Osijek
REGIONALNI INFOCENTAR ZA MLADE

I mladi Osječani mogu volontirati diljem Europe
Objavljeno 18. srpnja, 2018.
Roxane Mihaele Barb iz Rumunjske i Debbie van Kerckem iz Belgije oduševljene Osijekom i radom s mladim migrantima

Stjecanje novih vještina i znanja uz konstantan utjecaj na zajednicu kroz nesebičan rad za viši cilj - osnove su volontiranja, neprofitne aktivnosti čije prednosti svake godine prepoznaje sve više mladih ljudi. Takvoj su popularnosti zacijelo najviše pridonijele razne institucije koje uz usluge informiranja i savjetovanja nude mogućnost putovanja i života u inozemstvu. Konkretno, na području Osječko-baranjske županije za to je zaslužno nekoliko organizacija među kojima se ističe PRONI Centar – Regionalni infocentar za mlade Osijek koji u suradnji s Volonterskim centrom Osijek provodi razne radionice neformalnog, ali vrlo informativnog karaktera.


Upravo jedna takva održana je jučer, 18. srpnja, u Volonterskom centru, gdje je Osječanima u dobi od 18 do 30 godina priređena prezentacija i razgovor s volonterkama Europske volonterske službe (EVS).

Što nudi EVS

- Ovu aktivnost PRONI Centar provodi kao jedan od 17 multiplikatora Eurodeska, najvećeg besplatnog informacijskog servisa za mlade, putem kojega volonterima pokazujemo sve mogućnosti mobilnosti i rada diljem Europe. S druge strane, tu je i Volonterski centar, koji je nedavno postao akreditirana organizacija EVS-a za slanje i primanje volontera te im izravno može pomoći u ostvarivanju brojnih mogućnosti - objašnjava Zdenka Radić, voditeljica Regionalnog infocentra za mlade Osijek, ističući kako mladi volonteri imaju veliki izbor organizacija, kao i zemalja diljem EU-a i partnerskih zemalja u kojima mogu volontirati te ujedno upoznavati društvo i kulturu. Uz to, Mirta Kovačević, stručna suradnica na programu Razvoj volonterstva, objasnila je kako EVS kao dio programa Erasmus+ trenutačno prerasta u mnogo veću inicijativu pod nazivom Europske snage solidarnosti, u sklopu koje će mladi jednako stjecati volontersko iskustvo, ali će svi projekti biti pretežito usmjereni na razvoj solidarnosti.
Iako informativne radionice PRONI Centra uvijek imaju odličan odaziv, jučerašnja je izazvala posebnu pozornost javnosti, jer su svoje zabavne prezentacije održale dvije strane volonterke EVS-a koje u Osijeku već mjesecima volontiraju i filantropski utječu na dobrobit zajednice. Roxane Mihaele Barb, 28-godišnju Rumunjku koja studira Međunarodne odnose u Bruxellesu, Europske snage solidarnosti privukle su u Slavoniju zbog mogućnosti rada s djecom migrantima.
Pomoć migrantima

- Svoje volontiranje u Osijeku pretežito sam usmjerila radu s trojicom dječaka migranata, dok često odlazim i u Kutinu, gdje je veliki centar za izbjeglice u kojemu se nalazi mnogo obitelji i mladih. Ovaj netipični projekt privukao me upravo zbog mogućnosti što mogu biti izravno uključena u njihovu zajednicu i provjeriti kako izgleda život u izbjeglištvu - govori Roxane, koja je u Osijeku već šest mjeseci, a svoj volonterski put nastavit će sve do rujna.

Roxane u budućnosti planira nastaviti raditi s migrantima u velikim europskim organizacijama, a kako je program EVS-a samo početak, potvrdila je i Debbie van Kerckem, mlada Belgijka iz Genta, koja uz rad s migrantima, često pronalazi vremena i za sudjelovanje na projektima aktivnih osječkih udruga poput Iskre, Zlatne grede i Breze. Naposljetku, obje mlade volonterke ne kriju oduševljenje Osijekom, "zelenim gradom", u kojemu su uz ugodan život pronašle i iznimno gostoljubive i pristupačne ljude.
Marko Mandić
Ana je savršen kandidat za programe EVS-a
Znatiželjna ekipa uživala je jučer na radionici "EVS volonterske priče", a posebno je 17-godišnja Osječanka Ana upijala dojmove simpatičnih stranih volonterki Roxane i Debbie.

- Na ovu sam radionicu došlakako bih saznala još ponešto o volontiranju, jer se već za tjedan dana, kada navršim 18 godina, želim pridružiti EVS-u, kako bih putovala, upoznavala nove ljude i usavršavala jezike, a sve to aktivno sudjelujući u zajednici - s entuzijazmom govori Ana, koja volontira "gdje stigne", a posebno ju je oduševilo iskustvo volontiranja na najpoznatijem festivalu ekstremnog sporta - Pannonian Challengeu.
Maloljetni volonteri
- Osobe koje su navršile 15 godina trebaju samo pisanu suglasnost roditelja te mogu volontirati u Hrvatskoj, a naposljetku mogu se uključiti i u kraće razmjene mladih u sklopu Erasmus+ programa - pojasnila je Mirta Kovačević uime programa Razvoj volonterstva.
Eurodesk
BESPLATNI INFO CENTAR ZA MLADE
Možda ste propustili...

STIHOVI I GLAZBA SVAČIJEG DJETINJSTVA

Mural u Gupčevoj u čast pjesme “Zeko i potočić”

STRUČNI SKUP O SIMULIRANIM SUĐENJIMA

Stekli znanja o važnosti sudstva

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana