Osijek
OSJEČKA OBITELJ NA JADRANU

Smještaj, prijevoz i hrana od 5500 do 13.000 kn
Objavljeno 21. srpnja, 2018.
Riječ je isključivo o osnovnim troškovima bez ili odlaska na večeru ili piće

Četveročlana obitelj iz Osijeka koja trenutačno ljetuje na Jadranu za to je zadovoljstvo u prosjeku izdvojila od 5500 do gotovo 13.00 kuna. I to kako bi pokrili samo minimum troškova – smještaj, hranu i prijevoz - bez ikakvih “luksuza” kao što su kupnja suvenira ili korištenje dodatnih sadržaja na plažama.


Riječ je o podacima "glasovog" istraživanja koje je obuhvatilo troškove putovanja, smještaja, hrane i osnovnog džeparca za obitelj s dva odrasla člana i dvoje djece koji ljetuju u sjevernoj Dalmaciji u drugoj polovini srpnja.

Apartmani najpovoljniji

Zvižduk koji je u nedjelju označio kraj Svjetskog nogometnog prvenstva, označio je i vrijeme za polazak na more za četveročlanu obitelj Krivić iz Osijeka – roditelje i dvoje djece (5 i 9 godina). Za sedmodnevno ljetovanje u apartmanskom smještaju do kojega će doći osobnim automobilom planiraju ukupni trošak od 5545 kuna. Krivići ljetuju na otoku Pagu od 16. do 23. srpnja. Smještaj u apartmanu pronašli su na preporuku prijatelja, a košta ih 50 eura po danu, odnosno ukupno 2575 kuna. Jedina "mana" smještaja je činjenica da je smješten povrh grada pa do plaže moraju automobilom. No, kako bi u ovome terminu za isti apartman u prvim redovima do mora morali izdvojiti gotovo dvostruko više novca situacija im je prihvatljiva. Posebno kada se uzme u obzir terasa s pogledom na more na koju se izlazi iz kuhinje apartmana. S obzirom na to da su sa sobom ponijeli nekoliko unaprijed pripremljenih i zamrznutih obroka te domaće povrće i voće, za hranu, piće i dodatne zabavne sadržaje predvidjeli su potrošiti još 2000 kuna. Ako se tomu doda još približno 500 kuna za pogon automobila i 470 kuna za cestarinu u oba smjera, lako je doći do iznosa od 5545 kuna. Ova je obitelj novac za ljetovanje uštedjela. I to, priznaju supružnici, od svojih "fuševa" kroz proteklih šest mjeseci. Iako nemaju male plaće, napominju, teško da bi vidjeli more od redovnih prihoda. Njihov scenarij ljetovanja ujedno je i najčešći izbor Osječana koji odlaze na klasično "jadransko" ljetovanje s dvoje djece.

Hotelski smještaj

Da se "naša" obitelj pak odlučila ljetovati u istome terminu u manjem hotelu s tri zvjezdice sedam dana ljetovanja na bazi noćenja s doručkom u najpovoljnijoj trenutačno raspoloživoj varijanti platili bi daleko više - oko 9315 kuna! Riječ je o smještaju koji je klasificiran kao "studio apartman" te sadrži bračni krevet, dva odvojena, prostor za sjedenje, potpuno opremljenu kupaonicu i balkon s pogledom na more, i klimatiziran je. No, kako u ovoj varijanti nema osiguranih obroka osim doručka, a ni mogućnosti pripreme vlastitih, prema procjeni (dinamika trošenja 100 kuna dnevno po osobi i danu), samo za hranu ova bi obitelj trebala osigurati dodatnih 2800 kuna, odnosno 225 kuna više nego što je Kriviće uopće košta njihov apartmanski smještaj za čitavo ljetovanje. Ako se tomu doda oko 1500 kuna za sladoled, kavice i suvenire, ukupni se trošak ljetovanja u ovoj varijanti procjenjuje na oko 13.615 kuna. I to bez prijevoza.
Četveročlana obitelj iz Osijeka za put do Zadra treba pak izdvojiti od 1071 do čak 6000 kuna!
Najmanji trošak, ovaj od 1017 kuna, odnosi se na putovanje autobusom i dvije povratne krate za odrasle (339 kuna) te dvije krate za djecu sa popustom od 50 posto (169,50 kuna). I to na jedinoj dostupnoj izravnoj liniji na relaciji Osijek - Pag. Drugo na ljestvici isplativosti je putovanje automobilom za koje, uz pretpostavku da je automobil “dizelaš”, valja izdvojiti oko 970 kuna. Od toga oko 500 kuna za “gorivo”, a ostatak za cestarinu u oba smjera. Na trećem mjestu nalazi se putovanje vlakom koje četveročlanu obitelj košta 1681 kunu. Ta svota pak uključuje četiri povratne krate za drugi razred s rezervacijom - dvije za odrasle osobe po cijeni od 493,92 kuna te dvije s popustom “za djecu” od 308,70 kuna. Uz napomenu kako ovo putovanje traje u prosjeku 12,5 sati te je ostvarivo samo uz dva presjedanja, a da je kraj puta u Zadru od kuda valja potražiti autobusni prijevoz do Paga (u trajanju od oko 1 sat), čija je cijena u prosjeku dodatne 64 kune po osobi. Očekivano, iz Osijeka do Paga, odnosno ponovno Zadra, apsolutno je najskuplje putovati avionom. S obzirom na to da izravne linije na ovoj relaciji nema, putuje se s presjedanjem u Zagrebu, a ukupni trošak četiri povratne karte sa popustom za djecu iznosi oko 6000 kuna! Uz, jasno, dodatnih i već spomenutih 64 kune po osobi za autobusni prijevoz od Zadra do Paga.
Ivana Solar
1017

kuna je trošak za autobus i to je najjeftiniji prijevoz za četveročlanu obitelj od Osijeka do Paga
SVAKA “ZVJEZDICA” 4000 KN
Kada je u pitanju hotelski smještaj sa svakom zvjezdicom trošak vrtoglavo raste. Pa je tako smještaj na bazi polupansiona u hotelu s četiri zvjezdice za “našu” obitelj skuplji za oko 4000 kn, a u hotelskom naselju s pet zvjezdica za čak 9000 kn! No, u smještaju od 23.000 kuna dobiva se veća kvaliteta usluge. Pa tako obiteljski resort na Zadarskom području za ovu svotu daje apartman s dječjom sobom čiji se namještaj prilagođava po svim sigurnosnim standardima dobi djece.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike