Ekonomija
SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao zbog loših rezultata nekoliko kompanija
Objavljeno 21. srpnja, 2018.
Na Wall Streetu u četvrtak cijene dionica pale su jer su ulagače razočarali slabiji kvartalni poslovni rezultati kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti. Dow Jones skliznuo je 134 boda ili za 0,53 %, na 25.064 boda, dok je S&P 500 pao za 0,40 %, na 2804 boda, a Nasdaq indeks za 0,37 %, na 7825 bodova.
U većini sektora cijene su dionica jučer pale, a najviše u financijskom, za 1,4 %. Nakon što su danima bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati podržavali tržište, rezultati nekoliko kompanija razočarali su ulagače.
Zbog toga su među najvećim gubitnicama bile dionice eBaya, s padom cijene za 10 %, Bank of New York Mellon, za 5 %, Travelers Cosa, za 3,7, i American Expressa, za 2,7 %. S druge strane, cijena dionice IBM-a porasla je više od 3 % jer je taj tehnološki div objavio bolje rezultate nego što se očekivalo. Od 69 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, velika većina njih, 85,5 %, ostvarila je veće zarade nego što se očekivalo.
Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 21,5 % u odnosu prema istom lanjskom razdoblju, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 20,7 %.
Ulagače počinje zabrinjavati visok tečaj dolara. Visok tečaj dolara ne ide u prilog velikim američkim izvoznicima jer se zbog toga smanjuje cjenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima. Još više ulagače zabrinjavaju trgovinske napetosti između SAD-a i Kine, ali i SAD-a i Europske unije. Proizvođači automobila iz SAD-a objavili su da bi uvođenje carina na uvoz američkih vozila i dijelova moglo dovesti do povećanja cijena vozila za 83 milijarde dolara godišnje. Cijene dionica Forda i General Motorsa pale su jučer između 0,5 i 1,4 %.
"Ako se trgovinski rat otegne, bila bi to loša vijest. Ako pregovori o trgovini uskoro znatnije ne napreduju, bit će to loš znak jer će se rast gospodarstva početi usporavati", kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je za 0,10 posto, na 7683 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo za 0,62 posto, na 12.686 bodova, a pariški CAC za 0,56 posto, na 5417 bodova. H
Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike