Ekonomija
MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte pale zbog rasta zaliha u SAD-u
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Cijene nafte na londonskom tržištu skliznule su na najniže razine u posljednja tri mjeseca pod utjecajem rasta američkih zaliha sirove nafte te zabrinutosti zbog slabe potražnje. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu u jednom je trenutku pala za 93 centa, na 71,23 dolara, što mu je najniža cijena od 17. travnja.
Nedugo nakon toga stabilizirala se na 71,45 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 60 centi nižoj cijeni, od 67,48 dolara, što znači da mu je cijena nedaleko od najniže u mjesec dana, od 67,03 dolara, na koliko se nakratko spustila u utorak. Cijene nafte padaju u proteklih tjedan dana jer su Saudijska Arabija i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusija povećale proizvodnju, a i zato što su otklonjeni neki od poremećaja u isporukama. Dodatne pritiske na pad cijena izazvalo je najnovije izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo neočekivani rast američkih zaliha sirove nafte za više od 600 tisuća barela dnevno u tjednu zaključno s 13. srpnja. Analitičari su očekivali pad zaliha za 3,6 milijuna barela.
Brige investitorima počeo je zadavati i utjecaj trgovinskog sukoba SAD-a s trgovinskim partnerima, uključujući Kinu, na gospodarski rast i potražnju za energentima. H
Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike