Sport
NK OSIJEK U STISCI S VREMENOM OKO IGRAČKIH POJAČANJA

Petrović što hitnije mora u kupnju, jer Zoran Zekić vapi za stoperom
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Popis igrača za 2. pretkolo EL već je definiran, no Osijek bi imao pravo ubaciti još jednog igrača

Nakon što su prolaskom Petrocuba uspješno otvorili novu natjecateljsku sezonu, nogometaše Osijeka u idućih desetak dana čekaju tri velika i teška ispita. Naime, bijelo-plavi će u 2. pretkolu Europske lige odigrati dva susreta s Glasgow Rangersima, a između njih u prvom kolu domaćeg prvenstva i s Hajdukom.


Utakmice su to koje će nedvojbeno izazvati veliku pozornosti, i medija i navijača, ali i one koje će ozbiljno testirati trenutačne mogućnosti aktualnog kadra osječkog kluba. Naime, i Škoti i Splićani sigurno su daleko kvalitetnije momčadi od moldavske, koja je dosta namučila bijelo-plave te ih praktički do posljednjeg sučeva zvižduka držala u neizvjesnosti oko prolaska. A baš su Moldavci odmah na startu sezone i razotkrili probleme koji bi mogli mučiti Osijek ako se momčad dodatno ne pojača. Iako je apsolutno nezahvalno davati neke veće prognoze na osnovi samo dvije utakmice, i to prve u sezoni, nije teško zaključiti da s trenutačnim kadrom bijelo-plavi teško mogu ponoviti prošlo bajkovito europsko ljeto, a i u prvenstvu napasti bolju poziciju od četvrte.

Stoper prijeko potreban

Najveći trenutačni problem treneru Zoranu Zekiću definitivno je slaganje stoperskog dvojca. Tu je ostao na mladom trojcu Šimunec, Lončar i Radeljić, koji iza sebe nema previše seniorskog iskustva, pogotovo potonja dvojica. A to je bilo itekako primjetno u ogledima s Petrocubom, dok bi u dvobojima s kvalitetnijim suparnicima moglo stvarati još više poteškoća. Upravo u tom dijelu momčadi Osijek je i najviše oslabljen u odnosu prema prošloj sezoni, što zbog prodaja, što zbog ozljeda ili transformacija u momčadi. Naime, lani su u prvom dijelu sezone pouzdan stoperski par činili Barać i Škorić, proljetos je polusezonu na posudbi vrlo dobro odradio i Milović, a povremeno su još u prvoj polovini sezone u igru uskakali Lesjak i Lukić. Četvorice od petorice tih igrača više nema u klubu, dok je Škorić prebačen u vezni red, a protiv Moldavaca zbog ozljede nije ni mogao igrati u uzvratu. Zbog uočenih problema u zadnjem redu, nije isključeno da Zekić za iduće susrete vrati Škorića na mjesto stopera, pod uvjetom da se njegov oporavak ne zakomplicira, no to i dalje ne negira činjenicu kako se Osijek na toj poziciji treba pojačati. To, naravno, ne znači da se u mlade stopere nema povjerenja. Naprotiv, upravo je Barać sjajan primjer jer je prije dvije godine stigao u Gradski vrt kao neafirmirani drugoligaški igrač, a nedavno je prodan u bečki Rapid za više od milijun eura te je jasno kako u NK-u Osijek priželjkuju sličan scenarij i za njih. No, jedno je razvijati se uz nekog iskusnijeg uz sebe, a potpuno drugo kada se u "vatru" bace zajedno igrači koji nisu skupili ni desetak prvoligaških susreta. I sam Zekić istaknuo je kako oni moraju postupno sazrijevati, jer na suprotan način vrlo lako mogli bi prebrzo izgorjeti i potpuno potonuti. Stoga je pred sportskim direktorom Alenom Petrovićem užurbana zadaća dovođenja kvalitetnog rješenja za tu poziciju, jer odraditi veći dio ove polusezone isključivo s trenutačnim opcijama potencijalno je veliki rizik za ambicije bijelo-plavih.

Buđenje veznjaka

Iako se na prvi pogled ne čini tako, ali bijelo-plavi "vape" i za kvalitetnim igračem u sredini terena, koji će podići igru momčadi, a i dobro promrdati trenutačne Osijekove veznjake. Već duže vrijeme Zekić nije zadovoljan izvedbama nekih od njih, i poslije Petrocuba najavio je kako pojedinci ozbiljno troše i posljednje trunke njegova povjerenja. Neki od njih su daleko od izdanja koja su znali prikazivati prošle sezone, drugi pak kao da igraju neke svoje privatne utakmice, potpuno zanemarujući taktičke zadatke, a u takvoj situaciji teško je očekivati da Osijek demonstrira igru kakvu svi priželjkuju. Imao je i Zekić ranije tu svojih taktičkih lutanja, odnosno isprobavanja drugih varijanti, ali sada se nalazi u nezavidnoj situaciji da bi, u hokejaškom stilu, vjerojatno vrlo rado zamijenio kompletan vezni red kada bi imao bolja rješenja na klupi. I stoga definitivno "ne bi škodilo" kada bi Petrović uspio što prije dovesti pojačanje i na toj poziciji. Ukupno gledajući na postojeći kadar, u veznom redu, pa i napadu, ima još dovoljno "unutarnjih rezervi". Neki se trebaju oporaviti od ozljede, drugi potpuno aklimatizirati i nametnuti, a treći, pak, konačno probuditi i ponuditi više od do sada prikazanog. Problem je samo što se sve to mora odviti vrlo brzo, inače bi eventualni rezultatski neuspjesi mogli ozbiljno načeti dobru atmosferu oko osječkog prvoligaša.
Popis igrača za 2. pretkolo Europske lige već je definiran, no Osijek bi imao pravo ubaciti još jednog igrača, naknadno dovedenog. Ipak, realnost je da će ogledi sa Škotima te derbi s Hajdukom proteći s postojećim kadrom, jer čak i da se u idućim danima i riješi bar dovođenje kvalitetnog i iskusnog stopera, teško bi bilo očekivati da on odmah, bez puno uigravanja, bude uvršten u sastav. To je, ipak, lakše ukomponirati u ofenzivnom dijelu momčadi. No, u Gradskom vrtu moraju računati i s tim da bi još poneki igrač, nakon Baraća, mogao napustiti klub i otići u inozemstvo te trebaju biti spremni brzo reagirati i u takvom slučaju. Nije tajna da je tome najbliži kapetan Barišić, za kojeg je i tijekom prošle sezone bilo zanimanja, a za kojeg trenutačno Osijek nema adekvatne zamjene na lijevom boku. I za Grezdu su se javljali potencijalni kupci, iako je to sada sigurno ipak palo u drugi plan, budući da se albanski reprezentativac i dalje oporavlja od ozljede.
Iako to do sada nije bio prisiljen, ni Osijek nije lišen zakona nogometnog tržišta te neće moći zadržati igrače ako im dođe izdašna ponuda. Za nastavak uzleta klub iz Gradskog vrta ne smije si stoga dopustiti nikakav vakuum ili prekasno reagiranje oko slaganja kadra, nego spremno dočekati i takav mogući scenarij. Pa ako treba, i nešto više riskirati s plaćanjem odštete za željena pojačanja, jer u konačnici kvalitetu se i treba platiti. A bez nje nema još većeg rezultatskog uspona.
Goran Roguljić
malo vremena


OSIJEK IMA SERIJU TEŠKIH UTAKMICA
Danas ždrijeb 3. pretkola
U Nyonu će se danas održati ždrijeb 3. pretkola Lige prvaka i Europske lige, u kojemu ćemo imati četiri predstavnika. Parovi se izvlače prije negoli je odigrano 2. pretkolo, u kojemu svoje prepreke tek moraju proći Dinamo, Osijek i Hajduk. Dinamo će u ždrijebu 3. pretkola Lige prvaka (12 sati) biti nenositelj, a ako ne prođe u 2. pretkolu Hapoel Beer-Shevu, tada bi nastavio natjecanje u EL, gdje bi bio nositelj. Od 14 sati u "bubnju" za 3. pretkolo EL naći će se preostala naša tri kluba, od kojih će Rijeka biti nositelj, a Osijek i Hajduk ne. Neki od potencijalnih suparnika bijelo-plavih su i Sevilla, Zenit, Bešiktaš, Oiympiakos, Bordeaux, Atalanta... ali ima i klubova s kojima su ipak izgledi realniji za prolazak (Apollon Limassol, Molde, Rapid Beč, Maribor, AZ Alkmaar, Genk, Gent, Steaua...)

Utakmice 3. pretkola Lige prvaka igraju se 7./8. i 14. kolovoza, a Europske lige 9. i 16. kolovoza.
Poziv Osijeka sportskim kolektivima
NK Osijek nastavlja s praksom pozivanja svih zainteresiranih osječkih sportskih kolektiva koji žele bodriti bijelo-plave, ovaj put protiv škotskog Rangersa. Svi oni trebaju se javiti najkasnije do utorka na mail marketing@nk-osijek.hr.
Osijek II slavio u Orašju
Drugu pripremnu utakmicu odigrao je Osijek II, koji je sa 1:0 u BiH svladao tamošnjeg drugoligaša Orašje, kojeg vodi nekadašnji igrač Osječana Mato Neretljak. Bijelo-plavi su do druge pobjede na pripremama stigli pogotkom Štrklja, koji je zabio u prvom poluvremenu. U prvom su poluvremenu igrali Kukić, Šutalo, Ćosić, Hudećek, Talys, Žaper, Marin, Pilj, Špoljarić, Juranović i Štrkalj, a u drugom Ivušić, Magdić, Pedišić, Čakarić, Soldić, Kamenar, Jalinous, Vincetić, Caimacov i Durdov.

Sljedeću utakmicu druga momčad osječkog kluba odigrat će u subotu protiv novog drugoligaša BSK-a, i to na stadionu Olimpije u Donjem gradu. Nakon toga bijelo-plavi će odraditi tri provjere u Sv. Martinu na Muri, a po povratku još će jednom u "generalki" igrati s bjelobrdskim drugoligašem.
Za Rangers se otvara i Zapad gore
Za utakmicu sa škotskim Glasgow Rangersom očekuje se veliko zanimanje gledatelja pa će biti otvorena i tribina Zapad gore. Ta je tribina inače u prometu samo kada igra reprezentacija ili Osijek iznimno važne i velike susrete, a ogled sa škotskim velikanom definitivno pripada u takve. Iako je teško očekivati rasprodane tribine, kao za PSV i Austriju Beč lani, Gradski vrt trebao bi biti vrlo dobro popunjen. Tome će nedvojbeno pripomoći i najavljeni veći dolazak navijača Rangersa. Vrijedi podsjetiti da i dalje traje prodaja godišnjih ulaznica, svaki radni dan od 12 do 18 sati na blagajnama ispred dvorane Gradski vrt, a od danas se tamo mogu kupiti i pojedinačne ulaznice za 2. pretkolo Europske lige. Cijene za članove bijelo-plavog kluba u rasponu su od 40 kuna (djeca) do 700 (VIP).
Možda ste propustili...

JEDINSTVENA KADETSKA KOŠARKAŠKA LIGA

Subotnja predigra prigoda za popravni

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana