Novosti
MINISTRICA ZADOVOLJNA DRŽAVNOM MATUROM

Divjak: Veseli me interes učenika za STEM područja - fiziku, kemiju i biologiju
Objavljeno 18. srpnja, 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je u srijedu zadovoljstvo ovogodišnjom državnom maturom.


"Zadovoljna sam da smo i ovu državnu maturu završili uspješno, a posebno me veseli pomak interesa prema STEM područjima, fizici, kemiji i biologiji", izjavila je Divjak nakon potpisivanja ugovora za projekt "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak". Pohvalila je i to što su izvrsni rezultati zabilježeni u svim dijelovima Hrvatske, što znači da centri izvrsnosti postoje po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, ističe ministrica, treba još puno raditi na određenim područjima.
"Još puno moramo raditi na tome da postižemo ujednačene rezultate, odnosno da je sve veći postotak učenika u stanju zadovoljiti minimalne kriterije jer to je karakteristika uređenoga sustava. Jednako tako da imamo sve više boljih rezultata, što bi značilo da smo spremni ne samo na reprodukciju činjenice nego i na rješavanje problema i kritičko razmišljanje", rekla je Divjak. Konačni rezultati državne mature pokazali su da ove godine jedan ili više ispita nije položilo 649 učenika gimnazije, što je 5,2 posto ukupnog broja gimnazijalaca koji su pristupili maturi.
Divjak je komentirala i tijek edukacije učitelja za eksperimentalni program koji kreće od jeseni za koji kaže da ide po planu. "U ovome trenutku je više od 6000 učitelja suradnika u edukaciji", rekla je.
U Ministarstvu je u srijedu svečano potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu megaračunala. U sklopu projekta "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)" nabavit će se megaračunalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data, rečeno je. "Znanost mora biti kompetitivna, brza i vidljiva", istaknula je ministrica.
Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture. Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija". H
Megaračunalo stiže u Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja
Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove