Regija
ŠTROMAR ODUŠEVIO MIHOLJČANE:

Iduće godine gradnja nove
srednje škole i dvorane!
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Za realizaciju ovog projekta sada su se napokon stvorili svi potrebni preduvjeti jer je prošlog tjedna usvojen novi zakon
DONJI MIHOLJAC

Potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u srijedu je u sklopu svog posjeta Slavoniji nakratko posjetio i Donji Miholjac, kamo je donio najljepše moguće vijesti za ovaj kraj – iduće godine trebala bi započeti dugoočekivana gradnja nove srednje škole i sportske dvorane!


Kako nam je jučer potvrdio i gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić, za realizaciju ovog projekta sada su se napokon stvorili svi potrebni preduvjeti nakon što je prošli tjedan na drugom čitanju u Saboru prošao zakon koji omogućuje Ministarstvu znanosti i obrazovanja financiranje gradnje škola na području RH.

Jedna od četiri

Štromar je potvrdio da je donjomiholjačka škola jedna od četiri škole čija će gradnja biti sufinancirana sredstvima Ministarstva prosvjete, a sufinancijeri gradnje bit će Osječko-baranjska županija i Grad.
Procjena je da će gradnja početi u proljeće 2019. godine, a dovršetak se očekuje 2020. godine. Gradnja škole bi, prema predračunu, trebala stajati oko 38 milijuna kuna bez PDV-a.
Ravnatelj Srednje škole Nenad Perić uvjeren je kako bi ta cijena znatno mogla pasti na natječaju javne nabave koji bi se trebao raspisati tijekom ljeta ili jeseni. Očekuje da bi do 38 milijuna kuna trebala stajati ukupno gradnja škole i dvorane zajedno s PDV-om. Što brže raspisivanje natječaja i javne nabave za financijere ovog projekta jako je važno kako bi troškove sudjelovanja u gradnji mogli što prije ukalkulirati u proračune za sljedeće dvije do tri godine. Financiranje ovog projekta bila je tema sastanka i u gradskoj upravi. Ministar Štromar je u izjavi za medije nakon sastanka naglasio kako je osobno sugerirao da se paralelno krene u natječaj za izvoditelja i u javnu nabavu kako bi istovremeno tekli dogovori o omjerima sufinanciranja i tražitelja onoga koji će izvoditi radove. „Kako u Donjem Miholjcu postoji projektna dokumentacija i građevinska dozvola za školu i dvoranu, idemo raditi što prije da ovdje u sljedeće dvije do dvije i pol godine bude nova prekrasna škola“, pozvao je Štromar iz Donjeg Miholjca.
Najgori uvjeti

Posebno zadovoljan ishodom ovog razgovora bio je i prvi čovjek Donjeg Miholjca Goran Aladić, koji je i ovom prigodom naglasio koliko je projekt gradnje nove srednje škole i sportske dvorane bitan za ovaj grad, ali i cijeli kraj.
- Držim da će Grad Donji Miholjac u ovom projektu moći sudjelovati s 5-6 posto u ukupnom iznosu troškova, odnosno s iznosom od oko milijun kuna godišnje, tako da mislim da tijekom tri godine to neće biti preveliko opterećenje za proračun. U svakom slučaju želimo to, trebamo to i spremni smo koliko to bude u našoj moći sudjelovati u tome - poručio je gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.
Zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović ovom je prigodom kazao i kako mnogi učenici ne idu u Srednju školu Donji Miholjac zbog loših uvjeta u njoj i kako ova škola između ostalog i zbog toga stalno ima manji broj upisanih učenika.
Nije tajna da upravo donjomiholjačka Srednja škola unatoč istim tim vrhunskim rezultatima koje postižu njezini učenici, već godinama nosi neslavnu titulu škole s najgorim uvjetima u Osječko-baranjskoj županiji. Nastava u toj školi održava se u četiri dotrajala objekta, od kojih su stara zgrada škole i učionica strojarstva iz 1932. godine, a "novi" dio zgrade i radionica iz 1963.
Uvjeti za odvijanje nastave iz godine u godinu sve su gori i opasniji, pa je strah za budućnost škole proporcionalno rastao s troškovima održavanja objekta koji su sve veći i veći. Gradnja škole koja je u dvorištu postojeće zgrade prije nekoliko godina, točnije krajem 2014. godine, čak i započeta, naglo je u siječnju 2015. godine prekinuta i otada su Donjomiholjčani "ni na nebu ni na zemlji".
Lidija Aničić
Oduševljeni, ali oprezni
"Strpljivi smo i sigurni da obnova objekta ne bi bilo ni dobro, ni dugoročno, ni isplativo rješenje i stoga nam je najvažnije da radovi na objektu konačno i što prije krenu. To bi moglo biti već u proljeće iduće godine. No, razumjet će nas ako kažemo da nam se osjećaji oduševljenja zbog ove najave pomalo miješaju sa strahom i blagom nevjericom koji će nestati istog trenutka kada gradnja škole i dvorane počne. Pa cijelo desetljeće mi čekamo na to!" kazao je ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac, Nenad Perić.
cijena

trebala bi iznositi oko 38 mil. kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana