Sport
OSIJEK VEČERAS IGRA UZVRATNU UTAKMICU 1. PRETKOLA EL

Bijelo-plavi se moraju postaviti
kao predstavnik države
koja je druga na svijetu
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Oni nemaju što izgubiti, pritisak je na nama, ali s time se treba i nositi. Moramo proći dalje, kaže Zekić

Vezani članci

TRENER PETROCUBA LILIAN POPESCU OPTIMISTIČAN

Popescu: Sve je u našim rukama, i to je najvažnije

Nogometaši Osijeka večeras (20.45 sati) odigrat će prvu službenu utakmicu u novoj sezoni na domaćem terenu. Bijelo-plavi u uzvratnom susretu 1. pretkola Europske lige ugošćuju moldavski Petrocub te će nastojati nakon prošlotjednih 1:1 izboriti prolazak u sljedeće pretkolo.


Remi u Kišinjevu s postignutim pogotkom nije loš rezultat, iako je jasno da su Osječani priželjkivali veći dio posla oko plasmana u sljedeći krug odraditi već na stadionu Zimbrua. No, nije išlo, debitant u europskim natjecanjima pokazao je da posjeduje određene kvalitete te se sigurno ni u Gradskom vrtu neće unaprijed predati. I nakon tog prvog ogleda trener Zoran Zekić upozorio je kako dosta toga u igri njegove momčad nije funkcioniralo, no vjeruje kako će gledatelji već večeras vidjeti puno bolje izdanje bijelo-plavih.

Nastaviti ludilo

- Imali smo u Moldaviji dosta problema, što je na neki način i normalno, još smo u pripremama i noge su teške. Kao što sam već ranije isticao, i ove dvije utakmice ukalkulirali smo u pripreme, iako smo znali da je snaga suparnika bitno jača neko lanjskog. Igrači su željni igre, moje je čak i da ih malo obuzdam, smirim, jer bilo je i nervoze. Svi se žele pokazati u najboljem svjetlu, a za to je potrebno pružiti angažman na pravoj razini. Najvažnije je proći dalje kako bismo mogli mirno krenuti u sezonu, a nadam se da ćemo do toga što bezbolnije. Svi koji su gledali prvi susret vidjeli su da Moldavci nisu momčad za podcjenjivanje, u ritmu su utakmica, snažni, dosta brzi, no mi ih moramo dobiti na voljni moment, razumijevanje svega što je postavljeno pred igrače te na kraju krajeva i kvalitetu - rekao je u uvodu jučerašnje presice Zekić, koji je uputio i čestitke izborniku Zlatku Daliću i hrvatskoj reprezentaciji na svemu ostvarenom u Rusiji. Velika euforija koja je zahvatila cijelu Hrvatsku zbog uspjeha Vatrenih mogla bi se u nekoj mjeri "preliti" i na hrvatske klubove. Iako je teško večeras očekivati rasprodane tribine, velika podršku bijelo-plavima ipak ne bi smjela izostati, a Zekić vjeruje kako će biti i dodatan impuls njegovim igračima.
- Možda su se ljudi zasitili nogometa, a možda su i apetiti narasli kada su gledali vrhunski nogomet. No, jasno je da se nadam velikoj podršci. Igračima ona ne smije biti pritisak, moraju se postaviti da su igrači prvoligaša države koja je druga na svijetu, tako razmišljati i ponašati se na terenu. Siguran sam da će nas navijači podržati na najvećoj razini, a mi ćemo im pokušati to vratiti i nadam se nastaviti ovo pozitivno ludilo koje trenutno vlada u Hrvatskoj.
S obzirom na to da s dosta toga u igri svoje momčadi nije bio zadovoljan na otvaranju službene sezone, logično je da će Zekić zauzvrat protiv Petrocuba nešto mijenjati. U kadar se vraća Nigerijac Henty, koji će danas i službeno debitirati u bijelo-plavom dresu, nakon što je prošli tjedan zbog nedobivanja vize za Moldaviju ostao u Osijeku.
- Henty bi trebao krenuti u sastavu, treba nam njegova silina, probojnost, a i nema bolje situacije nego da na ovakav način osjeti atmosferu Gradskog vrta te da se pokaže u najboljem svjetlu. Nadam se da će ga to ponijeti. Nekih promjena u kadru, ali i samom sustavu će biti, u odnosu na prvi dvoboj, no to će se sve vidjeti na utakmici - pojasnio je trener bijelo-plavih, koji ovaj put nije unaprijed otkrio početnu jedanaestoricu kao što je to učinio prije ogleda u Kišinjevu. No, vjerojatno ipak ne zbog neke igre "skrivača" pred Moldavcima, budući da je istaknuo kako ga Petrocub u prvom susretu ničim nije iznenadio.
Moldavci na isti način

- Nisu nas Moldavci iznenadili, nego jednostavno mi nismo bili na pravoj razini, pogotovo u otvaranju igre. Bilo je dosta nervoze, veliki broj izgubljenih lopti, pogotovo kod nekih igrača. Zaista moraš biti svjestan da ne možeš ništa napraviti ako već u otvaranju igre izgubiš više od 40 lopti, kao što smo mi to imali prošli tjedan. Bit svega je da tada nismo bili na nivou kakav Europa zahtijeva. Ni trkački, ni s loptom, ni bez nje, ni agresivni, a kod primljenog pogotka ni dovoljno koncentrirani. U uzvratu si ne smijemo dopustiti ni jedno iznenađenje s njihove strane, spremni smo na sve. Oni nemaju što izgubiti, pritisak je na nama, ali s time se treba i nositi. Moramo dati sve od sebe i proći dalje - jasno je poručio svojim igračima Zekić, koji ne očekuje neko veliko odstupanje u igri Moldavaca. Iako tih 1:1 iz Kišinjeva više odgovara Osijeku, te bi Petrocuba morao zabiti bar pogodak kako bi prošao dalje, trener Osijeka ne vjeruje kako će gosti nešto previše mijenjati u odnosu prema prvom susretu.
- Pogledali smo toliko njihovih utakmica i mislim da neće biti neke promjene. Opet će igrati s petoricom u zadnjoj liniji, s devet-deset igrača u obrani te s bokovima koji se dižu kada uzmu loptu. Zato moramo biti jako dobri u onome u čemu nismo bili u prvom susretu, a to je u ‘reposjedu‘. Uz toliko izgubljenih lopti koje smo tada imali, jako smo loše radili i taj ‘reposjed‘, zbog čega smo imali dosta problema. Sve smo to još jednom pokazali igračima, analizirali i nadam se da ćemo večeras biti kvalitetniji i prema naprijed i u ostalim elementima - najavio je Zekić prvi službeni susret na domaćem terenu u novoj sezoni.
Bijelo-plavi su nesumnjivo kvalitetnija momčad od moldavske, no jasno je kako to moraju potvrditi i na terenu. Iako je Zekić sa svojim stožerom i prije prvog ogleda danima upozoravao kako se radi o čvrstoj, kompaktnoj momčadi koja se zna braniti te kazniti suparničke pogreške, vjerojatno je ipak većini Osijekovih igrača to potpuno "sjelo" tek nakon što su odradili prvih 90 međusobnih minuta. Bilo je to dovoljno upozorenje i ne treba sumnjati kako ćemo večeras gledati mnogo kvalitetnije izdanje Osijekovih nogometaša, a ako im uopće treba još malo motiva, dovoljno im je da se samo sjete europske "ludnice" koju su kreirali prošlog ljeta. I stoga si doista ne smiju priuštiti da europska avantura završi i prije negoli je praktički počela.
Goran Roguljić
prolaz
U PRVOJ JE UTAKMICI BILO 1:1
Osijek       -       Petrocub

       Početak: 20.45 sati

       Malenica       Celeadnic

       Šorša       Mudrac

       Lončar       Potirniche

       Radeljić       Taras

       Barišić       Slivca

       Škorić       Djou

       Mioč       Patras

       Lopa       Vremea

       Henty       Douanla

       Bočkaj       Ambros

       Marić       Ivanov

       Stadion: Gradski vrt

       Kapacitet: 19.200 gledatelja

       Sudac: Demetrios Masias (Cipar)
Pazite na ulaz!
U novom sustavu ulaska na stadion Gradski vrt gledatelji trebaju obratiti pozornost te stati u red isključivo na ulaz koji im piše na ulaznici. Time će izbjeći nepotrebno stvaranje gužvi i čekanje u redu, a pomoći će im i brojni volonteri koji su im na raspolaganju. Vrata stadiona otvaraju se dva sata prije početka utakmice, a preporuka je da se dođe što ranije. Osim blagajni kod dvorane G. vrt, otvorene će od 12 sati biti i blagajne podno istočne tribine.
Dinamo s Hapoelom
Hrvatski prvak zagrebački Dinamo, kojeg će i u predstojećoj sezoni voditi legenda osječkih bijelo-plavih Nenad Bjelica, doznao je suparnika u drugom pretkolu Lige prvaka. “Modrima” će tako na prvoj prepreci na putu prema skupinama Lige prvaka stajati izraelski prvak Hapoel Beer Sheva. Prvi susret igra se 24. srpnja u Zagrebu, a uzvrat je tjedan dana kasnije u Izraelu. Hapoel je do drugog pretkola došao prošavši vrlo uvjerljivo estonsku Floru iz Tallina s ukupnih 7:2. Sve je praktički riješeno već u prvoj utakmici kad su Izraelci slavili u gostima 4:1, a onda su prolazak potvrdili kod kuće još jednom pobjedom. Ovaj put je bilo 3:1 za Hapoel. Za plasman u jednu od skupina Lige prvaka “modri” će morati proći tri prepreke, a ostaje im mogućnost i igranja u Europskoj ligi.
Glasgow Rangers čeka u 2. pretkolu
Pobjednik ogleda Osijeka i Petrocuba u 2. će pretkolu igrati s Glasgow Rangersima. Škotski je velikan nakon 2:0 pobjede na svom Ibroxu u uzvratu u Skopju odigrao 0:0 s makedonskim Shkupijem te tako bez veće drame preskočio prvu prepreku. Za momčad Stevena Gerrarda ponovno je punu minutažu odradilo Nikola Katić, a bivši engleski reprezentativac bio je zadovoljan izvedbom svoje momčadi. - Osim prilike koju su imali na kraju susret, mislim da smo odigrali vrlo solidno. Iako, u prvih pola sata nismo bili najbolji u zadržavanju lopte, olako smo je gubili, što se ne smije događati u Europi. To moramo popraviti, kao i igru pred suparničkim šesnaestercem, gdje moramo biti odlučniji. Vidjeli ste dva lica Rangersa, solidnu, dobro organiziranu momčad, ali i bez konkretnosti pred suparničkim golom. Stvorili smo neke prilike, no nedostajalo je preciznosti, ali siguran sam kako će ona doći.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike