je i stručnu pomoć najboljih poznavatelja antičke povijesti s najjačih europskih sveučilišta (Oxforda, Sorbonne, Berlinske akademije znanosti, itd).
U seriji se, uz pomoć suvremene računalne grafike rekonstruiraju prizori iz života tih careva te iz svakodnevnog života starih Rimljana. Tako će gledatelji vidjeti gladijatorske borbe u areni ispunjenoj s 50.000 ljudi, prizore glasovitog požara u Rimu, iskrcavanja rimskih legija na obalama Britanije, i još mnogo toga. U proizvodnji je sudjelovalo više od 200 ljudi, sašiveno je više od stotinu starorimskih odora te su napravljene iznimno detaljne makete Foruma Romanuma, Circusa Maximusa i glasovite Neronove vile.
Prva epizoda bavi se Kaligulom koji je ostao zapamćen kao iznimno okrutan vladar, čije se ponašanje objašnjavalo shizofrenijom i manijom proganjanja. Općepoznata činjenica je da je namjeravao svoga konja Incitata postaviti za konzula, što se koristilo kao glavni argument njegova ludila. Međutim, analiza izvornih povijesnih tekstova pokazuje da je riječ o iznimno inteligentnom i duhovitom čovjeku, koji je ekscentričnim djelima slao vrlo duboke i promišljene političke poruke.
Rimski kroničar Svetonije, jedan od glavnih izvora za Kaligulin život, u toj se epizodi pokazuje kao maliciozan tračer koji je tendenciozno želio ocrniti Kaligulu, kojega je, inače, narod obožavao. Ukratko, ta epizoda pokazuje da je Kaligula možda bio ekstravagantan, ali nipošto lud.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...

FOX: NOVA SERIJA "RAT SVJETOVA" STIŽE U LISTOPADU

Osam epizoda koje se temelje na bezvremenskoj priči H. G. Wellsa

HRT: TREĆA SEZONA HVALJENOG SERIJALA "MILIJARDE"

Kompleksna i precizno razrađena priča o ganjanju američkog sna