Osijek
“RENESANSNI” HOBI

Mladi nemaju strpljenja za radioamaterizam
Objavljeno 26. srpnja, 2018.
Za uspostavljanje veze s Japanom, radioamateri koriste Mjesec kao “mantinelu”, što nije neobično

Radioamaterizam je jedan od hobija koji se još uvijek odupire pošasti moderne tehnologije. Podrazumijeva to dugo sjediti za radiostanicom i odašiljati pozive u svijet te čekati da se netko javi. I tako satima... Modernim klincima to je u doba društvenih mreža i videopoziva - nezamislivo. Pa ipak radioklubovi se ne daju, na ovim našim prostorima postoje dva - Radio klub Osijek i Radio klub Josipovac.


Iz potonjeg pohvalili su se lijepim rezultatima, što klupskim, što njihova tajnika Marina Brdara. Radio klub Josipovac u 2017. godini pobjednik je Activity natjecanja s osvojenim prvim mjestima u kategorijama 432 MHz i 1296 MHz te osvojenim drugim mjestom u kategoriji 144 MHz. Marin Brdar u pojedinačnoj je konkurenciji za 2017. godinu osvojio sljedeća priznanja: 1. mjesto u RH ARRL, 2. mjesto na Hrvatskom radioamaterskom kupu, 4. mjesto na Zimskom UKV kupu, 3. mjesto na Proljetnom UKV kupu, 1. mjesto u RH 9A Microrwave, 3. mjesto generalni plasman u RH na Ljetnom kupu i 2. mjesto u RH na Alpe Adria natjecanju te u 2018. 1. mjesto na Zimskom KV kupu i 3. mjesto na Radioamaterskom kupu.
Brdar se od 1994. godine bavi radioamaterizmom, njegov je pozivni znak 9A5M, a filozofija je jasna: sjedneš za radiostanicu, odašilješ pozive signalom, ili Morseovim kodom.
- I čekaš da vidiš tko je u eteru i tko će se javiti. Primjerice, imamo formu natjecanja u trajanju od 48 sati, pri čemu natjecatelj u tom vremenu sam odlučuje koliko će vremena provesti u potrazi za korespondentima i bilježi koliko će kontakata ostvariti. A cilj je ostvariti ih što više. To je ono za što danas mladi nemaju vremena i strpljenja - kaže Brdar.
U svjetskoj je radioamaterskoj federaciji ukupno 337 aktivnih zemalja, a Brdar ističe kako je ostvario kontakte s korespodentima iz 330 zemalja. Nama se učinilo zanimljiv način kako uspostavlja vezu s Japanom - koristi, naime, Mjesec kao "mantinelu". Za radioamatere to, naravno, nije ništa neuobičajeno.
- Riječ je o tzv. EME vezi (earth/moon/earth - Zemlja/Mjesec/Zemlja, nap.a.), koja se koristi za uspostavljanje dalekih veza. Pri tome radioamateri koriste Mjesec kao prirodni reflektor za radiovalove. Oni se od Mjesečeve površine odbijaju u raznim smjerovima i tako omogućuju komunikaciju između radioamatera i uspostavljanje međukontinentalnih veza - pojašnjava Brdar. Njihovo se umijeće koristi i tijekom nepogoda te za vrijeme ratnih agresija.
- Tijekom ratnih zbivanju u BiH, jedini mogući kontakt sa svijetom bio im je radiostanica, pa smo mi, nastavno redovnim telefonskim vezama, javljali vijesti njihovim izmještenim obiteljima u Hrvatskoj.
Brdar žali što danas ne mogu privući mlade. Odnosno, mogu ih privući, ali ne i zadržati. U klubu organiziraju tečajeve tijekom školskih praznika.
- Djeca dođu i bude im zabavno kada sastavljaju komponente radiostanice, ali ih to vrlo brzo prođe - žali se Brdar. Radioklub Josipovac (smješten u društvenomm domu u Josipovcu, a ondje je i antena), broji 25 članova. Ne odustaju od promicanja tehničke kulture, edukacije mladih, izmjene stručnih iskustava i poticanja natjecateljskog duha. D. Kuštro
Radioamaterizam nije jeftin hobi, osim za dobru radiostanicu, znatna izdvajanja su i za antene
POLJAKA PRIVUKLE ANTENE
Antene su vrlo bitne, a što su više, to im je i domet veći. No one su i svojevrsna prepoznajnica. Tako je Marinu Brdaru na kućna vrta pozvonio poljski turisti koji je putujući na Jadransko more vidio njegove antene pa je stao kako bi (i fizički) upoznao kolegu radioamatera.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike