Mozaik
NOVA ZNANSTVENA STUDIJA

Torinsko platno ipak je krivotvorina?
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Povijest Torinskog platna dugačka je i kontroverzna, tkanina je u posebnom spremniku i rijetko izložena javnosti

Najnovija visoko-tehnološka forenzička studija krvi na Torinskom platnu, za koje Kršćani vjeruju da je Isusova ukopna tkanina, pokazala je da je vrlo vjerojatno srednjovjekovna krivotvorina. Rezultati istrage s najmodernijim tehnologijama analize uzoraka krvnih mrlja (BPA) u kojoj su znanstvenici koristili dobrovoljca i lutku objavljeni su u časopisu Journal of Forensic Sciences.

Rimokatolička crkva još nije zauzela konačni stav prema autentičnosti tkanine koja nosi sliku čovjeka čije ozljede upućuju na raspeće. Na njoj su mrlje koje nalikuju tragovima krvi. Tkanina je inače u posebnom spremniku u torinskoj katedrali, gdje je rijetko izložena javnosti. Skeptici su tkaninu proglasili majstorskom srednjovjekovnom krivotvorinom. ‘‘Kada je dobrovoljac bio u različitim pozama, smjer kretanja krvi po tijelu nikada se nije slagao sa tkaninom‘‘, naglašeno je u studiji. Korištenjem specifičnih instrumenata studija je pokazala kako smjer i ponašanje krvi koja teče nije u skladu s dokazima, visoko razlučivim fotografijama tkanine. ‘‘Pretpostavljajući da su crvene mrlje na Torinskom platnu krv od ozljeda raspeća, rezultati eksperimenta demonstrirali su da različiti smjerovi kretanja krvi iz različitih dijelova tijela nisu konzistentni jedni s drugima‘‘, stoji u zaključku.Povijest Torinskog platna je kontroverzna.
Prvi put platno se pojavilo na Bliskome Istoku i u Francuskoj, a kasnije ga je savojska dinastija donijela u Torino 1578. godine. 1983. bivši kralj Umberto II ostavio je tkaninu papi Ivanu Pavlu. Tkanina je skoro bila i uništena kada je 1997. požar zahvatio kapelu Guarini torinske katedrale. Jedan vatrogasac riskirao je svoj život kako bi je spasio. H
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike