Sport
EUROPSKO KOŠARKAŠKO PRVENSTVO U-20

Hrvatska pobijedila Italiju i otišla u borbu za medalju
Objavljeno 20. srpnja, 2018.

Mladi hrvatski košarkaši nastavljaju sjajne igre na Eurobasketu za igrače do 20 godina u Njemačkoj. Nakon tri pobjede u skupini (Francuska, Ukrajina i Španjolska), potom razbijanja Velike Britanije, izabranici Damira Rajkovića u četvrtfinalu su svladali Italiju sa 79:68 (23:13, 18:28, 15:17, 23:10) i izborili mjesto u polufinalu Europskog prvenstva. Hrvatska je u borbi za medalju, a to je golem uspjeh za našu košarku koja je posljednjih nekoliko godina daleko od medalja i uspjeha na reprezentativnoj sceni. U polufinalu će Hrvatska igrati protiv Turske ili Njemačke, koje su svoj četvrtfinalni dvoboj odrađivale kasnije sinoć.


Hrvatska je odlično otvorila susret i prvu četvrtinu završila s "plus deset" (23:13). No, potom je uslijedilo nekoliko minuta opuštanja i Italija je to kaznila i u četiri minute druge četvrtine kreirala preokret. Talijani su poveli 37:32, zatim su imali i vodstvo od 41:35, ali Hrvatska je tricom Tonija Nakića u posljednjim sekundama druge četvrtine na odmor otišla s izjednačenim rezultatom. U trećoj dionici bilo je potpuno neizvjesno i izjednačeno, igralo se koš za koš, momčadi su se smjenjivale u vodstvu, a Talijani su uoči posljednje četvrtine imali vodstvo od dva poena (58:56). Naši su odigrali sjajan drugi dio odlučujuće dionice i za to su nagrađeni mjestom u polufinalu. U šestoj minuti posljednje četvrtine Hrvatska je, kod rezultata 63:63, povećala vodstvo na 68:63 poenima Kalajžića i Perkovića, a potom su naši minutu i pol otišli na visokih 72:63, da bi mirno priveli utakmicu kraju i slavili sa 79:68.
- Bila je ovo vrlo teška utakmica, ali to smo i očekivali. Dobro smo se pripremili, pogledali smo sve njihove utakmice, detaljno ih analizirali te na terenu proveli naš plan igre. U prvom poluvremenu bilo je čvrsto s obje strane, potpuno izjednačeno, ali znali smo da će oni malo popustiti i čekali smo tu priliku. A kada su "pali", okrenuli smo utakmicu potpuno na našu stranu - kazao je hrvatski košarkaš Krešimir Ljubičić.
Nakon posljednjeg sučeva zvižduka nastalo je hrvatsko slavlje na parketu dvorane u Chemnitzu, a Mate Kalajdžić kazao je: "Ovo je pobjeda cijele momčadi, pobjeda Hrvatske."
- U posljednjoj četvrtini smo odigrali jako dobru obranu, nismo im puno dopuštali, a kamoli neki novi povratak. Mislim da je ta čvrsta obrana bila ključ pobjede, zaustavili smo im najbolje igrače i Talijani nisu mogli baš ništa. Ovo je pobjeda cijele momčadi, svi su u njoj sudjelovali - komentirao je Kalajžić.
U hrvatskim redovima najučinkovitiji je bio Toni Perković s 14 poena i pet skokova, Domagoj Proleta je dodao 12 poena, a Mate Kalajžić i Karlo Uljarević zabili su po 11 poena. Kod Talijana najraspoloženiji su bili Tommaso Oxilia s 14 i Davide Moretti s 13 poena. I. Liović
Mate Kalajdžić

hrvatski košarkaš

Sad idemo u borbu za medalju. Protiv Italije je ključ bila dobra obrana u zadnjih deset minuta, ovo je pobjeda cijele momčadi, svi su, od prvog do zadnjeg, u njoj sudjelovali
FRANCUZI ZAUSTAVILI SRBE
U polufinalu košarkaši Hrvatske očekuje bolju momčad iz ogleda Turske i Njemačke, koje su u četvrtak igrale u kasnom terminu. Mjesto u polufinalu izborila je i reprezentacija Francuske, koja je s tijesnih 60:59 pobijedila vršnjake Srbije, a u borbi za medalju je i Izrael, koji je pak u četvrtzavršnici bio uvjerljiv i s visokih 98:75 svladao mladu košarkašku reprezentaciju Španjolske.
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

Najčitanije iz rubrike