Osijek
NOVA INVESTICIJA IZMEĐU OSIJEKA I BILJA

U biciklističku stazu uložit će se 8 milijuna kuna
Objavljeno 25. srpnja, 2018.
Prema projektnoj dokumentaciji, staza bi se proširila, ogradila i rasvijetlila

Općina Bilje kao općina Kopačkog rita, odlične enološke, gastronomske, kulturne i druge raznovrsne ponude, prepoznata je kao turistički proizvod i izvan granica Hrvatske. Sa svojim manifestacijama, promišljeno organiziranim u svim dobima godine na koje se, zahvaljujući umreženim biciklističkim stazama, sve više dolazi izletnički i obiteljski upravo na najekološkijem prijevoznom sredstvu - biciklu. Kako je biciklistička staza koja taj baranjski turistički biser povezuje sa slavonskom stranom preko Osijeka već odavno napravljena, valjalo bi ju zanoviti i upotpuniti nekim dodatnim sadržajima kako bi biciklistima vožnja bila ugodnija.


Upravo se o toj temi promišlja u biljskoj općinskoj upravi i to na vrlo ozbiljnoj razini pa se shodno tome procjenjuje kako će investicija u pješačko-biciklističku stazu Osijek - Bilje biti poveća.
Kako doznajemo od načelnika Općine Bilje Željka Cickaja, staza osim za turističku namjenu služi i svakodnevni put za odlazak mještana Bilja do posla i drugih, Biljanima poželjnih, mjesta u Osijeku unatoč popriličnoj dužini pa je tim prije razmišljanje i potreba za osuvremenjavanje pješačko-biciklističke staze veća.
- Staza se pokazala odličnom investicijom kada je građena prije nekih desetak godina i omogućila nam je dodatnu povezanost s Osijekom na koji se odlično nasljanjamo i Osječani su naši rado viđeni gosti, bilo da dolaze na organizirane turističke manifestacije ili samo kao izletnici do primjerice, jedinstvenog u ovom dijelu Europe, Kopačkog rita ili pak Stare Drave, zapravo našeg Biljskog jezera za kojeg imamo velike planove i gdje također osmišljavamo dodatne sadržaje uz već postojeće kao što je plovidba kanuima, kupanje, ribička natjecanja... U svim tim promišljanjima o upotpunjavanju dodatnih sadržaja radimo s građanima, udrugama, a ideja o moderniziranju prometne veze s Osijekom koja se proteže podnožjem biljske ceste tinja već dulje vrijeme, a tu investicju planiramo odraditi zajedno s Gradom Osijekom jer se staza, osim biljskim administrativnim područjem proteže i dijelom kroz osječki gradski prostor - pojašnjava biljski načelnik Željko Cickaj razloge zbog kojih se prišlo studioznoj pripremi obnove više od šest kilometara duge biciklističke staze od Bilja do Osijeka.
- U investicijskom ciklusu za sljedeće razdoblje planiramo obnovu pa radimo na projektnoj dokumentaciji obnove spomenute prometne infrastrukture od koje se tisuću i sedam stotina metara odnosi na grad Osijek, a četiri tisuće i dvije stotine metara na općinu Bilje. Važno je istaknuti kako su i drugi, osim nas koji o toj inicijativi već dulje vrijeme razmišljamo ali su nam nekako druge kapitalne investicije bile prioritetnije, prepoznali da je pješako-biciklistička staza između Osijeka i Bilja najiskorištenija, najfrekventnija biciklistička staza u Osječko-baranjskoj županiji. Projektna dokumentacija je gotova i projekt je pred izdavanjem građevinske dozvole - napominje Željko Cickaj.
On nastavlja pojašnjavati kakve su zahvate na predmetnoj građevini niskogradnje planirali odraditi. Dakako, tu su, osim građevinskih zahvata i oni dodatni benefiti, upravo oni koji su davnih godina trebali biti napravljeni još kada je staza planirana tek na papiru, ali nažalost nisu. Naime, govorilo se da će se ozeleniti pojas između ceste i staze upravo kako bi se biciklisti zaštitili od ispušnih plinova koji dolaze od vozila s ceste koja je viša od kote pješačko-biciklističke staze.
- Investicijska vrijednost ovog projekta je procijenjena na više osam milijuna kuna, a projektom je predviđeno da se postojeća staza proširi jer je već sada primijećeno da je to potrebno zbog broja biciklista te pješaka koji njome kroče. Dakako, nije samo taj građevinski zahvat planiran već bi se cijela ruta opremila inventarom, odnosno zaštitnom ogradom u cijeloj dužini staze uz Biljsku cestu jer na međumjesnoj prometnici od Osijeka do Bilja nema javne rasvjete pa su biciklisti i pješaci trenutno u mraku. Stoga je u planu postaviti i javnu rasvjetu, što će pridonijeti sigurnosti korisnika u prometu - najavljuje biljski načelnik Željko Cickaj.
Darko Pejić
5,9

kilometara duga je dionica pješačko-biciklističke staze uz Biljsku cestu od Osijeka do naselja Bilje
RADOVI I U BLATNOJ
Dio staze koji pripada Općini je od benzinske postaje do Bilja, pa bi tako i pripadajući građevinski dio Bilju bio istovjetan spomenutoj dionici. U skopu ovog projekta bi se, napominje Cickaj, radilo i u Blatnoj ulici pa će tako građevinari imati posla i u toj ulici sve do Vatrogasnog doma. Naime, projekt rekonstrukcije biciklističke staze predviđa proširivanje i uređenje kolničkog traka u Blatnoj ulici pa će i ta ulica konačno dobiti novu vizuru.
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike