Osijek
15. LJETNA ŠKOLA MLADIH DRUŠTVA CK OBŽ-A

Mladi humanitarci iz županije
nadahnuti uspjehom Vatrenih
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Rijetka je to situacija kada je naše ljude u tolikom broju ujedinila sreća
15. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije održat će se od 18. do 28. kolovoza u Orahovici. U Ljetnoj će školi sudjelovati 150 mladih iz CK OBŽ-a te gosti iz drugih dijelova zemlje i susjednih zemalja.
Sudionici Ljetne škole, u dobi od 14 do 30 godina, osposobljavat će se za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa CK. Među tim su programima prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.
- Posebno nadahnuće za novu Ljetnu školu pronašli smo u Vatrenima koji su ostavili srce na terenu i građane potaknuli na jedinstvo. Rijetka je to situacija kada je naše ljude u tolikom broju ujedinila sreća. S druge strane kada ih ujedinjuje nesreća, tj. situacije poput poplava, upravo ‘crvenokrižaši‘ imaju nezamjenjivu ulogu. Zato mlade učimo kako da svoje znanje i vještine prenesu na vršnjake, ali i kako da ih motiviraju na humanitarni rad - kazao je Marko Đukić, ravnatelj Društva CK OBŽ-a.
Predavanje s temom ‘‘Vlada nacionalnog jedinstva – iskustva i izazovi‘‘, održat će Franjo Gregurić, predsjednik treće vlade RH, poznate i pod imenom "Vlada nacionalnog jedinstva" te potpredsjednik Hrvatskog CK. Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić govorit će o problemima suvremenog svijeta te njihovu utjecaju na našu zemlju. Mate Arlović, sudac Ustavnog suda RH, održat će predavanje s temom ‘‘Humanitarna diplomacija‘‘, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog CK, govorit će o 140 godina Hrvatskog CK. Marina Đukić, nastavnica na odjelu za kulturologiju Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, mladim će članovima približiti važnost odnosa s javnošću za humanitarne organizacije.
‘‘Ljetna škola iz godine u godinu obogaćuje svoj sadržaj. Za 10-ak dana mladi stječu mnoštvo korisnih vještina i veliko znanje iz različitih područja povezanih s humanitarnim radom. Za to su zaslužni i izvrsni predavači koje većina sudionika poznaje samo s malih ekrana. OBŽ pozdravlja i inicijativu da se u Ljetnu školu uključuju i mladi političari‘‘, kazao je Petar Lagator, zamjenik župana OBŽ-a. Političari su u Ljetnoj školi prvi put sudjelovali prošle godine, a u Orahovicu su pozvani mladi iz političkih stranaka te s nezavisnih lista koje sudjeluju u radu Skupštine OBŽ-a.
Iza takvog povezivanja stoji želja Društva CK OBŽ-a da mladim političarima približi humanitarno djelovanje kako bi njihove politike uključivale istinsku brigu za zajednicu.
Na završnoj svečanosti Ljetne škole mladi će pročitati apel ‘‘Ujedinimo se za bolju Hrvatsku‘‘ koji će stvarati tijekom boravka u Orahovici. D. Miklić
Predavanje ‘‘Vlada nacionalnog jedinstva – iskustva i izazovi‘‘ održat će Franjo Gregurić, bivši premijer RH
Možda ste propustili...

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike