Novosti
ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Luki Modriću sudit će se u Zagrebu zbog lažnog svjedočenja
Objavljeno 18. srpnja, 2018.

Vezani članci

OPTUŽNO VIJEĆE OSJEČKOG SUDA

Za Zdravka Mamića bez novog istražnog zatvora

Luki Modriću će se zbog lažnog svjedočenja u sudskom postupku protiv Zdravka Mamića suditi u Zagrebu, a ne u Osijeku. Iako je osječko državno odvjetništvo ispitalo kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, te protiv njega podignulo i optužnicu, Vrhovni sud prihvatio je prijedlog odvjetnica Luke Modrića da se predmet s Općinskog suda u Osijeku prebaci na Općinski kazneni sud Zagreb. U prijedlogu koji su Modrićeve braniteljice uputile Vrhovnom sudu upozorava se na to da Luka Modrić ima prijavljeni boravak u Zagrebu, koji je avionskim prometom znatno bolje povezan s državom njegova prebivališta. Kazuje se da dvoje od predloženih svjedoka također boravi u Zagrebu, gdje živi i stalna sudska vještakinja za rukopise, kao i obje braniteljice okrivljenika.
- Kako će obrana, u slučaju nastavka postupka, predlagati svjedoke čije je prebivalište također u Zagrebu, smatra se da postoje razlozi ekonomičnosti koji opravdavaju prenošenje mjesne nadležnosti zbog tzv. svrsishodne delegacije. Ujedno se navode i razlozi za tzv. nužnu delegaciju mjesne nadležnosti. Okolnosti istaknute u prijedlogu doista opravdavaju zaključak da će se ovaj kazneni postupak očito lakše i uz manje troškova provesti pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu negoli pred Općinskim sudom u Osijeku. To tim više jer se optužnica, osim navedenih dokaza, uglavnom temelji na dokumentaciji koja prileži spisu - navodi se u odluci Vrhovnog suda.
Podsjetimo, Luku Modrića optužnicom se tereti da je 13. lipnja prošle godine, na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru, svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa, kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 između njega i kluba u kojem je igrao, potpisivao svaki put kada bi produžavao ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen. Uskok navodi da je lažno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini "jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između tih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu".
Luka Modrić na sudu je svjedočeći rekao da nije rekao da je aneks potpisan nakon njegova odlaska u Tottenham, nego da se ne može sjetiti kada je to napravljeno. S.Lacić
Možda ste propustili...