Kultura
VINKOVAČKI UMJETNIK DEJAN DURAKOVIĆ

Retrospektivna izložba "Osvrti"
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Vinkovački likovni umjetnik, akademski kipar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku Dejan Duraković predstavio se retrospektivnom izložbom u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač. To je Durakovićeva 20. samostalna izložba i naslovio ju je „Osvrti“, a već je bila predstavljena u svibnju, u Širokom Brijegu, a vinkovačku je proglasio otvorenom akademski slikar Anto Kajinić, osnivač i bivši rektor Likovne akademije u Širokom Brijegu.
- Tu su radovi nastali od 1987., kad sam još bio student ALU u Zagrebu i već tada je krenulo razmišljanje i izgradnji likovnog stava da pojednostavim svoje radove i naglasim ono što je bitno. Htio sam prikazati razvojnost i razmišljanje i doživljaje koje sam ostvarivao tijekom tih 30 godina. Svaki rad ima neku svoju poveznicu, a opet na svoj način drugačija. Tehnike su različite jer doživljaj na neki način uvjetuje tehniku. Ima crteža, terakote, akrila, drva, miješane tehnike... Ima različitih pristupa, poput ovog slavonskog križa u bronci kojega sam radio tijekom rata, zadnje dvije godine igram se i kombiniram drvo i broncu, uglavnom istražujem, jer bez istraživanja nema autorskog djela. Nekad bude uspješno, nekad manje uspješno, a uvijek se nešto dobro napravi i budem zadovoljan. Predstavljen je 81 rad iako ih ima mnogo više, ali bolje je smanjiti količinu da se od šume ne vidi drvo. Retrospektiva sjedinjuje više samostalnih izložbi i lijep je pregled mog razmišljanja kako sam u kojim godinama stvarao - kaže Duraković. M.Flego
AUTOR SPOMENIKA, STATUA, MEDALJE...
Inače, Duraković je autor više javnih spomenika, poput spomen/ploče Ivana Vanje Radauša u Vinkovcima, poprsje Matije Gupca u Jarmini, poprsje Josipa Runjanina u Vinkovcima, poprsje Krunoslava Tkalca u Županji, spomenika Mariji i Ivanu Kozarcu u Vinkovcima, a autor je statue Satir, koja se dodjeljuje pobjedniku Festivala glumca i medalje za životno djelo ostvareno na polju znanosti, poljoprivrede, šumarstva, književnosti.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike