Osijek
STANJE ZALIHA KRVI NA MINIMALNOJ RAZINI

Dr. Samardžija: Najkritičnije je stanje po pitanju krvne grupe 0
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
U Regionalnom transfuzijskom centru pri Kliničkom bolničkom centru Osijek, koji krvnim pripravcima opskrbljuje čak sedam bolnica, odnosno, uz Osijek, i bolnice u Vukovaru, Vinkovcima, Našicama, Slavonskom Brodu, Virovitici i Novoj Gradiški, kažu kako još nisu u apelu, ali je stanje zaliha krvi na minimalnoj razini.
"Najkritičnije je stanje po pitanju krvne grupe 0 i tu smo sa zalihama na minimalnoj prema kritičnoj razini. Treba znati da je ljeti uvijek stanje sa zalihama nešto slabije i mi se zbog toga dodatno pripremimo. Ono što nas čini posebno vulnerabilnima je činjenica da skrbimo za bolnice u Slavonskom Brodu i Novoj Gradišci, koje su uz autocestu i u slučaju prometne nesreće dolazi do povećane potrošnje krvi. Oni zbog kojih uvijek moramo imati dodatne zalihe su trudnice, rodilje i novorođenčad, ali i zalihe za neplanirana stanja poput aneurizme aorte. Stoga pozivamo građane da prije godišnjeg odmora daruju krv, jer cijela je Hrvatska na donjim granicama, Posebno se apelira na osobe s krvnom grupom O i A. Naime, ostalim pacijentima možemo dati zamjenske pripravke, ali krvnoj grupi 0 možemo dati samo tu krvnu grupu. Stoga smo morali za sada otkazati i neke hladne operacijske pogone za pacijente ove grupe", upozorava prof. prim. dr. sc. Marina Samardžija, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek. Podsjetimo kako u eritrocitima krvne grupe 0 nema nikakvog faktora koji bi razarao tuđu krv, pa ljudi te grupe mogu davati krv svim ostalim grupama. Te osobe su univerzalni davatelji krvi, ali mogu primiti krv samo od svoje krvne grupe tj. krvne grupe 0. Suprotno njima u eritricotima krvne grupe AB postoje faktori i A i B koje razara krv drugih grupa, pa u oni univerzalni primatelji.
Idealna prilika za darivanje krvi je već danas (subota, 21. srpnja) u TC Portanova, gdje od 17 do 20 sati Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organiziraju redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija se održava na prizemlju Portanove, u prostorima iza Info pulta. Krv je moguće darovati i svakim radnim danom u KBC-u Osijek, i to ponedjeljkom i petkom prijepodne, utorkom i četvrtkom poslijepodne, a srijedom tijekom cijelog dana. N. Z. Eberhard
Krv možete darovati i u subotu (21. srpnja) od 17 do 20 sati u Trgovačkkom centru Portanova
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike