Regija
MINISTAR ŠTROMAR URUČIO ODLUKE O SUFINANCIRANJU

U godinu dana iz Ministarstva
graditeljstva u OBŽ uloženo
čak 275 milijuna kuna
Objavljeno 18. srpnja, 2018.

SATNICA ĐAKOVAČKA/PODGORAČ - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u posljednjih je godinu dana u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uložilo više od 275 milijuna kuna, izjavio je to ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na početku radnog posjeta Osječko-baranjskoj županiji.
On je, u zgradi Općine Satnica Đakovačka, u nazočnosti zamjenika župana Gorana Ivanovića, gradonačelnicima i načelnicima s područja te županije dodijelio odluke o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini. Ukupna vrijednost sufinanciranih projekata veća je od 3,5 milijuna kuna, a riječ je o projektima održavanja nerazvrstanih cesta, javnih površina i groblja te projektima javne rasvjete koji su od izrazite važnosti za stanovništvo na tim područjima.
Odluke o sufinanciranju preuzeli su predstavnici gradova Beli Manastir, Đakovo, Našice te općina Bizovac, Donja Motičina, Ernestinovo, Feričanci, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Punitovci, Satnica Đakovačka, Strizivojna, Šodolovci i Vladislavci. Tako je Gradu Đakovu dodijeljena Odluka o sufinanciranju projekta sanacije odlagališta komunalnog otpada Vitika od 126.000 kuna, a primio ju je gradonačelnik Marin Mandarić.
Potpisani su i ugovori o energetskoj obnovi tri osnovne škole, zgrade NK Laslovo ‘91., te Doma za starije i nemoćne ukupne vrijednosti oko 26 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva EU fonda 15,5 milijuna kuna.


Odluke i ugovori o energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, ističu u Štromarovu ministarstvu, doneseni su na temelju poziva koji je Ministarstvo raspisalo krajem 2017. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosila je 380 mil. kuna, što je najveća alokacija od svih dosad objavljenih poziva tog ministarstva. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih nepovratnih sredstava za dodjelu dosegnuo je 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa nepovratnih sredstava od 380 milijuna kuna, pa je stoga poziv privremeno obustavljen 5. veljače 2018. Zaprimljeno je ukupno 448 prijava, a zatraženi iznos nepovratnih sredstava je 813,5 milijuna kuna.
Do danas je po ovom pozivu doneseno 170 odluka o financiranju u iznosu većem od 332.622.600 kuna nepovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 657.857.860,12 kuna, a ukupno je potpisano 14 ugovora o dodijeli nepovratnih sredstava. Prijave na ovaj Poziv bit će moguće ponovno od 4. rujna 2018. godine, a indikativni raspoloživi iznos nepovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za Poziv iznosi 300 milijuna kuna.
Od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, objavom petog Poziva energetske obnove rezervirano je 80 posto ukupne alokacije.


Štromar je u pratnji dožupana Ivanovića obišao i Poduzetničku zonu Podgorač u kojoj bi trebala početi izgradnja javna rasvjete. Za tu investiciju vrijednosti 480.000 kuna Ministarstvo graditeljstva osiguralo je 352.000 kuna, a ostatak će Općina Podgorač.
Ministar Štromar naglasio je kako se ulaganjem u poduzetničke zone stvaraju preduvjeti za razvoj gospodarstva, a samim time i bolje mogućnosti za Općinu Podgorač i Osječko-baranjsku županiju.

S. Župan/S. Fridl
Gradu Đakovu dodijeljena je Odluka o sufinanciranju odlagališta otpada "Vitika" u iznosu od 126.000 kuna
Za klizište 400.000 kn
Štromar je uručio i Odluku o sufinanciranju sanacije klizišta u Gašincima - 400.000 kuna te Odluku o energetskoj obnovi zgrade DVD-a Zelčin. Prijavio ju je Grad Valpovo, a vrijednost joj je dva milijuna kuna, od čega su nepovratna sredstva Europskog fonda više od milijun kuna.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike