Svijet
NOVI DETALJI ISTRAGE U VELIKOJ BRITANIJI

Britanci otkrili Ruse odgovorne za napad nervnim otrovom?
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Britanska policija identificirala je nekoliko Rusa za koje vjeruje da su odgovorni za napad nervnim otrovom na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju, izvijestio je u četvrtak Press Association pozivajući se na izvor blizak istrazi. Skripalj, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi koji je izdao desetke agenata britanskom MI6, i njegova kći Julija nađeni su u nesvijesti na klupi u britanskome gradu Salisburyju 4. ožujka.
Britanija je okrivila Rusiju za napad i identificirala je otrov kao novičok, smrtonosnu skupinu nervnih agensa koje je razvila sovjetska vojska sedamdesetih i osamdesetih godina. Rusija je opetovano zanijekala bilo kakvu upletenost u napad, a ovaj je slučaj izazvao i diplomatsku krizu u cijeloj Europi. Nakon analiziranja snimki nadzornih kamera policija smatra da je nekoliko Rusa bilo upleteno u napad na Sergeja Skripalja i njegovu kćer, koji su tjednima bili u bolnici, a nakon oporavka i izlaska iz bolnice prebačeni su na tajnu lokaciju, navodi Press Association. "Istražitelji vjeruju da su identificirali osumnjičene počinitelje napada novičokom", rekao je izvor blizak istrazi. "Oni (istražitelji) sigurni su da su osumnjičeni Rusi", kazao je izvor dodajući da su snimke kamera uspoređene s podacima o osobama koje su u to vrijeme ušle u zemlju. Glasnogovornik policije odbio je komentirati to izvješće.
Rusija je zatražila službenu izjavu Velike Britanije nakon izvješća da su identificirani osumnjičeni za napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćer. "Želim to čuti od Scotland Yarda ili ministarstva vanjskih poslova", rekao je ruski veleposlanik u Britaniji Aleksander Jakovenko, a prenosi agencija Interfax. Jakovenko je kazao kako je Rusija spremna surađivati s britanskim vlastima.
Proteklih tjedana britanska protuteroristička policija počela je istraživati i ubojstvo žene koja je preminula 8. srpnja, oko tjedan dana nakon što je otrovana novičokom u blizini grada Salisburyja. Bočica koja je sadržavala nervni agens novičok uzrok je trovanja dvoje ljudi u engleskom gradu Amesburyju, objavila je policija. Policija je rekla i kako ne može isključiti mogućnost da su kontaminirane i druge lokacije na tom području. Stručnjaci su u petak potvrdili da je novičok bio prisutan u bočici pronađenoj u Rowleyevu domu. Nejasno je otkud je bočica došla i kako je tamo završila. Amesbury je gradić koji se nalazi 13 kilometara od Salisburyja, gdje su početkom ožujka u nesvjesnom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova kći Julija. Stručnjaci su potvrdili da je nervni agens bio prisutan u bočici pronađenoj u domu četrdesetpetogodišnjeg Charlieja Rowleyja.
"Nove znanstvene analize bit će provedene kako bi ustanovili jesu li agensi korišteni u Amesburyju iz iste serije kao agensi kojima su otrovani Sergej i Julija Skripalj u ožujku", rekla je policija te dodala kako poveznica sa slučajem Skripalj ostaje "glavna vodilja policijske istrage".
Rowley i njegova četrdesetčetverogodišnja djevojka Dawn Sturgees otrovani su 29. lipnja, a Sturgess je preminula 8. srpnja. H
4.

ožujka Sergej Skripalj i njegova kći Julija nađeni su otrovani u gradiću Salisburyju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike