Osijek
ZELENI ČETVRTAK NA TRŽNICI

Bogata ponuda kupine, crne voćne kraljice
Objavljeno 19. srpnja, 2018.

Poznato je da su kupine iznimno zdrava namirnica bogata vitaminima i antioksidansima. Zbog blagotvornog djelovanja na bolesti kardiovaskularnog sustava, probavnog sustava, dijabetes i cijeli niz drugih bolesti, kao i njihovu prevenciju, svrstava se u top deset najzdravijih namirnica.


Zbog iznadprosječno hladnog ožujka ove je godine slabije rodila, zbog čega joj je i cijena na tržištu nešto viša, ali ponude ovog ukusnog i zdravog voća na osječkoj tržnici ne manjka.
Tako smo se jučer imali priliku upoznati s OPG-om Marice Završki iz Darde, koji na jednom hektaru nasade ekološki proizvodi ovu namirnicu, kao i malinu, aroniju i borovnicu.
- Ekološkom proizvodnjom bavimo se od 2003. godine, proizvodimo kupine, maline, aroniju i sibirsku borovnicu. Ova godina je, što se tiče kupine jako loša, zato što je došlo do smrzavanja i prinosi su znatno manji. Kupine su jako dobre za krv, cirkulaciju, imunitet, obogaćena je željezom. Bavimo se i proizvodnjom kupinova vina, proizvodimo i kupinov sok, pekmeze, sve na ekološki način. Cijena je ove godine malo viša zbog smrzavanja, ali bez obzira na to, kupina je jako kvalitetna, posebno probiremo plodove koje donosimo na tržnicu i oni su svaki dan svježi - rekla je Završki.
Slabiji urod diktirao je i cijenu ove namirnice, pa tako za veliko pakiranje od pola kilograma treba izdvojiti 20 kuna, a manje, od 250 grama stoji 10 kuna, a ista je i cijena malina.
Osim kupina, osječku tržnicu krasi i bogata ponuda sezonskog voća i povrća, čija je cijena sada nešto povoljnija nego proteklog tjedna. Tako se kilogram rajčice može kupiti već za pet kuna, paprika je osam kuna, a za sočne plave šljive treba izdvojiti šest kuna. Cijena kajsija je i dalje visoka te iznosi 18 kuna, a one za pekmez mogu se kupiti za 12 kuna. I. Alilović
TRNOVITI GRM KUPINE KOBAN ZA LUCIFERA
Kupina je jedna od najstarijih voćnih prijateljica čovjeka, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta, mahom u Europi, gdje su pronađene sjemenke ove namirnice stare više tisuća godina. Postoji i narodna predaja prema kojoj je anđeo Mihael u konačnici Nebeskog rata porazio Lucifera bacivši ga na zemlju, gdje je ovaj pao na trnoviti grm kupine koja mu je zadala posljednji "zemaljski" udarac. Lucifer, koji je od toga dana đavao, kupinu je prokleo, no nije joj mogao nauditi. Od tada, kaže priča, kupinu nije dobro jesti nakon 29. rujna, dana posvećenog svetom Mihaelu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike