Novosti
DIO SDP-A PROTIV ODLUKA ČELNIŠTVA STRANKE

Zagorci uz Hajdaša Dončića i traže Bernardićevu ostavku
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Nakon što je Glavni odbor SDP-a u subotu na dvije godine suspendirao četvoricu članova Predsjedništva stranke sa svih stranačkih dužnosti i oduzeo im članska prava, u Zaboku se u četvrtak navečer okupio Županijski odbor Krapinsko-zagorske županije kako bi dao potporu svojem dotadašnjem predsjedniku, sada suspendiranom Siniši Hajdašu Dončiću. S obzirom na suspenziju, njegovu čelnu dužnost do daljnjeg će obnašati potpredsjednik Marko Vešligaj.


Odluku o suspenziji proglasili su nestatutarnom i traže njezino poništenje. U četiri zaključka krapinsko-zagorski SDP-ovci ističu da se najoštrije protive sankcioniranju članova SDP-a koji su otvoreno i javno, kako bi se riješili problemi, progovorili o stanju u SDP-u. Odluku Glavnog odbora o oduzimanju prava Hajdašu Dončiću da obnaša funkciju predsjednika Županijske organizacije krapinsko-zagorske odbacuju, smatrajući je nestatutarnom. Statutarnu komisiju pozvali su da poništi tu odluku. Zbog postupaka aktualnog vodstva, kojima se po njima kriza u stranci još više produbljuje, od predsjednika Davora Bernardića traže da podnese neopozivu ostavku i provedu se unutarstranački izbori.
Pojašnjavaju kako prema članku 32. Statuta SDP-a pravo na obnašanje funkcije u općinskoj, gradskoj ili županijskoj organizaciji može oduzeti samo Predsjedništvo, a potom je potvrđuje Glavni odbor. Međutim, Predsjedništvo za takvu vrstu sankcija nije imalo većinu, pa ju je Bernardić prebacio na Glavni odbor, kako kažu zagorski SDP-ovci, "bez valjanog prijedloga i bez vođenja odgovarajućeg postupka", a glavni odbor stranke odluke o suspenziji, prema Statutu, može donositi samo za dužnosti na nacionalnoj razini.
Upozoravaju i na kršenje članka 13. Statuta prema kojemu su "rad i djelovanje SDP-a javni" pa stoga smatraju da se javnim istupima koji za cilj imaju rješavanje nagomilanih problema u stranci ne krše ni Statut ni programski dokumenti SDP-a, nego da se upravo time ostvaruje statutarno načelo o javnosti rada SDP-a. U petak se trebao sastati i Županijski odbor Zagrebačke županije SDP-a, čiji je čelnik Mihael Zmajlović također suspendiran i očekuje se da će članstvo stati iza svojeg čelnika, uz slične zaključke. Za sada nije poznato kako će središnjica reagirati na to, no u stranačkim kuloarima spominje se čak i scenarij raspuštanja tih dviju SDP-ovih županijskih organizacija.
Uz navedenu dvojicu, Glavni odbor na dvije godine suspendirao je i potpredsjednika stranke Peđu Grbina te člana Predsjedništva Vedrana Babića, koji su prepoznati kao inicijatori pobune protiv šefa stranke Bernardića. U subotu se pak održavaju posljednji u nizu unutarstranačkih izbora, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Za predsjednika će se natjecati saborski zastupnik Ranko Ostojić i Danijel Kukoč, vijećnik SDP-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. U stranačkim kuloarima Ostojić slovi za favorita. Hina
Možda ste propustili...