Osijek
KREATIVNOST I MAŠTA NA LJETU U DOMU TEHNIKE

Mogućnost stvaranja "ni iz čega"
Objavljeno 23. srpnja, 2018.

Iako su ljetni praznici, mnogi su osječki osnovci odlučili svoje vrijeme bez redovite nastave iskoristiti na marljiv način, u sklopu tradicionalnog programa Ljeto u Domu tehnike. Ondje se već 16. godinu zaredom provode tehničke i kreativne radionice, uvijek zabavnog i edukativnog karaktera.

Upravo će mašta i kreativnost ovoga tjedna, od 23. do 27. srpnja, stanovati u omiljenom Domu tehnike, a sve zahvaljujući radionicama pod nazivom "Crtanje 3D olovkama" i "Maketarstvo – izrada drvenih predmeta". One su već u ponedjeljak privukle znatiželjne sudionike u osječko središte tehnike, u čijim se kabinetima već od prijepodneva moglo čuti mnoštvo pitanja o procesima izrade, koja su upotpunjavali zvuci radnih strojeva.
- Krenuli smo s izrađivanjem pločica na kojima sudionici ispisuju svoja imena, a danas ćemo 3D olovkama kreirati i sunčane naočale, dok ćemo do kraja tjedna stvarati i razne figurice i uporabne predmete – objasnila nam je Željka Krizmanić, voditeljica ove radionice crtanja. Posebnost 3D olovke ponajviše je u mogućnosti stvaranja ‘ni iz čega‘ jer funkcionira na načelu poput pištolja s vrućim ljepilom, tako da se plastični filament zagrijava i ostavlja trag koji se brzo suši. Polaznici su ovotjedne radionice tako već prvoga dana svladali cjelokupnu tehniku izrade, a među najznatiželjnijima je bila i 11-godišnja Sunčica.
- Već godinama dolazim na Ljeto u Domu tehnike, a kako sam uvijek pohađala radionice crtanja, odlučila sam isprobati i crtanje ‘iz zraka‘ 3D olovkom – otkrila nam je Sunčica, koja se za ovu tehniku zainteresirala gledajući videa na internetu, a na radionicu je povela i prijateljicu.
Kabinet pokraj također je bio mjesto kreativnosti, s tim da su se ondje rezanjem i brušenjem izrađivale drvene makete konja, koje se sastavljaju poput slagalice. Osam sudionika upravljalo je UNIMAT 1 strojevima, sigurnim i prilagođenim njihovoj dobi, dok je kreativne procese budno pratila mlada mentorica Dora Borić.
- Dom tehnike me zaintrigirao još od osnovne škole, točnije od 6. razreda, od kada sam počela redovito dolaziti na brojne projekte tijekom cijele godine, dok danas ovdje odrađujem i ljetnu praksu – govori 17-godišnja Dora, učenica Elektrotehničke i prometne škole, koja je uspješno zamijenila iskusnije voditelje.
Tko zna, možda se i među ovotjednim sudionicima kriju budući voditelji radionica, koji baš sada razvijaju ljubav prema tehnici i tehničkim znanostima. M. Mandić
Ovaj tjedan sudionici radionica uče koristiti 3D olovku i UNIMAT 1 strojeve, sigurne prilagođene uzrastu
Najčitanije iz rubrike