Regija
U BARANJI JE U SUSTAVU JAVNIH RADOVA 370 OSOBA

Do novca javnim radovima
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Iz državnog proračuna 1,1 milijun kuna za belomanastirske javne radove
BELI MANASTIR

Javni rad mjera je čiji je program temeljen na društveno korisnom radu koji inicira lokalna zajednica, ili organizacije civilnog društva.


Cilj je uključiti nezaposlene osobe u program aktivacije na poslovima društveno korisnog rada. Tri su skupine onih koji mogu sudjelovati u njima. U prvu (bez obzira na vrijeme provedeno u evidenciji) pripadaju hrvatski branitelji, djeca i supružnici poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, roditelji s četvero i više malodobne djece, roditelji djece s teškoćama u razvoju, osobe uključene u probaciju, osobe s invaliditetom, mlade osobe koje su izišle iz sustava skrbi, osobe koje su završile sa služenjem zatvorske kazne u zadnjih šest mjeseci, Romi, beskućnici... U drugoj su korisnici zajamčene minimalne naknade prijavljeni u evidenciju nezaposlenih, a u trećoj osobe starije od 50 godina prijavljene u evidenciju kraće od šest mjeseci te osobe starije od 29 godina prijavljene u evidenciju od 12 do 36 mjeseci. Javni radovi traju šest mjeseci (puno radno vrijeme), devet mjeseci (šest mjeseci rada u punom radnom vremenu, a preostala tri mjeseca u nepunom, uz mogućnost obrazovanja), ili devet mjeseci u nepunom radnom vremenu za korisnike zajamčene minimalne naknade. U posljednje vrijeme sve više Baranjaca za kruh zarađuje upravo u javnim radovima. Kako ističu u belomanastirskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje, u ovom trenutku u sustavu javnih radova, posredovanjem Zavoda, na području Baranje (bez općine Bilje), obuhvaćeno je 370 osoba, od čega 140 Roma. U brojku su uključeni i Belomanastirci (20 Roma i 28 neroma), koji će s radovima započeti idućeg ponedjeljka.
- U javne radove uključile su se sve općine i Beli Manastir, a sve je više i udruga koje u njima sudjeluju - tvrde na ispostavi Zavoda, napominjući kako svi zaposlenici imaju zajamčen minimalni osobni dohodak i sva prava koja proistječu iz Zakona o radu. Točnije, javni se rad financira sa 100 posto troška minimalne brutoplaće u iznosu od 4031,45 kuna za prvu skupinu, odnosno 50 posto troška minimalne brutoplaće u iznosu od 2015,73 kune za drugu i treću skupinu.
Radovi se svode na uređenje naselja, saniranje divljih deponija i slične poslove koji nisu konkurentni gospodarskim subjektima.
- Od ponedjeljka s javnim radovima kreće 50-ak ljudi, što znači da će u idućih šest mjesesi u grad stići približno 1,1 milijun državnih kuna. U teškoj socijalnoj situaciji to mnogo znači za dio stanovnika koji će primati minimalac idućih šest mjeseci - kaže gradonačelnik Tomislav Rob, napominjući kako će sudionici javnih radova obavljati društveno koristan rad koji ne mogu obavljati djelatnici Baranjske čistoće. Bio bi sretan, dodaje, kada bi svi mogli zarađivati plaću u tvrtkama.
Dodaje kako je u ovom trenutku u gradskoj upravi zaposleno pet ljudi u sustavu javnih radova te njih desetero posredovanjem romskih udruga. Ivica Getto
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike