Tehno
HRVATSKI TELEKOM

Omgućuje razgovore preko Wi-Fija
Objavljeno 27. srpnja, 2018.
Nova usluga Hrvatskog Telekoma Voice over WiFi (VoWiFi) nadogradnja je lani predstavljene VoLTE usluge. Riječ je o tehnologiji koja korisniku omogućuje govornu komunikaciju preko bilo koje Wi-Fi pristupne točke na koju je korisnik prijavljen bez unošenja dodatnog korisničkog imena i lozinke.
Da bi se služio uslugom Voice over WiFi, korisnik ne mora instalirati dodatne aplikacije niti se registrirati, dovoljna je prijava na dostupnu Wi-Fi mrežu, no korisnik mora imati aktivnu VoLTE uslugu.
Pozivanje će sada biti omogućeno i preko raspoloživih Wi-Fi mreža u slučajevima nedostupnosti mobilne mreže, npr. u garažama, podrumima ili shopping-centrima. U svim tim situacijama korisnik će moći razgovarati koristeći raspoloživu Wi-Fi mrežu. Uređaj će prebaciti korisnika ako je spojio uređaj na dostupnu Wi-Fi mrežu u situacijama kada mobilna mreža ne bude dostupna ili je zagušena. Ovaj koncept vrijedi za pozive u Hrvatskoj, a u promotivnom razdoblju do 16. srpnja 2019. godine i u inozemstvu.
Aktivacija i korištenje glasovne usluge preko Wi-Fija je bez dodatne naknade, a preduvjet za njezino korištenje je uređaj koji podržava uslugu i odgovarajuću verziju softvera. Prvi uređaji u ponudi Hrvatskog Telekoma s podrškom za VoWiFi uslugu su Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S8 Plus, dok će uskoro biti dostupni i uređaji ostalih proizvođača. Korištenje glasovne usluge preko VoWiFija neće dodatno trošiti podatkovni promet iz mobilne tarife korisnika, a obračunavat će se kao i svi ostali pozivi prema tarifnom modelu korisnika.M.R.
Aktivacija i korištenje glasovne usluge preko Wi-Fija je bez dodatne naknade