Regija
VJERNICI ŽUPE SV. ANTUNA PADOVANSKOG NAŠICE NA TRSATU

Hodočašće obogatili razgledanjem crkve u Krašiću
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
NAŠICE
Vjernici Župe sv. Antuna Padovanskog u Našicama hodočastili su, predvođeni župnikom i gvardijanom franjevačkog samostana fra Zoranom Bibićem u Svetište Majke Božje Trsatske, najveće hodočasničko središte zapadne Hrvatske i jedno od najstarijih naših marijanskih svetišta. Njegov je postanak povezan s tradicijom o čudesnom prijenosu Nazaretske kućice i njezinom boravku na Trsatu od 1291. do 1294. godine, nakon čega je preseljenja u Loreto. Nakon preseljenja Bogorodičine kuće, krčki knez Nikola I. ubrzo je izgradio crkvu na Trsatu.
Dolaskom u Rijeku hodočašće je započelo uspinjanjem po više od 500 trsatskih stuba, a vjernici su pri tome molili svetu krunicu i pjevali marijanske pjesme. Trstatske stube, odnosno Stube Petra Križića povezuju središte Rijeke i Svetište Majke Božje Trsatske. U crkvi Gospe Trsatske koja je 2008. godine otvorena u sklopu Svetišta, održana je pobožnost Križnog puta i misa.
Našički vjernici posjetili su i Kapelu zavjetnih darova u kojoj se ističe gotički kip Gospe Slunjske.
Iz Svetišta Majke Božje Trsatske, hodočasnici iz Našica zaputili su se prema Krašiću. Posjetili su gotičko-barokiziranu Župnu crkvu Presvetog Trojstva te su imali priliku razgledati i staru župnu zgradu blizu crkve u kojoj je blaženik Alojzije Stepinac, kardinal i nadbiskup zagrebački, provodio zatočeničke godine kućnog pritvora. S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike