Zdravlje
HPV INFEKCIJE HUMANIM PAPILOMA VIRUSOM

90 posto HPV infekcija naš organizam svlada u roku od dvije godine i osoba nikada nema klinički vidljivih simptoma
Objavljeno 23. srpnja, 2018.
HPV genitalne infekcije najčešće se pojavljuju u mladoj, generativno sposobnoj populaciji, te je stoga njihovo uspješno praćenje i liječenje obveza svakog društva koje teži napretku. Procjenjuje se da 50 % svih žena i 80 - 100 % djevojaka u dobi između 18 i 25 godina pri spolnom kontaktu dolazi u dodir s ovim virusom, dok samo oko 30 % djevojaka razvija simptome infekcije. Razlog tomu je spontano samoizlječenje, proces uvelike ovisan o stanju imunološkog sustava inficirane osobe. Slabljenje imunološkog sustava zbog kroničnog emotivnog ili drugog stresa, loše prehrane, uživanja alkohola i pušenja može biti razlogom promjena u imunološkom odgovoru, koje potiču aktivnost virusa.
U etiološkom smislu treba napomenuti da je do danas utvrđeno oko 150 tipova HPV-a. Na temelju povezanosti prisutnosti pojedinog genotipa HPV-a na vratu maternice i pojave raka vrata maternice možemo odrediti tipove HPV-a.
Kako dolazi do infekcije?

Svaka osoba koja je ikad imala genitalni kontakt s osobom koja je inficirana HPV-om može biti inficirana HPV-om. To se odnosi i na muškarce i žene koji infekciju dalje mogu prenijeti na svoje spolne partnere a da pritom i ne znaju da su inficirani. Tipovi HPV-a koji inficiraju genitalni sustav primarno se šire spolnim putem. Rijetko, tijekom vaginalnog poroda, može doći do prijenosa virusa s majke na dijete. Još rjeđe se kod djeteta koje je prolaskom kroz porođajni kanal došlo u kontakt s virusom nađu kondilomi u predjelu grkljana. Devedeset posto HPV infekcija naš organizam svlada u roku od dvije godine i osoba nikada nema klinički vidljivih simptoma. No u nekih osoba HPV infekcija može prouzročiti anogenitalne bradavice ili druge promjene. Nema dijagnostičke metode koja može sa sigurnošću ustanoviti koja će osoba razviti klinički vidljive promjene.

Simptomi

l anogenitalne se bradavice na koži i sluznici anogenitalne regije najčešće pojave nekoliko tjedana ili mjeseci nakon infekcije. Ne izazivaju nikakve tegobe, osim, ovisno o veličini ili lokalizaciji, rijetko svrbež ili bol. Dijagnosticiraju se kliničkim pregledom anogenitalne regije (šiljasti ili ravni kondilomi i drugo). Ako se ne liječe, bradavice se mogu povećavati u broju i veličini, ostati iste ili nestati.
SUPKLINIČKA INFEKCIJA - razumijeva nepostojanje vidljivih promjena na koži i sluznicama kod kojih uz pomoć metode peniskopije, odnosno kolposkopije možemo utvrditi prisutnost HPV infekcije. Za sada prema dostupnoj literaturi nema jedinstvenih preporuka i stavova za liječenje te faze bolesti.
LATENTNA INFEKCIJA - razumijeva nepostojanje vidljivih promjena na koži i sluznicama, nego prisutnost virusa u tkivu, a dijagnoza se postavlja nakon dokaza prisutnosti HPV DNA u tkivu tipizacijom virusa.
Najozbiljnija posljedica trajne infekcije onkogenim tipovima humanog papiloma virusa je karcinom vrata maternice kojem prethodi premaligna lezija određenog stupnja (CIN - intraepitelna neoplazija vrata maternice). Osoba najčešće nema nikakvih tegoba dok karcinom nije uznapredovao. Osnovna metoda detektiranja promjena na grlu vrata maternice je redoviti probir PAPA testiranjem (za žene) prema preporukama ginekologa. Karcinom vrata maternice može se razviti godinama i desetljećima nakon HPV infekcije.
dr. sc. Nataša RUŽMAN, dr. med., spec. kliničke mikrobiologije, voditeljica Odjela za molekularnu mikrobiologiju mikroorganizama, Služba za mikrobiologiju
Prevencija HPV infekcije je odgovorno spolno ponašanje svih dobnih skupina, a osobito adolescenata
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana