Svijet
KRITIKE PLJUŠTE, A NAJAVLJEN NOVI SUSRET

O čemu su uistinu govorili Trump i Putin u Helsinkiju?
Objavljeno 21. srpnja, 2018.
Rusija se pohvalila novim nuklearnim i konvencionalnim oružjem

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ruskog vođu Vladimira Putina da posjeti SAD, dok se javnost i dalje pita što se točno dogodilo na njihovu summitu u Helsinkiju prije nekoliko dana.


Bijela kuća objavila je u četvrtak da je Trump pozvao Putina da posjeti Washington ove jeseni. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je u petak da je Rusija spremna razgovarati o predloženom novom sastanku.
Američka demokratska oporba smatra da više ne bi smjelo biti razgovora u četiri oka između Trumpa i Putina, dok se ne utvrdi što je točno bilo rečeno u Helsinkiju. "Dok ne saznamo što se dogodilo na dvosatnom sastanku u Helsinkiju, predsjednik više ne bi smio imati razgovore u četiri oka s Putinom", rekao je demokratski senator Chuck Schumer u priopćenju. "U SAD-u, Rusiji ili bilo gdje drugdje", dodao je.
Antonov je rekao da su jedna od tema kojom su se dva predsjednika bavila na summitu bili konkretni prijedlozi oko rješavanja sukoba na istoku Ukrajine, naglasivši da "nije bilo nikakvog tajnog sporazuma".
Rusija je u četvrtak prikazala niz snimki nove generacije nuklearnog i konvencionalnog oružja, nekoliko dana Putin i Trump raspravljali su kako izbjeći utrku u naoružanju. Ruski predsjednik je u ožujku najavio novu generaciju nuklearnog naoružanja za koje je ustvrdio da može dosegnuti bilo koju točku na Zemlji i probiti raketne štitove koje proizvodi SAD. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimke velikog dijela novog naoružanja koje je Putin najavio. Prikazan je ruski borbeni zrakoplov MiG-31 kako uzlijeće s novom hipersoničnom raketom Kinjal koju potom lansira u letu. Ministarstvo obrane objavilo je i kako se priprema za testiranje nove nuklearne krstareće rakete Burevestnik. Prikazane su i snimke lansiranja hipersonične rakete Avangard i interkontinentalne balističke rakete Sarmat. Putinovo hvalisanje novim naoružanjem naišlo je na skepsu među dužnosnicima u Washingtonu koji sumnjaju da je Rusija pojačala svoj nuklearni arsenal više nego što je to već poznato američkim vojnim i obavještajnim agencijama.
Trump je nakon sastanka u Helsinkiju optužio medije da su iskrivili njegove izjave oko Putinova negiranja da je Rusija utjecala na američke izbore, usprkos tome što to tvrdi američka obavještajna zajednica. Upitan izravno vjeruje li više Putinu ili svojim agencijama, Trump je nakon susreta rekao kako mu je ruski predsjednik naglasio da Rusija nije sudjelovala u tome i da ne vidi razloga zašto bi Moskva to činila. "Summit s Rusijom bio je veliki uspjeh, osim pravih neprijatelja naroda, medija lažnih vijesti", napisao je Trump na Twitteru nakon vala kritika u SAD-u, uključujući i od članova njegove stranke. "Radujem se našem drugom susretu kako bismo mogli započeti implementaciju nekih od puno stvari o kojima smo raspravljali", poručio je.
Hina
ŽELE ISPITATI PREVODITELJICU
Zastupnici iz redova republikanaca i demokrata zbunjeni su Trumpovim proturječnim izjavama o summitu, kao i onime što zapravo ne znaju - o čemu su točno dvojica čelnika raspravljala na svom privatnom susretu na kojem je uz njih bila samo prevoditeljica te što su dogovorili. Republikanci su odbili prijedlog demokrata u obavještajnom odboru predstavničkog doma o ispitivanju prevoditeljice koja je jedina svjedočila razgovoru. Američke obavještajne agencije prošle su godine objavile zaključak da je Rusija 2016. provodila kampanju hakiranja i širenja propagande oko američkih predsjedničkih izbora kako bi naštetila demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton i pomogla Trumpovoj kandidaturi. Putin je odbacio tu optužbu. Direktor američkih obavještajnih službi Dan Coats, čelnik FBI-a Christopher Wray i ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen javno su ponovili tu tvrdnju nakon susreta u Helsinkiju. Nielsen je u četvrtak upozorila da se SAD mora pripremiti na pokušaj utjecaja Rusije na izbore koji se ove godine održavaju u svih pedeset saveznih država.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike