Regija
ŽALE SE NA NEODRŽAVANA ZEMLJIŠTA

Tko ne ukloni ambroziju, 2000 kuna kazne
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Oko napuštenih kuća i na zemljištima u gradu koje nitko ne održava raste ambrozija, najagresivnija alergena biljka
ĐAKOVO

Uoči početka sezone ambrozije Grad Đakovo pozvao je sve pravne i fizičke osobe, korisnike dvorišta, vrtova, nesagrađenoga građevinskog te obrađenog ili neobrađenoga poljoprivrednog zemljišta da, što je moguće prije, uklone ambroziju na svojim posjedima.


Ne čudi ovaj poziv jer velik je broj Đakovčana koji pate od alergije na ovu najagresivniju alergenu biljku pa redovito upozoravaju na neodržavana dvorišta napuštenih kuća ili zemljišta u blizini svojih domova. Anu Poljičak i Ivonu Budimir, iako žive na suprotnim stranama grada, muči gotovo identičan problem - u korov zarasle parcele tik uz njihovo dvorište.
- Kći mi se već sada guši, a što će tek biti poslije? Godinama upozoravamo vlasnika ovoga zemljišta da nešto poduzme, izore, ili nečim pošprica zemlju, ali uvijek se ponavlja ista priča. Korovi, a među njima i ambrozija, rastu kao da ih uzgaja. Susjedi s druge strane do sada su kosili i prskali dio uz svoju ogradu, jer bi im inače bilo neizdrživo, ali više neće zbog toga što ove preparate protiv korova mogu koristiti samo OPG-ovi. Do sada nismo htjeli prijavljivati vlasnika, ali ovo je prevršilo svaku mjeru, posebice što je u susjedstvu mnogo alergične djece - ogorčena je Poljičak iz Starčevićeve ulice.
Sličnu priču čuli smo i u Šenoinoj ulici.
- Godinama kosimo zemljište uz svoje dvorište koje nije naše, a uz njega je drugo koje vlasnik uopće ne održava. Zaraslo je u sve moguće korove i nitko ništa ne poduzima. Valjda bi i njega trebali održavati!? Kći mi ima laringitis i početak astme, pa vam ne moram govoriti što za nju ovo znači. Nije mi jasno što rade komunalni redari, zašto ne upozore ili kazne vlasnike, jer se sve ovo vidi s ceste - pita se Budimir.
U Kozarčevoj ulici, uz Mali park, gdje se igraju djeca i odmaraju stariji, zakorovljeno je i zapušteno zemljište koje je, kako doznajemo od Josipa Teera koji živi u susjedstvu, u vlasništvu jedne od banaka.
- Prije tri godine su pokosili, a od tada ništa. Raste što stigne, a najviše mi je žao zerdelije koju sam ja posadio. Što da kažem, prvo me počne mučiti lipa kada je u cvatu, a sada dolazi ambrozija na koju sam alergičan, a ovako što mi raste uz kuću. Ne znam ni kome to treba prijaviti - kaže Teer, napomenuvši da su mu poznati pojedini slučajevi u kojima je nakon prijave ambrozija vrlo brzo uklonjena.
Upravo zbog ovakvih i sličnih slučajeva Grad poziva na uklanjanje ambrozije, a građani mogu svaku uočenu lokaciju s ovom biljkom prijaviti komunalnim redarima radnim danom od 7 do 15 sati, na e-adresu komunalnedjelatnosti@djakovo.hr ili na službenom Facebook profilu Grada Đakova porukom, a redari će, prema Odluci o komunalnome redu, izricati upozorenja i novčane kazne.

Marija Alduk
Nakon prijave opomena pa novčana kazna
Kako doznajemo iz Grada Đakova, vlasnike zapuštenih i neodržavanih zemljišta, gradilišta ili dvorišta, komunalni redari će nakon prijave prvo upozoriti, a ako se ambrozija ne ukloni na vrijeme, izreći će se kazna u iznosu od 2000 kuna. Osim kazne, nesavjesni građani platit će i troškove uklanjanja gradskom komunalnom poduzeću Univerzal, koji u suradnji s Gradom obavlja ovaj posao. Vlasnike zapuštenih poljoprivrednih zemljišta redari će prijaviti nadležnom poljoprivrednom inspektoru, koji će odlučiti o daljnjem postupku protiv njih.
Ana Poljičak stanovnica Starčevićeve ulice
Godinama upozoravamo vlasnika zapuštenog zemljišta da izore ili nečim pošprica zemlju, ali nitko ništa ne poduzima
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike