Novosti
ISTRAŽIVANJE MEĐU UČENICIMA SEDMIH RAZREDA

Trećina učenika jede pet puta dnevno
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Istraživanje među učenicima sedmih razreda u sklopu projekta "Vrtim Zdravi Film" pokazalo je kako preporučenih pet obroka dnevno ima 32,8 posto hrvatskih učenika, a 12 posto učenika odgovorilo je da stalno nešto jede, odnosno ne jede u obrocima.
Najviše sedmaša (47,7 posto) hrani se u školskoj kuhinji. Nešto manji udjel učenika (37,7 posto) jede u školi sendviče ili pecivo koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole. No, 6,8 posto učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a 2,4 posto jede slatkiše i grickalice, pokazalo je istraživanje koje je u sklopu projekta "Vrtim Zdravi Film" proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, istražujući stavove i navike učenika o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.
Svaki dan voće jede 73,1 posto učenika, a povrće 55,9 posto, dok mlijeko i mliječne proizvode konzumira njih 73 posto. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna - jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 40,8 posto učenika, slane grickalice njih 25 posto, a gazirane sokove svaki dan pije 28 posto učenika. O svojoj tjelesnoj težini razmišlja 29,3 posto učenika i učenica, a da je normalne tjelesne težine misli njih 55,8 posto. Da ima prekomjernu tjelesnu težinu smatra 28,5 posto sedmaša, dok njih 15,7 posto misli da su mršavi. Svojom tjelesnom težinom zadovoljno je 47,4 posto učenika, a 13,9 njih izjavilo je kako je trenutno na dijeti.H
Igor Mikulić
Možda ste propustili...