Dome slatki dome
SAVJET ČIŠĆENJE ŽIVOTNOG PROSTORA

Pospremite ormar i uštedite novac!
Objavljeno 26. srpnja, 2018.
S vremena na vrijeme treba raditi velika pospremanja, a najmanje je to potrebno učiniti jednom godišnje

Preskočili ste proljetno pospremanje? Ništa zato, ali vrijeme je da ga pretvorite u ljetno i krenete u vikend-akciju jer čišćenje je prvi korak prema uređenju životnog prostora. Uvijek ćete nalaziti stvari koje će trebati doraditi, popraviti, preurediti, izbaciti. Bitno je razumjeti da je to dinamičan proces koji uvijek traje i naučiti u njemu uživati.

1. Bacite nepotrebne stvari

Ponašate se kao hrčak koji neprestanio skuplja sve (ne)potrebne stvari? A sve to stvari su koje niste koristili duže od godinu dana. Pogotovo odjeća i obuća, ali se odnosi i na sve ostalo: knjige, glazba, posteljina, posuđe... Na psihološkoj razini posjedovanje takvih stvari kreira osjećaj beskorisnosti i besmisla, upravo zbog nekorištenja tih stvari!
Zasigurno ste nakupili i stvarčice koje ne volite, koje vam ni na koji način ne koriste. Složite na hrpu sve te nepotrebne stvari koje nazivamo starom kramom ili drlogom i rasporedite što ćete nekome pokloniti i na kraju što nikome neće koristiti i mjesto mu je među otpadom. Naposljetku odvojite nekoliko beskorisnih stvari koje ćete zadržati jer ste emotivno vezani za njih. Sakupljače prašine nemojte odnijeti u podrum ili na tavan, u vikendicu ili već gdje, nego učinite kako smo predložili. S vremena na vrijeme treba raditi velika pospremanja, a najmanje jednom godišnje.
2. Pretrpani ormari i ladice

Imate li previše stvari, a malo mjesta? Pretrpani ormari, ladice…Takva situacija u nama podržava osjećaj težine i neimanja dovoljno životnog prostora. Muka vam je kad ih pogledate, ali ih zadržavate iz razno-raznih razloga.
One izazivaju osjećaj nevoljenosti i bude loša sjećanja. Odvojite proljetnu, ljetnu, jesensku i zimsku garderobu. Tople dane iskoristite da prozračite i operete ormare, ali i odjeću. Odjeću i obuću koja vam više ne pristaje i više vam nikada neće pristajati, ne samo zbog promijenjene kilaže ili godina, darujte ili razmjenite s prijateljicama. Isto vrijedi za posuđe i druge predmete poput knjiga, CD-a, časopisa, ukrasa. Pospremite ormar i uštedite novac. Prema istraživanju tvrtke WeightWatchers, svaka žena u svom ormaru ima robe vrijedne barem tri tisuće kuna koju ne nosi. Osvijestite to i odnesite je u second hand shop ili prodajte na internetu. Odvojite jakne od majica, košulja, haljina, hlača, suknji koje stavljate na vješalice. Ukoliko imate previše odjeće koja bi trebala biti na vješalici, možete staviti i dva, tri odjevna predmeta na istu, ali neka budu iste vrste jer ako pomiješate hlače, majice i tunike, opet nećete dobiti pregledan ormar.
Donje rublje, gaćice i grudnjaci te čarape, neka budu u posebnim ladicama ili posebnim kutijama. To ovisi o prostoru vašeg ormara. Obvezno neka su posebni jer ipak su to donji dijelovi odjeće koji su u izravnom dodiru s kožom, stoga je bitno da su u čistom i zatvorenom prostoru. Majice odvajajte na one koje nosite za izlazak i na one koje nosite samo po kući, na tunike i obične majice, na dolčevite i majice s izrezom, veste također odvojite.
Ukoliko nemate prostora da biste odvajali sve to, onda na donji dio složite deblje odjevne predmete ili one koje rjeđe nosite, a na njih one učestalije ili već kako odlučite da ćete odvojiti.
3. Stvarčice za svaki slučaj

Svi smo skloni čuvati stvari koje nam ne trebaju, ali se bojimo da će nam jednog dana zatrebati... Čuvanjem nepotrebnih stvari sprječavamo sami sebe da prodišemo i stalno smo u nekom egzistencijalnom grču. Spomenari, prvo ljubavno pismo, zadnje ljubavno pismo, fotka s ljetovanja... U redu je ponekad prebirati po uspomenama, sjetiti se lijepih trenutaka, ali razmislite je li vam je potreban sav taj ‘opus‘ ako ga držite u kutijama ili starim koferima na tavanu ili u podrumu. Ako se već ne želite rastati od tih uspomena, presložite ih u lijepe kutije i odložite u prostoriju gdje neće smetati.

4. Statusni simboli

To su stvari koje u nama podržavaju iluziju da smo veliki te bolji od drugih. To zna biti najteže područje za čišćenje. Sam predmet ne predstavlja problem, već način na koji ga doživljavamo. Netko može držati diplome na zidu kao potvrdu uloženog vremena i truda u ono što voli te mu ne služe kao štaka da se osjeća vrijednim ili boljim od drugih. Uz to, obavezno su nam ormari pretrpani raznim uspomenama koje nas drže u prošlosti, od zbirke salveta, čačkalica, upaljača, znački, dječjih sličica, lutkica i slično. Više vas ne zanimaju, ali su tu iz sentimentalnih razloga. Razmislite što od toga doista želite zadržati, a što je bolje pokloniti. Ono što zdržite svakako presložite i nađite mu posebno mjesto. J. Kn.
Uvijek mirisni ormari
Ako želimo trajno ukloniti neugodne mirise, svu odjeću valja izvaditi iz ormara, oprati, dobro osušiti i izglačati. Neka se još dobro provjetri. Za to vrijeme sve unutarnje površine ormara operemo otopinom bijelog octa u vodi, obično u omjeru 1:1. Ako ima tvrdokornijih mrlja, premažemo ih mješavinom octa i sode bikarbone, razmućenih tako da čine pastu. Ostavimo 10-20 minuta, odstranimo i sve dobro isperemo.

Ormar prije vraćanja odjeće mora biti potpuno suh. Čitav ovaj postupak neće biti učinkovit i trajan, ne budemo li se pridržavali osnovnih pravila:

* nošenu odjeću, makar samo jedanput ne spremamo u ormar među čistu

* svježe izglačanu odjeću ostavite da ispari suvišna vlaga. Ako pokisnemo, neka se suši i vjetri i nekoliko dana, ali vlaga u ormar ne smije. U njoj se razvijaju plijesan i gljivice i najčešći su izvor neugodnih mirisa

* cipele ne bismo smjeli držati u ormaru s odjećom

* ako su vam prozori otvoreni dok ste na poslu, otvorite i ormare nek se provjetravaju

* čiste i suhe ormare zamirišite s vrećicama suhe lavande, a dobro mogu poslužiti i vrećice omiljenog čaja.
Uredno složena, čista obuća
Cipele također treba dobro osušiti prije pospremanja, moraju biti čiste, a ako imaju neugodan miris, možemo u njih staviti vrećice sa sodom bikarbonom koja odlično upija mirise, pijeskom za mačke, mljevenom kavom, zdrobljenim drvenim ugljenom, ili vatu natopljenu ete ričnim uljima.Postoje i odlični sprejevi za osvježavanje obuće. Svaki novi par cipela danas se kupuje s onim malim vrećicama u kojima su kuglice koje sprječavaju navlačenje vlage; iskoristite i njih. Ako su cipele vlažne duljim nošenjem se na noktima nožnih prstiju mogu razviti gljivična oboljenja. Ne pomogne li sve to, cipele, osobito tenisice držite u zatvorenim plastičnim vrećicama ili kutijama.

Ako nemate kalupe za svaki par obuće, u čiste i suhe cipele ili tenisice, pažljivo nagurajte novinski papir na koji možete kapnuti i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Nemojte odlagati čišćenje obuće. Čim se zasprljaju, očistite cipele, a posebnu pažnju obratite na potpetice.

Obuću čistite sredstvima koja odgovaraju materijalu. U ormar ih redajte pažljivo, ako nemate kutije onda vodite računa da se obuća ne dodiruje.
3

tisuće kuna vrijednost je robe koju svaka žena ima u ormaru. a ne nosi ju, tvrdi istraživanje tvrtke WeightWatchers
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna