Osijek
NEDJELJNO PRIJEPODNE NA AUTOTRŽNICI

Kiša ipak nije omela prodavače, kupce i "kibicere"
Objavljeno 22. srpnja, 2018.
Cijene obroka s ražnja kreću se od 100 kn za kilogram odojka, do 130 za janjetinu

Nedjeljno je prijepodne u Osijeku prošlo u ritmu kiše "pada - ne pada - pada". U jednom od predaha od ljetnih padalina reporterska se ekipa "Glasa Slavonije" zaputila na omiljeno mjesto nedjeljnog okupljanja prije ručka. Na ‘autopiju‘, kako joj tepaju, na Čepinskoj, koja je zapravo postala mjesto na kojemu se najmanje prodaju automobili, a prerasla je ponudom u svojevrsnu robnu kuću pod vedrim nebom.


- Ha, baš ste našli nedjelju kada ćete doći, odmah s ulaza, onoga maloga, neslužbenog, od strane autopraonice, dočekao nas je prodavač Božo. On je predvodnik "odjela" na kojemu se prodaju tehničke stvari, od elektiričnih ražnjeva, elektomotora, alata, rezervnih dijelova za kućanske aparate čiji modeli već odavno nisu u redovnoj prodaji. Ovdje je ipak, zbog atmosferalija, jučer bilo najmanje što "kibicera", što kupaca.
Na drugoj strani tržnice, kod glavnog cestovnog ulaza, upravo zbog kiše, za povoljnih 100 kuna prodaju se kišne jakne. Prodavač odmah sa sebe skida jednu za koju je "odšacovao" da veličinom odgovara našem fotoreporteru Davoru Kibelu. Prodavačica Vera želi nam prodati stopalice, kaže "to vam danas svi mladi nose, bilo ljeto ili zima". Slabo se "pazarilo" na odjelu tepiha, a prodavači namještaja nisu jučer dolazili.
Na susjednom "odjelu", onom gdje prodaju voće i povrće, dobra je ponuda šljiva, naročito su, očito, "čačanke" dobro rodile. Klipovi kukuruza šećerca za kuhanje prodaju se za kunu po klipu. Oko cijene paprike i rajčice pregovara se, jer nije isto kupujete li kilogram ili više, malu ili veliku vreću. Ovdje je i najglasnije, trgovci hvale svoju robu, ili pak izvikuju povoljnu cijenu. Neki od njih su poranili, od 6 sati, kažu, bili su na svojim mjestima, pa bi rado prodali još ono malo robe što im je ostalo. Ali nije ugodno trgovati pod kišom, tada se, povjeravaju nam poslovnu tajnu, i kupci drugačije ponašaju. No trgovačka uglađenost nije isčeznula, kupcima na veliko roba biva isporučena do mjesta gdje su se parkirali...
Na dijelu autotržnice znatno manje automobila no što je to uobičajeno. Razlog tome je, kažu bolje upućeni, sezona godišnjih, ali još veći razlog je taj što se dobro prodaju rabljeni uvozni automobili kod sve brojnijih uvoznika koji su u međuvremenu pootvarali svoja prodajna dvorišta. A sve teže se prodaju "domaći" polovnjaci, oni registrirani i koje njihovi vlasnici još uvijek voze, ali zanimaju se za kupnju novog automobila. Registracijskih tablica ponuđenih automobila je i s bližeg i daljeg okruženja koje gravitira Osijeku. Nismo stoga ni mi odoljeli kratkom obilasku, unatoč tome što je kiša u tom trenutku zapljuštala. Izdvojili smo dva modela. Tri godine stari, u crnoj boji, BMW X1 po cijeni od 15 tisuća eura. Za isti iznos, ali u drugoj valuti, u kunama, nudi se tirkizna Nissan Micra. Uobičajeno je dobra ponuda VW modela, svih godišta, pa i stanja, podosta je "francuza" - Renaulta i Citroena... I dalje se zaviruje pod "haube", zagleda podvozje, debatira o nužnosti sve sile elektronike u novim automobilima. No, nismo vidjeli da je bilo "pružanja ruke" u znak postignute kupoprodajne pogodbe. Tek jedno odlaženje na pokusnu vožnju...
Naposljetku, siguran zaklon od kiše, ali i sunca (koje zna biti ekstrem druge vrste), na ovom su prostoru ugostiteljski objekti. U kojima se, uz tekuću okrjepu, može i dobro pojesti. Ponuda uobičajena, najtraženiji su odojak i janjetina s ražnja. Kako se ovo dvoje može i ponijeti (doma za ručak) podsjetnik na cijenu - kilogram odojka 100, a janjetine 130 kuna. U slast, bilo da je pojedena na tržnici ili doma!
Dario Kuštro
reklama
NAJGLASNIJI SU TRGOVCI VOĆEM I POVRĆEM
Sve je manje automobila na tržnici, razlog tome je što su uvoznici pootvarali vlastita prodajna dvorišta
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana