Mozaik
JADRANSKO MORE U OPASNOSTI

Edukativna kampanja "Poštujmo naše more"
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Ovom kampanjom želi se educirati građane Hrvatske i turiste o poštivanju našeg mora i života u njemu. Istraživanje tima uglednih ekologa i ekonomista iz 2006. upozorava da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps, jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u našem odnosu prema svim oceanskim životinjskim vrstama koje žive u međuovisnim ekosustavima.
Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja zbog pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Prošlogodišnje istraživanje upozorava: „Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnom moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do ‘točke s koje nema povratka‘”. Utjecaj okoliša i ribarenje imali su golem utjecaj na Sredozemno more, a najveće smanjenje života u njemu, do čak 50 %, uočeno je u zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu.
Kampanja „Poštujmo naše more” osmišljena je u svrhu educiranja javnosti o problemima s kojima se suočavaju Jadransko more i ostala mora i oceani.
Osim što se na Jadranu ne može loviti bez posebne dozvole izdane od strane Uprave za ribarstvo, Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru dodatno omogućuje lokalnoj samoupravi da u potpunosti zabrani ribolov na nekim lokacijama.
Građani također individualno mogu pridonijeti zaštiti i poštivanju našega mora tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu.J.Kn.
2048.

godine mogao bi nestati život u moru, ako se nešto ne promijeni
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike