Regija
EU SREDSTVA ZA PROJEKT SUNBEE

Tvrtki Tavu 500.000 kn za pčelarsku vagu
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Pomoću inovativne pčelarske vage Sunbee, pratit će se prinos meda, temperatura unutar i izvan košnice, vlaga i tlak zraka
ĐAKOVO - Đakovačka tvrtka Tavu d.o.o. dobila je gotovo 500.000 kuna na natječaju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom "Inovacije novonastalih malih i srednjih poduzeća (MSP)".
Namjena natječaja poticanje je ulaganja neophodnih za primjenu, komercijalizaciju rezultata istraživanja, razvoja i inovacija do kojih su došla mala i srednja poduzeća, u suradnji s drugima ili putem transfera znanja i tehnologije, u poslovne aktivnosti i pokretanje proizvodnje na temelju primijenjenih rješenja.

Prijenos ideja

Cilj je natječaja razvoj novoosnovanih poduzeća i uspješan prijenos inovativnih ideja u tržišno uspješne poslovne poduhvate te stvaranje novih inovativno orijentiranih poduzeća s potencijalom rasta i izvoza, doznajemo iz ministarstva.
Tavu je upravo to, mlada, novoosnovana tvrtka koja se bavi proizvodnjom i razvojem elektroničkih sklopova, a za svoj novi proizvod, pčelarsku vagu, dobili su sredstva kojima će projekt moći uspješno privesti kraju.
- Tvrtka je nastala 2016. godine, kao nastavak na tvrtku e-radionica, koja ima djelomično razvijen inovativni proizvod, pčelarsku vagu, a za dodatni razvoj i komercijalizaciju odlučili smo se koristiti bespovratna sredstva Ministarstva poduzetništva i obrta kroz natječaj Inovacije novoosnovanih MSP. Sam natječaj namjenjen je proizvodima i uslugama koji nude dodanu vrijednost tržištu, a uskoro će biti objavljena Faza II natječaja te pozivamo sve koji misle kako imaju inovaciju da se obrate nekoj od agencija za pripremu projekata- rekao nam je direktor tvrtke Tihomir Zovko. Dodaje da je ideja za proizvod nastala tijekom otvorene suradnje s Poljoprivrednim i Prehrambeno tehnološkim fakultetom u Osijeku prilikom istraživanja različitih metoda pčelarenja.
Rješava probleme

- Kako tvrtka posjeduje primjenjene tehnologije odlučili smo ih upakirati u konkretan proizvod - pčelarsku vagu. Prilikom razvoja većina naših napora uložena je u suradnju s pčelarima kao krajnjim korisnicima da bismo se uvjerili kako naša tehnologija stvarno rješava prave probleme. Njihove povratne informacije formirale su krajnje karakteriste Sunbee vage, pa ni ne čudi zadovoljstvo i odobravanje proizvoda od strane korisnika, dodaje Zovko.
Ukupna vrijednost samog projekta, razvijanje Sunbee vage, je 603.649 kuna, a udio europskih sredstava dodjeljenih za razvijanje pčelarske vage, iznosi 476.882,71 kuna.
- Odobrena sredstva, oko pola milijuna kuna, i samo iskustvo provedbe pokazali su se od velikog značaja za našu tvrtku. Povećanjem kapaciteta stvaramo i dodatne proizvode vezane uz pčelarenje te ih, zajedno s vagom, planiramo predstaviti na nadolazećim proljetnim sajmovima kao i na međunarodnom tržištu. To je za nas i kraj provedbe projekta, ali ne i razvoja i komercijalizacije tehnologija koje će omogućiti povećanje profita pčelarima, dodao je Zovko.
Rezultati projekta su nabava proizvodne opreme, licenci i uvođenje novog proizvoda na tržište. Do 2019. godine planirano je otvaranje jednog radnog mjesta.
Željko Tomić, predsjednik Udruge pčelara "Đakovština" i član Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza, pozdravlja ovaj projekt za kojega, kako kaže, do sada nije čuo.
- Da nam se proizvođač predstavio možda smo savjetima mogli pomoći u izradi ovog projekta jer elektronika ne može ići sama. Mi smo otvoreni za suradnju kako na lokalnoj tako i na široj razini. Bilo bi nam drago da nas vlasnik kontaktira kako bismo s ovime upoznali što veći broj pčelara. U svakom slučaju veseli me što čujem da se radi na ovako nečemu, jer svaki inovativni proizvod nama pčelarima je dobrodošao, kaže Tomić.
Marija Alduk
Svrha projekta je razvoj proizvoda
Svrha je projekta razvoj i komercijalizacija inovativnog proizvoda pčelarske vage Sunbee koja je osmišljena kako bi pčelarima poboljšala pčelarenje praćenjem parametara kao što su prinos meda, temperatura unutar i izvan košnice, vlaga i tlak zraka. Povratnim informacijama od strane korisnika uočena je potreba za dodatnim razvojem proizvoda i poboljšanjem njene funkcionalnosti. Sve komponente nužne za razvoj konačnog proizvoda trenutno se sastavljaju ručno, no poboljšanja koja su nužna mogu se izvršiti jedino odgovarajućim strojevima.
Možda ste propustili...

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike