Zdravlje
AVOKADO

Jedan od najboljih izvora vlakana među voćem
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, odnosno zdravim mastima. Sadrži čak tri puta više kalija od banane, a također je bogat željezom, bakrom, fosforom i magnezijem. Avokado je ujedno i jedan od najboljih izvora vlakana među voćem. Bogat je vitaminom A, C i E te folnom kiselinom. Avokado sadrži jako malo šećera i nema natrija.
Avokado pozitivno utječe na krvne žile i pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Također, smanjuje i razinu kolesterola u organizmu. Visok udio folne kiseline pridonosi smanjenju rizika od moždanog udara te poboljšava pamćenje.
Pri kupnji, uvijek malo stisnite avokado. Ako osjetite da popušta pritisku, to znači da je sazrio. Zreli avokado može stajati u hladnjaku pet do sedam dana. Pokušajte ga odmah iskoristiti cijelog jer se ne preporučuje čuvanje već otvorenog avokada duže od 24 sata. J.Kn.
Jasminka Knežević