TvObzor
SVJETSKA PREMIJERA NOVOG FILMA BOBE JELČIĆA NA 24. SARAJEVO FILM FESTIVALU

Sam samcat - razvod braka kao administrativna činjenica
Objavljeno 20. srpnja, 2018.
Nakon premijere u Sarajevu film ide na festivalsku turneju, a očekuje se i datum početka prikazivanja u kinima diljem Hrvatske i regije

Svjetska premijera dugoočekivanog filma Sam samcat Bobe Jelčića, održat će se 11. kolovoza 2018., kad će se autor i ekipa filma pojaviti na crvenom tepihu sarajevskog festivala. Nakon iznimno uspješnog filma Obrana i zaštita, film Sam samcat s nestrpljenjem je čekala i struka i publika, a čekanje se ovaj put isplatilo, jer je pred nama novi dugometražni film iznimno cijenjenog redatelja.


Bobo Jelčić, koji je zbog svog iznimnog doprinosa kulturi već proglašen najvećim hrvatskim kulturnim izvoznim proizvodom, nije se libio ući u najdublje emocije glumaca i iznijeti to na kinoplatno, dodavši svoj karakterističan autorski potpis. Film Sam samcat prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Dijete je dodijeljeno majci na skrbništvo, a otac želi da majka i on dobiju jednaku količinu vremena koje će provoditi s djetetom. To je ono što tišti glavnog junaka, a birokratska i administrativna šuma mu samo otežavaju ionako tešku emocionalnu situaciju.
Film je sniman početkom prošle godine na tridesetak zagrebačkih lokacija. Glumačka ekipa okupljena oko filma je impozantna, a zastupljeni su glumci cijele regije. Osim glavnog glumca Rakana Rushaidata uloge tumače Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marko Makovičić, Krešo Mikić, Ivana Roščić, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Vesna Glođo, Izudin Bajrović, Nikša Butijer, Dejan Đonović i brojni drugi. Uz dojmljivu glumačku ekipu na filmu je kao pomoćnik redatelja radio Radivoje Andrić koji je s Jelčićem već surađivao i na filmu Obrana i zaštita. Radivoje Andrić domaćoj je publici možda poznatiji kao redatelj kultnih Munja. Direktor fotografije je također Jelčićev stalni suradnik sarajlija Erol Zubčević, scenografkinja je Željka Burić, dizajn kostima potpisuje Katarina Zaninović, masku Tina Jesenković, motažer je Vladimir Gojun, dizajner zvuka Ranko Pauković, producentica filma je Zdenka Gold, a koproducenti su Annemiek van Gorp, René Goossens, Alem Babić, Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić i Ivan Marinović.
"‘Film je priča o nečemu što se događa svakodnevno i svuda je oko nas, a da toga često nismo svjesni. To su poslijerazvodni procesi u kojim se pokušavaju održati krhotine obitelji. Kad ono što je nekad bilo privatno i intimno postaje administrativna činjenica. Ostaju još samo zakoni i institucije koje su često nemoćne i male pred problemima koji im dolaze" rekao je Bobo Jelčić.
Film je podržao Hrvatski audiovizualni centar, Nizozemski filmski fond, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Fimski centar Srbije i Filmski centar Crne Gore. Sam samcat je produkcija Spiritus movensa iz Zagreba, uz koproducente De Productie iz Amsterdama, Dokument Sarajevo, Dart film Beograd i Adriatic Western iz Crne Gore.
Nakon svjetske premijere film ide na festivalsku turneju, a očekuje se i datum početka prikazivanja u kinima diljem Hrvatske i regije.
Nikola Kučar
Možda ste propustili...