Magazin
TJEDNI OSVRT

Svi trebamo učiti od nogometaša
Objavljeno 21. srpnja, 2018.

Hrvatska nogometna reprezentacija sa srebrom zlatnog sjaja sa Svjetskog prvenstva u Rusiji donijela nam je i par dana sreće, ponosa i slave. Ponosni ćemo biti još dugo, ali na žalost uglavnom na naše nogometaše, a i slava je samo njihova, dok će naša kratko trajati. Euforija polako splašnjava i vraćamo se u surovu stvarnost i svakodnevicu. Gotovo svi mediji primijetili su i pobrojili sedam pojmova koji su se ovih dana najčešće spominjali: uz već spomenuti ponos i euforiju, tu su još optimizam, zajedništvo, dostojanstvo, poniznost i duh. Osim u nogometnom, novinarskom i svakodnevnom izričaju, tim su se pojmovima služili i svoje izjave kitili i hrvatski političari, sve hvaleći nogometne viceprvake, a usput grabeći i pokoji politički bod.


A sada je glavno pitanje - kako dalje? Kako zadržati jedinstvo i optimizam? Vidjeli smo na primjeru naših sjajnih nogometaša i njihova izbornika Zlatka Dalića da se uz volju, trud, zalaganje, puno rada i odricanja može daleko dogurati. Zato se svi slažu da i od političkih elita treba tražiti da principi koji su sada došli u prvi plan, u prvom planu i ostanu. Politički analitičari su pak uglavnom skeptični. Navodi se da je i "za državu bitno da, po uzoru na svoje nogometaše, poveća ambiciju, da se uključi u borbu za napredak i uskladi se oko ključnih pitanja." No, ugledni sociolog Slaven Letica uvjeren je da je emocije i zajedništvo koje iskazuju Hrvati moguće iskoristiti samo u vrlo kratkom roku. I politolog Anđelko Milardović stava je da "zajedništvom i radom moramo organizirati i druge segmente društva." No, lako je to reći, ali kako ostvariti. A vidjeli smo također ovih dana da su građani Hrvatske gladni emocija i zajedništva. Samo kako to preliti i na druga područja i kako to učiniti? SDP-ov saborski zastupnik Davorko Vidović tvrdi da je najlakše ljude mobilizirati oko cilja koji je jasno i precizno definiran, u kojemu mogu prepoznati dobro za sebe i zajednicu. "Ljudi su spremni to pratiti... Nogomet je pokazao da postoji optimizam i potencijal i bila bi šeta propustiti ovu priliku, no hrvatskoj politici nedostaju pravi ciljevi", zaključuje Vidović i nogometnim žargonom rečeno na kraju ipak spušta loptu jer mu je posljednji navod ipak najbliži istini.
Na kraju, sve je to lijepo sažeo i odaslao poruku i bivši reprezentativac Mario Stanić izjavom: "Svatko od nas u svojoj mikrolokaciji treba napraviti iskorak i ne dopustiti da nam se događaju stvari koje su nam se događale i koje će se opet događati ako ne budemo imali nikakav oblik reakcije na letargiju u koju smo zapali."


Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike