Tehno
SAVJETUJEMO:

Ugradnjom Solid State Drivea (SSD-a) ubrzajte rad vašeg računala
Objavljeno 27. srpnja, 2018.
SSD, odnosno skraćenica za Solid State Drive, nama poznatiji kao disk baziran na memorijskim modulima ili jednostavno u narodu poznat kao SSD disk, sinonim je za brz i fluidan rad računala. Ako ste imali prilike raditi na računalu s ugrađenim SSD-om, onda ste zasigurno osjetili i vidjeli očitu razliku u performansama rada računala. No mnogima je donedavno prepreka prvo bila cijena za SSD, a sada kada je cijena prihvatljiva, rekli bismo i povoljna, mnogima je prepreka kako izvesti ugradnju diska a da sačuvate podatke, instalaciju operacijskog sustava ili nešto drugo na računalu. Srećom, postoje servisi koji nude brzu i efikasnu promjenu diska uz kloniranje vaših podataka na novi SSD (jasno do kapaciteta koji SSD nudi), a jedan od njih je i Moj Servis.
Dakle, sada je moguće lako i brzo postići sve prednosti koje nudi SSD. Ako se vratimo malo u prošlost i vrijeme pojave prvih memorijskih diskova, cijene su bile zapanjujuće visoke. Primjerice, prije desetak godina, kada smo imali priliku prvi put testirati SSD diskove, oni su nam redovito stizali u kapacitetu od kakvih 64 ili najviše 128 GB, a njihova cijena iznosila je nekoliko tisuća kuna! Iako je tehnološki razvoj ponekad teško pratiti, njegovu blagodat svi osjećamo, ako ni po čemu drugom, onda po dostupnosti tehnologije i njezinoj sve nižoj cijeni. Upravo je taj tehnološki razvoj u velikoj mjeri okrznuo i SSD-ove koji su sada povoljniji nego ikada prije. U Moj Servis informatici u ponudi su brojni diskovi, u različitim kapacitetima i različitim brzinama, a osoblje u Moj Servis pomoći će vam u odabiru. Tako je recimo za 500-tinjak kuna moguće ugraditi SSD kapaciteta 128 GB koji će za većinu korisnika biti dovoljan. No, dok je sama kupnja lakši dio posla, problem za veliki broj korisnika su podaci i sve na računalu. Nadogradnjom novog diska dobivamo prazan disk, a većina nas ima hrpu toga na starom disku i ne može si priuštiti puno vremena u kopiranju podataka, postavljanju računala. Tu uskaču servisi. Posebnost Moj Servis informatike je u tome što je rad brz i gotov u najkraćem roku, a ako niste u Zagrebu, gdje se servis nalazi, moguće je i poslati dostavom prijenosnik na ugradnju SSD-a. Svu brigu oko kopiranja podataka i stručne ugradnje vodi Moj Servis, a svakako valja spomenuti i jamstvo. Ako se pitate što napraviti sa starim diskom, možete ga iskoristi za izgradnju prijenosnog diska.
Performanse koje ćete postići bit će osjetne, u nekim slučajevima i zapanjujuće. Posebice će to biti vidljivo u postupku uključivanja računala, ali i u svakodnevnom radu gdje se vrijeme potrebno za izvođenje nekih radnji skraćuje višestruko.M.R.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike