Osijek
JUTARNJA ŠETNJA OAZOM NA RUBU GRADA

Stanovnici Juga 2: Bajer je izvor pozitivne energije
Objavljeno 21. srpnja, 2018.
Omiljene su aktivnosti pecanje, kupanje, sunčanje, šetnja pasa i uzgoj biljaka

Svakoga dana, skrivena od očiju šire javnost, okuplja se već od ranog jutra jedinstvena osječka zajednica koju veže ljubav prema prirodi i istinsko uživanje u boravku pokraj jezera, koje ondje zovu Bajer, a tepaju mu Bajčika. Krajolik je to netipičan za bilo koje urbano naselje, pa makar ono bilo i na rubu grada. Zato ga stanovnici Juga 2 gotovo ljubomorno čuvaju, čak i od svojih sugrađana.


Jezero na Jugu 2 poput oaze mira okuplja Jugovce u potrazi za opuštanjem i rekreacijom. Ondje urbani vrtovi uspješno dijele užareni asfalt od prostranih zelenih livada, dok raskošne krošnje drveća stvaraju debelu hladovinu, kao stvorenu za boravak uz impresivnu stajaćicu.
Od samog izlaska sunca urbani vrtovi vrve marljivim ljudima koji uz voće i povrće nerijetko uzgajaju i cvijeće. Već na odlasku sa svojih "radnih mjesta" u prirodi ondje smo zatekli dvojicu umirovljenika, susjede iz Umaške ulice, koje uz stanove u istoj zgradi vežu i susjedni vrtovi nedaleko od bajera.
"U svom živicom ograđenom vrtu već godinama uzgajam maline, kupine i ruže, kao i raznovsrno povrće za osobnu uporabu. Iako imam pumpu za navodnjavanje kap po kap, ponekad skočim i do bajera kako bih čistom vodom zalio svoje biljke", s entuzijazmom govori Antun Blažević, koji sa susjedom, Josipom Kovačevićem, često ode i u opuštajući, ali ipak pomalo kompetitivni ribolov. "Doista ne znam kako bih živio bez bajera", nadovezuje se Josip, koji gotovo cijeli dan provodi u svom vrtu jer se, kako kaže, osjeća zarobljeno u četiri zida.
Prolaskom kroz urbane vrtove, improviziranim puteljkom, u prijepodnevnoj šetnji i druženju našli smo i dobro raspoloženu ekipu, vlasnike pasa, koji u blagodatima hladovine bacaju lopte svojim ljubimcima. Ako koja slučajno i završi u bajeru, nije katastrofa, jer se i razigrani četveronožac tada može ugodno osvježiti. No, lopte u vodi mogu pokvariti ulov pecarošima koji dolaze dobro opremljeni u nadi da će uloviti "ribu svog života" ili bar današnji ručak.
"Gotovo svaki dan dolazim napuniti baterije na bajer, jer on je izvor pozitivne energije. Zabacim pa sjedim tri-četiri sata, često ulovim i pokojeg šarana. Rijeka Drava mi je malo prezahtjevna za pecanje, a ovdje se često, ako plovak slabije trza, znam i okupati – otkrio nam je Drago Oliš, oduševljen čistoćom vode u jezeru, ali i količinom ribe na čiji broj ponajviše utječe Športski ribolovni klub Jug 2, koji je posljednji put u ožujku poribljavao bajer s čak 1200 kilograma mlade ribe. Drago je iznimno zadovoljan infrastrukturom oko bajera, iako bi, kaže, volio da psi dobiju svoje veliko ograđeno igralište, kao i da se obnove edukativne staze koje su izviđači "Slavonskog hrasta" postavili, a vandali nedavno porušili.
Naposljetku, poput ribiča Drage, mnogi mladi osvježenje pronalaze upravo u bajeru, neki učestalim skakanjem s obnovljenog pontona, a neki hvatanjem boje.
"Moram priznati da mi je ovo prvo kupanje ovog ljeta jer me, kao i mnoge druge kupače, vremenske prilike baš nisu oduševljavale. Danas ovdje uživam sa svekrvom i ljubimcem u sunčanju i povremenom kupanju", sa smiješkom nam je rekla kupačica Ines Milas, naglašavajući kako je bajer mnogima zamjena za Jadransko more i ta mu uloga, prema njezinu mišljenju, vrlo dobro pristaje.
Nakon prijepodnevnog posjeta bajeru, sa sigurnošću možemo zaključiti kako stanari Juga 2, ali i mnogi "došljaci", žive u ugodnoj i opuštenoj simbiozi s prekrasnim i vrlo čistim jezerom i pitomim okolišem. Ako ne vjerujete, dođite, čut ćete crvrkut ptica, kreket žaba, cvrčanje cvrčaka... odmorit ćete um i tijelo.
Marko Mandić
čisto
ANALIZA VODE POKAZUJE ISPRAVNOST
Jednako uživaju kupači, pecaroši, psi i njihovi vlasnici, izviđači, šetači, trkači...
Možda ste propustili...

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike