Osijek
RADOVI U POTHODNIKU

Nakon popravka više neće
kapati iz stropnih jedinica
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
U tijeku je rekonstrukcija cjevovoda za odvod kondenzata čime će se ukloniti problem prelijevanja

Prošli smo tjedan pisali o kantama u pothodniku ispod Trga Ante Starčevića u koje, tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura, curi voda iz stropnih jedinica neispravnog klima-uređaja. Stoga smo kontaktirali Upravni odjel za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose Grada Osijeka i dobili odgovor njegova pročelnika Hrvoja Kučana, koji na nam je objasnio kako funkcionira sistem rashlađivanja pothodnika ispod glavnog osječkog trga i zbog čega je došlo do navedenog problema.


- U pothodniku je ugrađena MENERGA klima-komora i CIAT rashladnik koji uzimaju svježi zrak izvana, hlade ga ljeti ili zagrijavaju zimi, te ga kanalima kroz stropne jedinice ubacuju u poslovne prostore i hodnike. U svakom poslovnom prostoru nalazi se jedna ili dvije stropne jedinice kroz koje struji svježi zrak odabrane temperature, a u hodniku postavljeno je njih 16, što znači da u cijelom pothodniku ima pedesetak stropnih jedinica. Sve je međusobno povezano kanalima koji se nalaze u spuštenom stropu. Prilikom izvedbe cijelog sistema projektom su određene vrste i promjer cijevi koje odvode kondenziranu vodu koja se stvara u sistemu uz pomoć pumpi koje su sastavni dio svake stropne jedinice. Uloga pumpe je da potisne vodu u cijev koja se dalje odvodi prirodnim padom do mjesta na koja se izlijeva. Tijekom vremena taj se sistem poremetio, voda se počela vraćati prema stropnim jedinicama i prelijevat iz posudica, gdje se nakuplja te kapati kroz stropne ploče - kaže Hrvoje Kučan.
U tijeku je rekonstrukcija cjevovoda za odvod kondenzata čime će se problem prelijevanja ukloniti. ‘‘Napravit će se servis stropnih jedinica, zamijeniti filteri, pregledati motori i pumpe. U protekloj godini zamijenjeno je nekoliko stropnih jedinica koje se više nisu mogle servisirati. Postrojenje ventilacije i klimatizacije u pothodniku radi neprekidno - 24 sata na dan 365 dana godišnje i da bi sistem funkcionirao, potrebni su jedan do dva servisa godišnje i zamjena dotrajalih dijelova po potrebi. U ovoj godini učinjen je servis koji je plaćen 12.187,50 kuna, a prilikom servisa utvrđeno je da klima-komora MENERGA ne radi zato što je, prema mišljenju ovlaštenih servisera Menerge, došlo do kvara upravljačkih jedinica zbog pada prednapona. Rezervni dijelovi su naručeni, zamijenjeni te je popravak koštao ukupno 29.812,50 kuna‘‘, poručio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje imovinom i vlasničko-pravne odnose.
Pročelnik je dodao kako su dodatni problem ove godine klizna vrata na ulazu iz smjera Kapucinske ulice. ‘‘Tvrtka Solium d.o.o. utvrdila je da je pukao remen na mehanizmu za automatsko otvaranje i zatvaranje vrata te je demontiran i bit će zamijenjen. Problem je što se radi o starijem modelu vrata pa će trebati koji dan dok se nabavi remen. Također, na tim vratima ne funkcionira zračna zavjesa koja bi trebala sprječavati ulazak vanjskog ugrijanog zraka u pothodnik pa se klima dodatno opterećuje. Od izvođača s kojim imamo potpisan ugovor za izvođenje elektroradova očekujemo da kvar riješi ovih dana‘‘, rekao nam je Hrvoje Kučan.
Danijel Miklić
Monteri ističu kako će se napraviti servis stropnih jedinica, zamijeniti filteri, pregledati motori i pumpe
NEIZDRŽIVI UVJETI
U razgovoru s nezadovoljnim zaposlenicima koji rade u poslovnim prostorima u pothodniku ispod trga, doznali smo da stari i neispravni klima-uređaj ove godine stvara više problema nego ikada do sada. Također, rekli su nam da su tijekom ljeta bez klimatizacije uvjeti neizdrživi.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

Najčitanije iz rubrike