Osijek
OSIJEK: DONJI GRAD ZAPUŠTEN

Ulice bez pločnika dijele kamioni i djeca!
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Stanje ulica na kranjem istoku četvrti daleko je ispod svakog standarda uređenosti urbane sredine.

Dok se zbog svoje funkcionalnosti Trg bana Josipa Jelačića u Donjem gradu smatra najboljim kvartovskim središtem u Osijeku, ulice koje ga okružuju, posebice one prema istoku, daleko su ispod svakog standarda uređenosti urbane sredine.


Infrastrukturnih je problema na pretek. Oni najveći nalaze se na samom rubu četvrti, u dvjema iznimno prometnim ulicama – Ulici Zeleno polje i Vinogradskoj ulici, za koje je nevjerojatno da nemaju adekvatno rješenje kada je u pitanju sigurnost pješaka. Naime, u Ulici Zeleno polje, s desne strane promatrano, od smjera okretišta tramvaja, cijelom dužinom ne postoji ni metar nogostupa! I to unatoč činjenici da upravo s te strane, izravno na kolnik, izlaze imaju čak tri sportska kluba s aktivnim programima za djecu i mlade, potom tvornica "Meggle" s velikim broj zaposlenih, te još četiri male tvrtke čije poslovanje uključuje teretna vozila. Osim toga, ondje se nalazi i autobusna postaja. Tako je svakodnevnica na Zelenom polju da staro i mlado hoda cestom koju cijelom dužinom ulice presijeca samo jedan pješački prijelaz!

Zaboravljena Vinogradska

Još je gora situacija kada se iz ove ulice skrene u Vinogradsku, koja pločnik uopće nema, ako se ne računa prvih dvadesetak metara s desne strane ulice koji su građani kako stihijski konstruirali, tako i okupirali vječno parkiranim automobilima. Ovdašnji stanovnici tvrde da su od početka 80-ih godina prošloga stoljeća, odnosno otkako su ondje sagradili svoje kuće, pločnik dva puta platili, a još uvijek nisu dočekali da ulicom mogu sigurno prošetati! Da stvar bude gora, u ovoj je ulici pješački promet intenzivan zbog nepostojanja mreže javnog prijevoza - kolnikom svakodnevno bok u bok prometuju pješaci, biciklisti i automobili. Da ne bi bilo zabune, riječ je prvom dijelu ulice, od kčbr. 1 do 65, gdje se gradilo uredno, planski, sa svim dozvolama.
Pločnik je problem i u Krstovoj ulici. Doduše, ondje ga ima, ali je u takvom stanju da je nekim dijelovima slabo pokretne osobe te oni koji guraju dječja kolica, ulicom prolaze radije po cesti. Naime, osim manjih dionica koje su bile u obvezi sanirati tvrtke prilikom izvođenja nadogradnje svojih podzemnih sustava, ovaj pločnik nije obnavljan ni poslije Domovinskog rata, pa i dalje prolaznici zaobilaze već u korov obrasle rupe od gelera i ostatke poslijeratnog vala plinofikacije.
Što kažu u GČ?

U lošem je stanju i dio Huttlerove ulice omeđen Vukovarskom i Gupčevom ulicom, gdje su se pločnik i parkirališna mjesta "krpali" nebrojeno puta, a građani se sve češće žale i na loše održavanje zelenih površina, posebice u Ulici Olimpije koja ljeti izgleda kao ćorsokak kakvog sela. Prigovori stižu i na aktualno stanje omiljenog dječjeg igrališta na Trgu Nikole Tesle koje je nedavno i grandiozno upotpunjeno spravama za vježbanje rekreativaca. Naime, otkako je počela izvedba projekta gradnje donjogradske obaloutvrde i šetnice, park je, s jedne strane, ograđen kako se ne bi "sudarao" s gradilištem, a potom, s druge strane, potpuno zapušten. Igrala su polomljena, centralni tobogan uklonjen, a zelena površina uništena.



U Gradskoj četvrti Donji grad, kažu, svjesni su svih navedenih problema. No, isto tako, kažu, nemoćni su da ih sustavno rješavaju bez namjenske pomoći Grada Osijeka. Naglašavaju problem pločnika kao gorući. "Potrebe za obnovom nogostupa u Donjem gradu goleme su. To je ujedno i segment u koji se iz proračuna četvrti najviše ulaže, po 600 do 700 tisuća kuna godišnje. No, trenutačno bi trebalo nekoliko milijuna kuna da sve dovedemo u red. Do ove je situacije došlo jer se nije sustavno ulagalo u pješačke staze, ali i zbog činjenice da je posljednjih godina u Donjem gradu u tijeku rekonstrukcija i gradnja nove kanalizacijske mreže. Mnogo se radi, velika je koncentracija građevinskih strojeva i kamiona, sve je to dodatno upropastilo i ono što se još nekako držalo. Nepostojanje nogostupa u Vinogradskoj i Ulici Zeleno polje velik je problem sam za sebe, čije rješavanje pak zahtijeva kapitalnu investiciju Grada. Na sve ovo redovito na godišnjim sastancima upozoravamo gradonačelnika, s tim da kroz godinu dodatno upoznajemo Grad s poteškoćama kada nam se zbog njih obrate građani. No, iako nekih pomaka ima, za većinu infrastrukturnih problema u Donjem gradu sluha nema", ističe Marko Bagarić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad.
Ivana Solar
Siniša Gregoran

pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, promet i mjesnu samoupravu

VIJEĆE GRADSKE ČETVRTI U PLOČNIKE TREBA ULAGATI U ETAPAMA

Glas je više puta pisao o prigovorima Donjograđana na infrastrukturu, a iz Grada su najčešće odgovarali da će se "uključiti u rješavanje te problematike". Pročelnik Siniša Gegoran o problemima spomenutim u ovome teksu sada kaže: “Problemi vezani uz nogostupe u nadležnosti su vijeća gradskih četvrti. GČ Donji grad za tu svrhu godišnje dobije od 700 do 750 tisuća kuna. Svjesni smo da su potrebe veće, ali čelnici, kao i građani, moraju biti svjesni aktualne ekonomske situacije i činjenice da se neki projekti uređenja ne mogu raditi kao kapitalne investicije Grada, već, što preporučujemo, kroz projekte četvrti etapno. Najbolji primjer za to je nedostatak nogostupa u Ulici Zeleno polje. Gradnju nogostupa treba pokrenuti Četvrt i radove izvesti u nekoliko etapa. Kada je u pitanju Vinogradska, moramo izvijestiti kako je za ovaj problem teško pronaći rješenje zbog imovinsko-pravnih odnosa. Naime, tamo je nekoliko spornih parcela koje su u privatnom vlasništvu i nalaze se na trasi pločnika. Okupili smo vlasnike, no njihovi su zahtjevi daleko od realnih. Jedino nam preostaje graditi pločnik duž samo jedne strane ulice i o tomu se razmišlja. Dječje igralište na Trgu N. Tesle ‘zapušteno’ je s razlogom - ono graniči s velikim gradilištem i nije preporučljivo da se itko tamo kreće, a kamoli djeca. No, građani mogu biti uvjereni da će, nakon što bude završena gradnja obaloutvrde, ono poprimiti stari sjaj”.
Pomaci su mali, Grad nema sluha za većinu problema u Donjem gradu, kaže Marko Bagarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike